Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Holokauszt előadás; adnátok...

Holokauszt előadás; adnátok tippeket?

Figyelt kérdés

Holokausztról tartok előadást; hogyan kezdjek bele? Mennyire tehetek drasztikus képeket? Mikre térjek ki?

18 éves körüli korosztálynak lesz.

Hasznos oldalak?

A zsidók első deportálásáról kevés anyagom van, arról, hogy hogyan kezdődtek az üldözések, és a gugli oldalak sem az igaziak, ill. nem tudom melyik a leghitelesebb.

A téma maga nagyon nagyon érdekel, jártas vagyok benne, mégis most úgy érzem, túl kényes előadásba kezdtem. :/

2012. jan. 23. 19:32
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
19%

Ha egyetemen vagy bármi olyan helyen kell ahol a jövődet építed, akkor ne térj ki a revizionizmusra. Amúgy 6 millió és kész.

Am ha valóban jártas lennél benne, akkor legalább egy picit kételkednél a mai hivatalos változattal szemben ;)

2012. jan. 23. 19:37
 2/36 A kérdező kommentje:

Mondtam én, hogy nem kétkedek? :)

Én a holokausztól nagyon sok mindent megkérdőjelezek, de az előadásomban sajnos nem térhetek erre ki, mert ez nem "hivatalos", ahogy Te is írtad.

Köszi a tippet!

2012. jan. 23. 19:39
 3/36 A kérdező kommentje:

*holokausztról

Még annyit fűznék hozzá, hogy ki fogom emelni a holokauszttagadást is pl., de én próbálok pártatlan maradni; ezért is írtam, hogy kényes téma. Nehéz nem állást foglalnom.

2012. jan. 23. 19:41
 4/36 anonim ***** válasza:
100%
Ha budapesti vagy, nagy valószínűséggel van a környezetedben olyan idős ember, aki vagy személyesen, vagy a rokonai révén átélte ezeket a dolgokat. Kérdezd meg a szüleid, tudnak-e ilyenről és ha van, készíts vele egy interjút. Szerintem ez sokkal érdekesebb lenne, mint a száraz számok bemutatása.
2012. jan. 23. 20:25
 5/36 anonim ***** válasza:

Esetleg elmehetsz múzeumokba is anyagot gyűjteni.

Ha több helyre mész, akkor össze lehet szépen rakni a dolgokat talán.

(Budapesten ott a holokauszt emlékközpont például, amit érdemes lehet felkeresni ez ügyben. Biztos szívesen válaszolnak a kérdéseidre is.)

2012. jan. 23. 20:41
 6/36 anonim ***** válasza:
24%

elértük a hatmilliót!

amúgy a délvidéki, romániai népirtásról szokott előadás lenni? vagy Trianonról? vagy a török megszállásról?

lehet furcsán hangzik, de a kurucinfón volt egy sokfordulós vita pl Karsai László holokauszt kutató és több revizionista közt. rendesen leírják a vitát, nagyon nagy anyag. így nem egyoldalú lesz az előadásod. érdemes belevenni, hogy 60as évekig ez a szó nem is létezett, nem is volt téma ez. vagy hogy 1991ben miért cserélték le Auschwitz előtt a táblát harmadakkora számra de a 6M maradt? és az említett dolgok.

2012. jan. 23. 20:43
 7/36 anonim ***** válasza:
Én egy kicsit elhúznám ezt az egészet. Gömbössel kezdeném, hogy a zsidók kiszorultak a pozíciókból, de nagyon nyeregben érezték még magukat. Aztán zsidótörvények, fokozatosan a vallási elkülönítéstől a fajiig, 1941 - es deportálás, munkaszolgálat. 1944 - es deportálás, kicsit mentegetném Horthyt és mindent a nyilasokra kennék, nekik már nem számít. Még a zsidómentőkről, Schlachta Margitról és hasonlókról lehet mondani valamit és ha van idő, akkor a kivándorlás a háború után. Ezzel kijön a 20 perc.
2012. jan. 23. 22:01
 8/36 anonim ***** válasza:

Én az antiszemitizmus történetéről írnék, meg arról hogy mi vezetett oda, amiről szó van.

Csak ebben a témában elég nehéz olyan forrást találni, ami elfogulatlan. Meg nem biztos hogy mindenhol értékelnék.

Ha biztosra akarsz menni, akkor az európaikról csak rosszat, a zsidókról csak pozitívat. Hivatalos közegben ezt azért el szokták fogadni, akár túlozhatsz is.

2012. jan. 23. 23:14
 9/36 anonim ***** válasza:
87%

Bocsika, amikor elkezdtem, még az utolsó kettô nem volt, de most már nem nézem végig mégegyszer, hogy húzzam ami felesleges, egyébbként is a legtöbb részhez adok konkrétumot ( link v. könyvcím )

"jártas vagyok benne"

Akkor valószínûleg nem sok újat tudok mondani, azért amit lehet, röviden. Mindenesetre meglehetôsen hiteles forrás Randolph L. Braham: A magyar holokauszt (2köt). Van egy régebbi, 1988-as kiadása és egy újabb, A népirtás politikája. A Holocaust Magyarországon. 2 köt. Budapest: Belvárosi Könyvkiadó 1997. Továbbá: A Magyarországi Holokauszt Földrajzi Enciklópédiája. 3 köt. Budapest: Park Publishing 2007 Természetesen ezt mind nem lehet elmondani, összesen 2 + 3, egyenként 4 - 500 oldalas kötet. Viszont eléggé hiteles, ami a kétségeket illeti. Olvashatók többek között a Holokauszt Emlékközpontban a Braham-tékában.

"hogyan kezdjek bele?"

Pl., ha - mint írtad ( ) "sok mindent megkérdőjelezel", kezdheted ezzel. Hogy éppelméjû emberben kétségeket ébreszt, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhetett, méginkább, hogy napjainkban is vannak, akik szerint az volt a baj, hogy nem sikerült tökéletesen.

Folytatni az elôzmenyekkel érdemes, ami Magyarországon a kiegyezés és az 1.vh. közötti korra vonatkozó 1, max 3 mondattal kezdôdhet ( ebben a korban csak nagyon kevés antiszemita volt Magyrországon, erre a idôre esik a zsidó emancipáció aminek eredményeképp a magyar zsidóság felemelkedése. Ebben az idôben senki nem álmodta volna, hogy ... )

A kezdet: Numerus Clausus 1920 : XXV. törvénycikk 1920.09.26

"Mennyire tehetek drasztikus képeket?"

Ezt legjobb menetközben eldönteni. Pl ha úgy találod, hogy a hallgatóságban elég sokan tartoznak az imént említettek közé, nyugodtan mutathatod a legdrasztikusabbakat, a csont-bôr embereket, a tömegsírba lapátolást, stb.

Jóérzéseû közönségnek ezeket inkább ne, inkább csak a bevagonírozásra váró tömegeket.

"Mikre térjek ki?"

Attól függ, h csak Morszról van szó, vagy egyáltalán. Ha csak Mo, elôzmények, zsidótörvények, deportálások

Szerintem feltétlenül ki kell térni arra, hogy "bûnös nemzet" NEM LÉTEZIK, a kollektív bûntudatot csak az újnyilasok, újnácik mantrázzák uszítás céljából. Más kérdés, hogy a tényekkel szembe kell nézni. Amit nem te tettél, azt nem te tetted, de attól még megtörtént.

Helyes, ha kitérsz a holokauszttagadásra, de szerintem tisztességes ember nem teheti meg, hogy ne, foglal állást. Ugyanis épp elég tény áll rendelkezésre. Mindenesetre, egy konkrétumot megjegyzek: egy csirkefogó amerikai egy vöröskereszt-levélle´l szélhámoskodott, mely szerint "csak" nem egész 300 ezer lett volna az áldoatok száma. A levél alighanem valódi, csakhogy a Nemzetkzi Vöröskereszt csak azokkal foglalkozott, akik konkréten a védelme altt álltak. Ilyenek alig voltak Európaszerte kb 300 ezren, közûlük csakugyan annyian haltak meg. A többi kb 5,5 millió nem állt senkinek a védelme alatt.

( Az auschwitzi láger táblái: elôször az áldozatok összes számát írták rá ( kerekítve kb 5,6 mill zsidó, több, mint 250 ezer cigány, ezt felkerekítették 6 mill.ra ), majd a lengyelországi áldozatokét ( 3 millió ), utóljára konkrétan az auschwitzi láger áldozatait. Ilyen egyszerû, ha nem a misztifikációt keresi az ember. )

"Hasznos oldalak?"

Ha tudsz németül, a Német Történelmi Múzeum holokauszt-oldala [link] azért is hasznos, mert nem valószínû, hogy a németek mitoszokat terjesztenének sajátmagukról.

Feltétlenül hasznos: Holokauszt Emlékközpont : [link] , ezen belül : 'Tudástár' [link] /tudastar Itt az Enciklopédia menüpont alatt : Fogalmak , Ki kicsoda, Jogszabályok.

A Jogszabályok alatt egy lista valamennyi 1867 és 1945 közötti TÖRVÉNYRÔL, hívatkozás ( link ) a törv-ek szövegére az 1000ev.hu oldalon. Ez utóbbi oldal annyira hiteles, hogy a cég, mely készítette és mûködteti ( KOMPLEX KFT ) a magyar bíróságok hivatalos szállítója, a magyaroszag.hu oldal jogszabálykeresôje is az ô adatbázisukból.

Sajnos itt csak a törvények, 1944-ben már csak miniszteri, miniszterelnöki rendeletekkel kormányoztak, ezek ( a zsidókat érintôk ) itt: [link]

Hasznos lehet még ( és meglehetôsen megbízható ) [link]

"A zsidók első deportálásáról"

Morszról tudtommal ez Kamenyeck-Podolszk 1941 augusztusában.

"túl kényes"

Tisztességes ember számára nem létezik kényes téma. Csak olyan, amire több munkával kell felkészülni, vagy amire kevesebbel is lehet.

Attól, hogy a tanács ilyen hosszú lett, nem kell megilyedni, ha rászánod a szükséges idôt, össze lehet rakni úgy, hogy kb 10 percbe beleférjen.

( Nemrég épp ilyesmit jegyzett meg a rabbi: egy rabbi prédikációi mindig 10 percig tartottak, ám egyszer egy teljes óra volt. Megkérdezték, hogyyhogy? a válasz: nem volt idôm készüni. :) )

2012. jan. 23. 23:44
 10/36 anonim ***** válasza:
41%
Mondjuk fel hozhatnad, hogy miert ennyire melyen kitargyalt pont ez az egy nepirtas? Mikor elotte is utanna is szamtalanszor elofordult hogy modszeresen irjtak az embereket.
2012. jan. 24. 15:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!