Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hogy tudnám én ezt egyénileg...

Hogy tudnám én ezt egyénileg megtámadni?

Figyelt kérdés
Kicsit hosszú lesz a kérdésem. Tehát van egy lakásom egy társasházban, ahol házközponti fűtés van, minden lakásban hőmennyiségmérőket szereltek fel, és elvileg a fogyasztás alapján fizetünk. Nekem ezzel évek óta problémám van, és a házban is több lakónak, szerettük volna elvetni ezt a rendszert de sajnos a mai lakógyűlésen nem szavazták meg, így ez marad. A problémám az, hogy nem jól olvassák le, nem tudom ki helyett fizetek, de ez így megy évek óta. Azért vagyok mostmár ebben teljesen biztos, mert 2019-ben teljesen le volt csavarva nullára az összes radiátor, mivel senki nem lakott a lakásban, egész évben üresen állt. A decemberi leolvasás után mégis azt hozták ki, hogy 100000 ft-ot fizessek be. És körülbelül ilyen összegek jöttek ki akkor is, amikor rendesen fűtve volt a lakás, tehát ez egyszerűen lehetetlen, hogy nullára lecsavart radiátorokkal ennyi elment volna, úgy, hogy a havi közösköltségbe is be van építve még 8000 ft a fűtésre. Egy 40 négyzetméteres lakásról beszélünk. Én ezt minden évben vitattam eddig is, mostmár az érdekelne, hogy jogilag nekem milyen lehetőségem van?
2020. szept. 16. 21:58
1 2 3 4 5
 21/47 A kérdező kommentje:
Tehát akkor első körben szedjem össze az embereket, akik meghatalmaznak engem ennek az intézésével, és utána menjek a közösképviselő nyakára?
2020. szept. 17. 00:04
 22/47 anonim ***** válasza:
Ahogy van a víz esetében is vízórás és nem vízórás lakás, szerintem itt is lehet kétféle: akik mérés alapján fizetnek, és akik közt a maradékot elosztják tul. hányad alapján. Szerintem ez a gyorsabb, olcsóbb, hatékonyabb módszer. Ami elveszett, arról mondj le, a bosszúról is mondj le, pénz- és idegkímélő megoldás, ha összejön.
2020. szept. 17. 04:14
 23/47 A kérdező kommentje:
Na az az egy biztos, hogy nem fogok erről lemondani. Mikor olyan összegek jönnek ki, hogy 45 ezer ft-ért fűtöttem egy hónapban?! Lehet, hogy elkerülte a figyelmed, mégegyszer mondom, egy 40 négyzetméteres lakásról van szó. 140 négyzetméteres családi házban fizettem 60 ezret a gázra, úgy hogy 24 fok volt mindenhol.
2020. szept. 17. 06:23
 24/47 anonim ***** válasza:
45%

De azt is írtad, hogy 100 000 Ft volt az éves fűtésdíj.

Most akkor ha jól veszem ki, összesen 40-50 000 Ft lehet a túlszámlázás összesen a 2-3 év alatt. Ha nagyon ráérsz és sok energiád és pénzed van, nekivághatsz a pernek, de minimum 3 évbe és 6-700 000 Ft-ba fog kerülni, amit csak akkor kapsz vissza, ha megnyered.

2020. szept. 17. 06:34
 25/47 anonim ***** válasza:
28%
Vagy egyszerűen ne fizess be indokolatlannak tűnő számlákat és pereljenek ők azért, hogy beszedjék tőled. Az nekik ugyanolyan macerás és költséges, mint neked megnyerni a pert.
2020. szept. 17. 06:36
 26/47 A kérdező kommentje:
Volt olyan év, mikor 225 ezret kértek. Ugye fizetek havi 8000-et ami a kk-ba van építve, 12
2020. szept. 17. 06:39
 27/47 A kérdező kommentje:
Volt olyan év, mikor 225 ezret kértek. Ugye fizetek havi 8000-et ami a kk-ba van építve, 12-szer 8000=96000+225000=321000 ezt ha elosztom 7 hónappal, mert kb. annyi ideig van fűtés, akkor 45857 jön ki egy hónapra.
2020. szept. 17. 06:41
 28/47 anonim ***** válasza:

24# nekik nem macerás, mert ráterhelik a tartozást hivatalosan a lakásra, ami csak növekszik. Szinte semmibe sem kerül.

Jó volna tudni milyen mérője van a kérdezőnek, és hogyan mér. A radiátorra hegesztettek, hőfokkülönbségből számolnak, és nem átment hőmennyiségből.

És nem ugrándozni, perelni meg hasonlók, hanem utánanézni, miből, hogyan számolják a fogyasztást, milyen összetevőkből áll. Mielőtt nagyot koppanna.

2020. szept. 17. 07:19
 29/47 anonim ***** válasza:

Így van, előbb adatgyűjtést kell csinálni kütyüről-elszámolásról-szomszédoktól, mint írtam, hiszen azzal lehet bizonyítani.

Másodkörben a szomszédok összeszedése s a közös nyakára mászása.

Ott meg a kütyük üzemképességét-hitelességét vitatni.

Lehet, ha átalányban lennél előfizető-átállhatsz, akkor töredéket fizetnél, mint most. Ezt is meg kellene kérdezni így fizető szomszédtól, kinek hasonló méretű a lakása.

Arra nincs példám, hogy le lehet válni a fűtésről, de elméletileg a radiátorok leszerelése s egy áthidaló kötéssel csak ha nincs, más esetben a csővég lezárása is elég 1 csöves rendszernél csak az alapdíjat kellene fizetni, ez esetben a 8e ft-ot, mert hát csak a csövek futnak át a lakáson, arra meg nem jogszerű kütyüt tenni ugye, mert nem fűtőtest;)

A fogyasztásodat a radiátorod mérete is meghatározza.Minél hosszabb-nagyobb, annál többet "fogyaszt" papíron, ha el is zárva!

Igazából sokat jogilag nem tehetsz s igaz, hogy évekbe is lehet gondolkodni pernél, így érdemes a ház lakóit meggyőzni visszaállásra vagy leszedni radiátoraidat, esetleg ha megéri átállni átalányra.

Végül meg eladni a pénznyelő luxuslakást.

Sajnos a panelek lakóközössége birkanyáj s korrupcióval működik...

2020. szept. 17. 09:00
 30/47 A kérdező kommentje:

Igen, olyan mérő van rajta ami a radiátorra van felszerelve. Most a típusát nem tudom megnézni, mert egyeztetnem kell majd időpontot a bérlővel, hogy bemehessek a lakásba. De pontosan így néz ki mint itt:

https://www.youtube.com/watch?v=lHpA6dlCGrA 1:17-nél látszik

28-as tehát szerinted reális dolog éves 96000 ft-os alapdíjra még 100000 ft-ot ráfizetni úgy, hogy egész évben az összes radiátor le volt csavarva csutkára, nem egyesre, hanem a hideg állásra. Senki nem tartózkodott a lakásban, én 2-3 havonta felugrottam, direkt ellenőriztem mindig, hogy minden le legyen csavarva nullára. Szerintem nem csoda, hogy ideges vagyok, meg ahogy írtad, ugrándozok. Előtte is évek óta mindig vitattam, de ez most már tényleg több a soknál. Most először is a közösképviselőt bevonva nyomozással kezdünk. De kezd összeállni a kép. Az előző közösképviselő mutyizott mindent a csaló szélhámos fiával, ők intézték ezt is. Olyasmire gyanakszom egyre inkább, hogy ők nem fizetnek, (több lakásuk van a házban) és azt terhelik rá a többi lakásra. És nem tudom ki van még benne, de ki fog derülni.

2020. szept. 17. 11:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!