Szerintetek ki lenne a vezető hatalom?
Az USA nem kontinentális unió. Arra ott van a NAFTA vagy North American Union. Oroszország az ASEAN-hoz tartozik, bár szerintem kultúrálsan jobban illenek az EU-ba, páárszor volt hír, hogy a ruszkik is csatlakoznának az euróövezethez, bár szerintem nem sok esély van rá. Amúgy Oroszországgal az EU lenne a legerősebb. Viszont így natúrban az EU, akkor lenne a leghatalmasabb, ha országokat nézünk, tehát a mai vezető USA-t egy az egyben lenyomná egy föderális EU az oroszok nélkül is. Viszont szerintem az ASEAN lenne a nyerő egy idő után - miután behozzák a lemaradást - mivel sokkal nagyobb piac, sokkal több emberrel és sokkal több energiahordozóval. Az Afrikai Unió is esélyes lenne egy határozott európai felfogású vezetéssel és népességgel. Teli van kiaknázatlan természeti kincsekkel.
Ez a véleményem.
"Egy egyesült Európa még véletlen sem nyomná le amerikát. Legalább is katonai téren."
Miért? Azért mert az öt legnagyobb európai állam katonai költségvetése ér fel az USA-hoz? Az nem zavar, hogy európa nem egységes, nincsenek egységes katonai szabványok, beszerzések és a legfőbb: nincs is akarat, hogy az USA hadserehet túlszárnyaljuk! És az sem zavar, hogy az USA a gdp 4,7%-át költi katonai kiadásokra, míg a legmagasabb ilyen kiadás az EU-ban franciországé 2,5%-kal?!
Bár a kérdésnek nem sok realitása van, azért eljátszhatunk a gondolattal.
Véleményem szerint Ázsia toronymagasan verne mindenkit, hiszen csak Kína önmagában a világ egyik legdinamikusabban fejlődő szuperhatalma, mely most a legtöbb téren az USA után a második, de 20 éven belül kb. mindenben megelőzi. A katonai kiadásait is 15 év alatt megtízszerezte, persze még így is elmarad amerikától, de az idő neki dolgozik.
Amennyiben egy egységes Ázsiát feltételezünk, abban értelemszerűen benne lenne Japán, India, Dél-Korea is. A világ országai össz GDP szerinti sorrendben:
1 USA
2 Kína
3 Japán
4 India
5 Németország
Az első 5-ből 3 ázsiai, ami azért beszédes. Továbbá: talán kevéssé ismert, de 5. generációs vadászgép fejlesztésével jelenleg csak 3 ország foglalkozik: USA, Oroszország, India. Szóval Indiát sem kell leírni, bár mi még úgy tanultuk, hogy elmaradott ország, és ez sok tekintetben igaz is, de jelen van a high-tech is.
Szerintem tanulj egy kis történelmet. Nem nem nyomná le. és tudod miért???
A 2. vh. után Európa teljesen elvesztette a vezető pozícióját a világpolitikában. Katonai téren legyengült, tehetetlen lett volna egy szovjet invázióval szemben, többek közt ezért is alakult meg a NATO és az Unió is, és persze ezért állomásoztak és állomásoznak!!! Európában nagy létszámú amerikai csapatok. Na most ha Európa ilyen rettentően erős lehetne akkor kérdem én miért volt és még van a mai napig is több 10000 amerikai a kontinensen?
"Na most ha Európa ilyen rettentően erős lehetne akkor kérdem én miért volt és még van a mai napig is több 10000 amerikai a kontinensen?"
Most ez hogy jön ide? A briteknél 9000 valahány katona állomásozik, míg No-ban 50 valahányezer. De No vagy Uk Európa? NEM! Ezek külön országok, nyílvánvaló, hogy önmagában egyetlen európai ország sem tud versenyezni az USA-val, de együtt már igen. Nem tudom amúgy sem hogy jön ide a történelemtudásom, mivel a 2. vh után is nemzetállamok voltak és nem egyesült Európa?!
"Na látod, pont ez a baj, nincs tudásod ezért nem is értheted meg."
Ez nem érv, ez vádaskodás! Hogy nem érted meg, hogy akkor nem volt egyesült Európa? Hogy lehet nemzetállamokat egy egyesült Európához hasonlítani? Nem fér a fejembe, hogy fel nem tudod fogni...
Nekem meg az nem fér a fejembe hogy hogyan lehet az hogy most van egyesült Európa de katonailag a béka segge alatt van. A hidegháborúban is hiába egyesült volna katonailag Európa nem tehetett volna semmit a szovjetek ellen.
Egyébként nem vádaskodás hanem tény!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!