Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hogy tudnám én ezt egyénileg...

Hogy tudnám én ezt egyénileg megtámadni?

Figyelt kérdés
Kicsit hosszú lesz a kérdésem. Tehát van egy lakásom egy társasházban, ahol házközponti fűtés van, minden lakásban hőmennyiségmérőket szereltek fel, és elvileg a fogyasztás alapján fizetünk. Nekem ezzel évek óta problémám van, és a házban is több lakónak, szerettük volna elvetni ezt a rendszert de sajnos a mai lakógyűlésen nem szavazták meg, így ez marad. A problémám az, hogy nem jól olvassák le, nem tudom ki helyett fizetek, de ez így megy évek óta. Azért vagyok mostmár ebben teljesen biztos, mert 2019-ben teljesen le volt csavarva nullára az összes radiátor, mivel senki nem lakott a lakásban, egész évben üresen állt. A decemberi leolvasás után mégis azt hozták ki, hogy 100000 ft-ot fizessek be. És körülbelül ilyen összegek jöttek ki akkor is, amikor rendesen fűtve volt a lakás, tehát ez egyszerűen lehetetlen, hogy nullára lecsavart radiátorokkal ennyi elment volna, úgy, hogy a havi közösköltségbe is be van építve még 8000 ft a fűtésre. Egy 40 négyzetméteres lakásról beszélünk. Én ezt minden évben vitattam eddig is, mostmár az érdekelne, hogy jogilag nekem milyen lehetőségem van?
2020. szept. 16. 21:58
1 2 3 4 5
 41/47 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Hát igen, és sajnos még ki kell fizetni egy nagyon magas összeget, a 2020-as évre még nincs kifizetve, bár azt még szinte egyik lakó sem fizette ki, az nagyon sok lett és sokan kiakadtak, ezért is sikerült szerintem most erre a szavazásra rávenni őket. De el kellett magyarázni mindent apránként, hogy miért nem jó ez a rendszer, végül megértették és leszavaztuk. Több év munkájának a gyümölcse beérett. Mostantól legalább az állandó nyomozást, számolást, meg utánajárást meg tudom spórolni.
2021. nov. 26. 09:16
 42/47 anonim ***** válasza:

Ha eltekintünk attól hogy vannak számlázási problémáid, akkor viszont figyelembe kell venni azt is, hogy egy lakás nem egyenlő egy családi házzal.

A te lakásod és a szomszéd lakások között nincs hőszigetelés! Tehát, ha te nem fűtesz, akkor a szomszédaidat terheled a te lakásod fűtési költségeivel.

Azaz neked a lakás elhelyezkedés függvényében lehet: szomszéd lakás határoló fal fűtésed, mennyezet fűtésed, padlófűtésed, vagy esetleg mindegyik egyszerre.

Mikor te letekereded a radiátoraidat, akkor a szomszédaid fűtés számlája nagyságrendekkel megugrik. Ez egyszerű fizika! Azaz ha téged körülvesz 3 szomszéd, és feltételezzük az azonos méretű közös felületeket, akkor mindhárom család fűtési számlája 133%-ra növekszik, és a növekedés bizonyos esetekben akár 40-50%-is lehet!

2021. nov. 26. 11:02
 43/47 anonim ***** válasza:

42+

Ilyen régi társasházaknál legyen az akár egy panel, sosem tartottam jó ötletnek az egyedi mérőket. a legkorrektebb a m2 arányos elszámolás, és akkor nincs olyan probléma hogy valaki "spórol" és a háztömb többi lakója fizeti ezt meg.

A másik dolog pedig nagyon nem mindegy hol van az a lakás a tömbben. Egy egyedi mérős szélső legfelső emeleti 40m2-es lakás fűtési számlája simán a duplája lehet egy középen elhelyezkedő, alsó-felső-oldalsó szomszédokkal rendelkező 65 m2 lakásénak ugyanazon belső hőmérséklet esetén.

A persze a panel szigetelések óta nincsenek ilyen durva eltérések

2021. nov. 26. 11:10
 44/47 A kérdező kommentje:

42-es, én vagyok az, akinek 3 oldalról! nincsen szomszédja. A lépcsőház vesz körül, ami nem fűtött. Nyilván ha nem lakik senki a lakásban, le fogom tekerni a fűtést. De hiába tekerem le mondjuk, mert az ista akkor is háromszoros költséget számol nekem, mint amikor egész évben megy a fűtés a lakásban.

Nem az a kérdés, hogy nekem többet kell fűteni ahhoz, hogy meleg legyen, mivel nincs falszomszédom. Ezt tudom, ez tény, sosem ez volt a kérdés. Hanem az, hogyha nekem az összes radiétorom le van csavarva hideg állásra januártól szeptemberig, akkor hogy jöhet ki 3 fűtött hónapra háromszoros összeg, mint amikor egész évben januártól decemberig fűtve volt a lakás. Megjegyzem, hogy ebben a 3 hónapban is normál módon ment a fűtés, nem ész nélkül. Tehát itt valami az elszámolással nagyon nem volt rendben. És teljesen ellenőrizhetetlen volt az egész, mint írtam.

2021. nov. 26. 11:22
 45/47 anonim ***** válasza:

42 vagyok.

Nem kötekedni akartam, de én a helyedben ügyvéddel íratnék egy levelet. Az mindig hatásosabb. Persze drágább is. Én utoljára egy ilyenért 10000-et fizettem kb fél éve, és 2 hét alatt megoldotta a problémámat.

Ettől függetlenül nem biztos, hogy nagy cégnél is működik, de annyi biztos egy ügyvéddel máshogy beszélnek, és sokkal előzékenyebbek, mint egy közös képviselővel.

2021. nov. 26. 11:29
 46/47 A kérdező kommentje:
Mindegy mostmár, elköszönünk tőlük és ennyi, ezt az utolsó békát meg le kell nyelnem sajnos. Én perelni akartam, de lebeszéltek róla, mondván az ista ellen még soha senki nem nyert pert. Ezt nem értem, hogy lehetséges. Nem hitelesek a mérőik, a mérőket nem cserélik soha, nem tartják karban. Nem tudják bizonyatni semmilyen módon, hogy az elszámolás amit kiküldenek valós fogyasztáson alapul. Alap kérdésekre egyszerűen nem tudnak választ adni, hiába kérdezzük többedszer. Olyan mértékű anomáliák vannak a számításaikban, hogy egy is sok, de mi hirtelen is találtunk benne vagy ötöt... És még sorolhatnám. Tehát a vak is látja, hogy valami nagyon nem kerek a rendszerükben. Egy szakértőt ha felkértem volna, biztosan alátámasztja az igazam.
2021. nov. 26. 12:01
 47/47 anonim ***** válasza:
0%

42: Én ha nem fűtök egy teljes télen át, és be sem megyek a lakásba, tehát a testhőm se melegíti, akkor 19 fokig hűl le a lakás.

Ha udvar van a lakás körül, nyilván nem 19 fok van a túloldalán, hanem mínusz 20.

Ennyit a nem fűtő szomszédról.

Egyébként normál esetben ugyanaz az egy méter vastag fal van a lakások közt, mint az utca felé.

2021. nov. 28. 20:58
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!