Miért van az, hogy egyre többen áttérnek a gázfűtésre?
Felénk egyre több fiatal 30-asok, 40-esek köttetik be a gázt, és nem akarnak szénnel, illetve fával fűteni.
Az idősebb generáció meg szidja a fiatalokat mennyire lusták, nem tudják milyen -10 fokban fát vágni. Szóval elég nézetkülönbség van a falunkban.
Meg az idősek mondják lumpolnak a fiatalok, meg régen csak a gazdagok fűtöttek gázzal.
A kérdésem miért fűt egyre több ember gázzal?
Jó mondjuk az "ingyen fa" nyilván olcsóbb mint a fizetős gáz. Csak hát meló van vele, nem kevés.
A másik, nálunk pincében van a kazán, gáz is, fatüzelésű is. Nem elég, hogy össze vágja az ember, még be is kellett hordani, pakolni.
Plusz nálunk mindig tele volt a pince egerekkel, patkányokkal, rovarokkal, amik főleg a bában bújtak meg. Igaz akkoriban volt többféle háziállatunk is.
Mióta megszűnt az ilyesmi, nincs se fa, se állatok a kutya-macskán kívül azóta rágcsálók sincsenek a közelben sem.
Árban semmivel sem rosszabb, sőt...
Az ember dolgozik egy csomót meg a többi teendő, és akkor ahelyett, hogy nyomsz párat a termosztáton és ennyi, ahelyett fával meg szénnel szarakodni?
Biztos vannak akiknek van elég idejük meg energiájuk erre, egészségükre, de a dolgozó ember szerintem 98% nak nincs, és nem is akarja, hogy erre menjen el.
Plusz akar a fene ilyen 6-8 fokos különbségekkel élni folyamatosan, vagy szauna van szinte vagy jégverem.
Gázzal meg belövöm kényelmes 20-21 fokra és annyi lesz mindig. Nem 25, nem 28, nem 15 stb.
Miért nincs rá ideje dolgozó embernek? Letelik a 8 óra, és még hazaér 17 órára mondjuk, lehet dolgozni a fa körül sötétedésig.
Amúgy a Kelet-Magyarországon lakik, itt egy 10-15 éve akkora szegénység volt, hogy hó végén már nem volt mit enni az embereknek.
Mert lehet utazással ugrik eleve másfél-két óra a 8 órán felül, de lehet túlórában 9-10 óra is a meló.
Utána hazamész, eszel, fürdesz, kaját csinálsz holnapra, takarítasz, lehet van gyereked, lehet szeretnél sportolni is, ami nem a favágás mondjuk, lehet lazulnál is picit, mondjuk néznél egy sorozatot, zenét hallgatnál vagy olvasnál.
És akkor lehet, de csak lehet, hogy elfáradsz a munkába, mert olyan is létezik.
És akkor lehet dolgozni sötétedésig a fa körül. Ok. Hajrá.
Én inkább elmegyek egy jót bokszolni ringbe vagy ilyesmi a favágás helyett. Mondjuk heti 2 szer és akkor nagyon sportos vagyok és jó kondiba.
Más meg vágja minden nap a fát.
Mondom ezt úgy, hogy régen mamámnál mindig vágtam a fát, egyszerűen imádtam mindig. De munka után, minden nap kötelező jelleggel csinálná a franc, úgy hogy fizettem érte legalább annyit, mint a gázért.
Ha féláron lenne fixen maximum, akkor egyre fene, csinálnám, mert amúgy szeretem. De annyi pénzért, még én dolgozzak vele meg rakjam be :D Ennyire elmaradott nem szeretnék lenni. Ez csak fűtés, nem valami csoda dolog, mondjuk házépítés vagy ilyesmi, amit szakember helyett csinálok magamnak olcsón.
lehet dolgozni a fa körül sötétedésig.
30+ even at eltem fa futesu hazban, es csak egy kerdesem van: MIERT?
Ha dragabb lenne a gaz, akkor is jobban megeri.
Nem foglal helyet, nem kell napokig apritani, elrakni, szaritani, behordani, TAKARITANI UTANNA!!! Stabil homerseklet, a kenyelem megeri az arat.
Ahol nincs mas megertem, de ahol tobb opcio van, miert kell birkafejjel kitartani a nehezebb opcio mellett?
Apam is ilyen, csak az jo ami a falun elfogadott. Csak azt nem veszi eszre hogy a falu is kezd modernebben gondolkodni.
Unokatesóm spórol a fával évente (!) 100 ezer forintot. Mondtam neki, hogy a fahordással, fűrészeléssel töltött idő helyett inkább túlórázna a munkahelyén, akkor nem 100-al, hanem legalább 200-al többet keresne...
Tehát úgy fűthetne gázzal, hogy még mellé még kap +100 ezer forintot.
Válasz: haragos nézés
😄
"17 órára mondjuk, lehet dolgozni a fa körül sötétedésig"
Csak mellékesen megjegyzem, a mai napon a napnyugta 16:36... De ha ez nem tűnt fel akkor a kérdező fatüzelést is csak a mesékben látott... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!