Miért van az, hogy egyre többen áttérnek a gázfűtésre?
Felénk egyre több fiatal 30-asok, 40-esek köttetik be a gázt, és nem akarnak szénnel, illetve fával fűteni.
Az idősebb generáció meg szidja a fiatalokat mennyire lusták, nem tudják milyen -10 fokban fát vágni. Szóval elég nézetkülönbség van a falunkban.
Meg az idősek mondják lumpolnak a fiatalok, meg régen csak a gazdagok fűtöttek gázzal.
A kérdésem miért fűt egyre több ember gázzal?
39 éves vagyok. A gázt nem kell beköttetni, mert kb a 80-as évek óta bent van a házban. Mégis fával, szénnel is fűtök a gáz mellett.
A gáz kényelmes. 21 fokon van a termosztát. Ha egész nap dolgozom és mondjuk csak este érek haza, nem biztos, hogy a kihűlt lakásba szeretnék megérkezni és első dolgom a tűzrakás lenne. Ugyanakkor a begyújtás nekem nem nyűg. Ha van rá időm, szívesen csinálom. Sokkal melegebb is van tőle, mint a gáztól.
Szóval én ezt a vegyes megoldást tartom a legjobbnak.
-10 fokban nem szoktam fát vágni. Általában tavasszal, nyár elején szoktam fát hozatni. Attól függ milyen formában van, ha kell, még akkor felvágom, felhasogatom. Így nyáron a tűző napon még bőven van alkalma kiszáradni. Ősszel mielőtt bejönne a nyirkos idő, hordom le az egészet a pincébe a tüzelő tárolóba. Ott meg már nem kell vágni, se nagyon messzire vinni csak a szomszédos helységben a kazánig.
Amúgy majd most, hogy megemelik a gáz árát, szerintem sokan visszatárnak a fára szénre. Állítólag már a bejelentés másnapján elkezdték rohamozni a tüzelő árusító helyeket.
Miért hinném?! Hol írtam én olyat, hogy nem fog emelkedni?
Ahogy írtam, a következő télre nekem már megvan a tüzelőm, még tavasszal megvettem. Így is emeltek előző évhez képest. Most, hogy rohamoznak, megugrott a kereslet, gyakorlatilag annyit kérnek érte, amennyit akarnak, hiszen úgyis megveszik.
Nekem sem annyi befektetni való pénzem, se helyem nincs, hogy évekre előre bespájzoljak. Így nem nagyon lehet elkerülni az emelést. De ez gyakorlatilag minden árucikkel így van. Minden durván drágul, csak a fizetésünk nem. :(
Nekem még annyi előnyöm van, hogy a kertben is képződik elég sok fahulladék. Ami ág már a hüvelykujj vastagságot eléri, az nálam megy a tüzelőbe. De ez persze csak így is kis része az éves szükségletnek.
Mert tájékozatlanok.
Semmi értelme gázzal fűteni, drága a bevezetése, és az üzeme se éri már meg.
Klímával/hőszivattyúval érdemes fűteni.
Én klímával, és nagy hidegben szénnel fűtök. Gázra nincs szükség, csak a gázlobbi hatására ezt sokan nem értik meg.
Azért is borzasztó ostoba döntés a mostani, mert visszakényszerít sokakat arra, hogy az elavult gázzal fűtsön a klíma helyett.
Az állam is jobban járna, ha a klímás fűtést erőltetné, támogatná, mert akkor is kevesebb gázt kellene megvennie, ha a klímák gázerőműről mennének...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!