Miért van az, hogy egyre többen áttérnek a gázfűtésre?
Felénk egyre több fiatal 30-asok, 40-esek köttetik be a gázt, és nem akarnak szénnel, illetve fával fűteni.
Az idősebb generáció meg szidja a fiatalokat mennyire lusták, nem tudják milyen -10 fokban fát vágni. Szóval elég nézetkülönbség van a falunkban.
Meg az idősek mondják lumpolnak a fiatalok, meg régen csak a gazdagok fűtöttek gázzal.
A kérdésem miért fűt egyre több ember gázzal?
Külföldről így is lesz szén, a kapható is javában onnan van.
A fát pláne nem tiltják be, nem is tudják
Milyen suttyó falu ez? Meg mi az, hogy a "falu dühe"?
Bevezeted a gázt és vasvillákkal fognak rádtámadni, rád gyújtják a házat? Vagy hogy kell ezt elképzelni? Utánad kiabálnak az utcán, össze súgnak a hátax mögött, hogy "gázzal fűt"? NEm szolgálnak ki a helyi ABC-ben?
Mert azon kívül, hogy a kocsmában a hátad mögött kibeszélnek, mást nem tudok elképzelni. Azt meg ki nem szarja le mit gondolnak, nekem attól rosszabb nem lesz.
Ha eddig nem tűnt volna fel, az öregek mindent szidnak ami nem úgy van mint az ő idejükben.
Ha ennyire ellene vannak, akkor jöjjenek és vágják fel a fát, reggel meg gyújtanak be, időnként még tegyenek a tűzre a szüleid helyett.
A nap végén azt akarod hogy neked legyen jó, vagy a falu oregeinek? A szüleid felnőtt létükre úgy viselkednek mint az óvodások...
Azt mondjuk megértem, hogy egy 70+ ember már nem akar bele invesztálni a lakás felújításba mert "soha nem térül meg" de igazából sokszor még őket sem értem.
Nekem szüleim voltak így már 30-40 évesen, hogy minek a szigetelés, hát 20 év alatt sem térül meg, minek a napkollektor, napelem, hát 20 évig fizetem az áramot mire megtérül. Mindenre ez volt a válasz, hogy "sosem térül meg".
Aztán ott vagyunk, hogy elröppent az a 20 év, nekünk meg ott van egy ótvar felújítatlan, szigeteletlen lakás, ami semmit nem ér, és a mai árakon sokkal többet kellene bele invesztálni.
És az árak mellett ott van az, hogy 20 éven át szar komfortban éltünk, mert a fal jéghideg, északi fele penészedik, télen rohadt hideg van, nyáron meg kibírhatatlanul meleg.
Klímára is mindig volt kifogás, hogy nagyon sokat fogyaszt, attól leszel beteg, meg nem egészséges stb. Mert a nyári 40+ fokokban rohadni a tetőtérben a saját izzadtságodban fürödve olyan egészséges dolog.
Hozzá tenném, a környékünkön is aki tehette az gázzal fűtött, csak a hozzánk hasonló csórók nem.
De mi is csak azért nem, mert a környékről ingyen gyűjtöttük a fát, mint a cigányok, vagy megkaptuk ismerőstül azt a faanyagot amit nem lehet másra felhasználni a dohos deszkától kezdve a gyökerekig mindent.
Plusz ugye suttyó vidékiként a "kazán mindent elnyel" elven mi is meg a többi suttyó égettek mindent is a műanyagtól a régi ruhán át az autógumiig. Nálunk is az volt amit korábban említettem a hamuval. Amit az út túloldalán lévő fasor-árok nem nyel el azt elégetjük.
Viszonylag fiatal vagyok (33 éves), évekig laktunk cserépkályhás házban. Mikor aztán másikba költöztünk, alig vártam, hogy gázfűtés legyen. Nem olyan bonyolult a magyarázat: fával fűteni szopás. Esőben, hóban, fagyban, szélben stb. vágjál fát, hordd be. Ez koszol, lehet egy befűtés után egyből porszívózni is. Maga a fa berakása és tűzgyújtás 15 perc 2 kályhába, de aztán malmozz otthon még vagy 2 órát, mire le tudod zárni, mert addig nem igazán tudsz elmenni, mert leég a tűz, és ki is hűl a francba az egész. Ha a szél begyújtáskor visszafúj a kéménybe, kijön a füst, putriszag van mindenhol, 2 napig szellőztethetsz, és hűtheted ki a lakást. Arról nem beszélve, hogy vagy megrakod rendesen, és délután megdöglesz a melegtől, hogy ne 12 fok legyen másnap reggelre, vagy nem rakod meg ennyire, de akkor vagy ráraksz még egyszer este (azaz még egyszer végigszívod a koszolás-porszívózás-várakozás folyamatot), vagy kettéfagysz reggel, mikor kimászol az ágyból. És akkor még azt nem is említettem, hogy mikor megjön az egész télre való fa, napokig hordhatod be és vághatod össze. Remek buli (ja, nem).
Ezzel szemben most mit csinálunk? Beállítottuk a termosztátot, a fűtés meg megy magától. Nem vesz el időt, energiát, nincs vele szívás, nincs emiatt plusz kosz. Hát hülye lennék szívatni magam a fával fűtéssel, mert majd mit szólnak az öregek. Kit érdekelnek? Pont azért nem akarok fával fűteni, mert tudom, hogy milyen.
"Az idősebb generáció meg szidja a fiatalokat mennyire lusták, nem tudják milyen -10 fokban fát vágni."
Ezek nem "idősebb generáció", ezek szadisták!:)
16: " Esőben, hóban, fagyban, szélben stb. vágjál fát, hordd be. Ez koszol"
És mért nem brikettel fűtötök?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!