Hogy tudnám én ezt egyénileg megtámadni?
Ha eltekintünk attól hogy vannak számlázási problémáid, akkor viszont figyelembe kell venni azt is, hogy egy lakás nem egyenlő egy családi házzal.
A te lakásod és a szomszéd lakások között nincs hőszigetelés! Tehát, ha te nem fűtesz, akkor a szomszédaidat terheled a te lakásod fűtési költségeivel.
Azaz neked a lakás elhelyezkedés függvényében lehet: szomszéd lakás határoló fal fűtésed, mennyezet fűtésed, padlófűtésed, vagy esetleg mindegyik egyszerre.
Mikor te letekereded a radiátoraidat, akkor a szomszédaid fűtés számlája nagyságrendekkel megugrik. Ez egyszerű fizika! Azaz ha téged körülvesz 3 szomszéd, és feltételezzük az azonos méretű közös felületeket, akkor mindhárom család fűtési számlája 133%-ra növekszik, és a növekedés bizonyos esetekben akár 40-50%-is lehet!
42+
Ilyen régi társasházaknál legyen az akár egy panel, sosem tartottam jó ötletnek az egyedi mérőket. a legkorrektebb a m2 arányos elszámolás, és akkor nincs olyan probléma hogy valaki "spórol" és a háztömb többi lakója fizeti ezt meg.
A másik dolog pedig nagyon nem mindegy hol van az a lakás a tömbben. Egy egyedi mérős szélső legfelső emeleti 40m2-es lakás fűtési számlája simán a duplája lehet egy középen elhelyezkedő, alsó-felső-oldalsó szomszédokkal rendelkező 65 m2 lakásénak ugyanazon belső hőmérséklet esetén.
A persze a panel szigetelések óta nincsenek ilyen durva eltérések
42-es, én vagyok az, akinek 3 oldalról! nincsen szomszédja. A lépcsőház vesz körül, ami nem fűtött. Nyilván ha nem lakik senki a lakásban, le fogom tekerni a fűtést. De hiába tekerem le mondjuk, mert az ista akkor is háromszoros költséget számol nekem, mint amikor egész évben megy a fűtés a lakásban.
Nem az a kérdés, hogy nekem többet kell fűteni ahhoz, hogy meleg legyen, mivel nincs falszomszédom. Ezt tudom, ez tény, sosem ez volt a kérdés. Hanem az, hogyha nekem az összes radiétorom le van csavarva hideg állásra januártól szeptemberig, akkor hogy jöhet ki 3 fűtött hónapra háromszoros összeg, mint amikor egész évben januártól decemberig fűtve volt a lakás. Megjegyzem, hogy ebben a 3 hónapban is normál módon ment a fűtés, nem ész nélkül. Tehát itt valami az elszámolással nagyon nem volt rendben. És teljesen ellenőrizhetetlen volt az egész, mint írtam.
42 vagyok.
Nem kötekedni akartam, de én a helyedben ügyvéddel íratnék egy levelet. Az mindig hatásosabb. Persze drágább is. Én utoljára egy ilyenért 10000-et fizettem kb fél éve, és 2 hét alatt megoldotta a problémámat.
Ettől függetlenül nem biztos, hogy nagy cégnél is működik, de annyi biztos egy ügyvéddel máshogy beszélnek, és sokkal előzékenyebbek, mint egy közös képviselővel.
42: Én ha nem fűtök egy teljes télen át, és be sem megyek a lakásba, tehát a testhőm se melegíti, akkor 19 fokig hűl le a lakás.
Ha udvar van a lakás körül, nyilván nem 19 fok van a túloldalán, hanem mínusz 20.
Ennyit a nem fűtő szomszédról.
Egyébként normál esetben ugyanaz az egy méter vastag fal van a lakások közt, mint az utca felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!