Kezdőoldal » Otthon » Kert » Az utóbbi 20 évben miért...

Az utóbbi 20 évben miért hagyott fel a legtöbb ember a kertészkedéssel?

Figyelt kérdés
2022. ápr. 17. 14:19
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:
75%

30-as: pontosan. Nálunk is, ahol nem nagyon foglalkoztak a kerttel, csak egy-két fa és fű volt korábban, most egyik magaságyás bújik elő a másik után.

Az a baj, hogy a "kertészkedés" címszó alatt sokan azt értik, hogy kapálni, ásni, fáradozni kell, noha ez nem így van, ahogy magad is írod: a permakultúra megváltoztatta a kertészkedés stílusát és ma már nincs is jobb, mint amikor valaki kimegy a kertbe és leszedi az ebédhez a friss zöldséget, fűszernövényt.

2022. ápr. 19. 19:56
 32/32 anonim válasza:
100%

98-as születésű vagyok és imádok kertészkedni, illetve erről beszélgetni másokkal is, büszkén vállalva, hogy számomra ez fontos.

Van egy kisebb konyhakertem, mindössze néhány négyzetméterről van szó.

Nem tartom igaznak azt, hogy nem éri meg.

Tavaly 400 Ft-ért vettem csemegekukorica vetőmagot, és lett belőle 3 rövid sorom, összesen több, mint 50 cső.

Fő szezonban(vidéki kisváros) is 150-200 Ft volt/cső, vagyis már 3 csővel is visszajött az ára, nem beszélve arról, hogy a két nagymama és az egyik kolléganőm is kapott belőle.

A répamag 250 Ft-ba került, szeptemberben szedtem fel, még azóta is van belőle a fagyasztóban, kb. 4-4,5 kg lett az össztermés.

Jól sikerült a krumpli is, három rövid sorom lett, egész nyáron volt friss sárga krumpli.

A paprika horrorisztikus áron volt tavaly is, nekem hat tő több hónapig eltartotta a családot és a belőle készült lecsó összehasonlíthatatlan azzal, ami a bolti, több deci vizet engedő "mű" paprikával készül.

Vannak hordók az eresz alatt, ha esővíz kell, illetve van kút, amiből ha muszáj, akkor locsolok.

Minden nap szánok rá pár percet, hol egy sor hagymát, hol két sor kukoricát kapálok meg.

Idén kicsit későbbi kelés várható, mert egyrészt később is vetettem, másrészt az időjárás sem volt jó, de már kelnek ki a hagymafélék, lassanként a krumpli, de a földben van már a répa, a csemegekukorica, a petrezselyem és a dinnyék is, hamarosan pedig a cukkini vetése, illetve a paradicsom-paprika palántázása következik.

Szeretem csinálni és szerintem igenis van értelme.

Ha öt percem van a kertre, akkor adok egy kanna vizet annak, aminek a földje száraz, vagy megkapálok egy sor krumplit.

Meg lehet sértődni, de igenis nagyon sokan lusták.

Bocsánat, de akinek lenne helye rá, ráadásul nem is dolgozik, az is inkább a hátsóját vakarja, és a telefont nyomkodja, meg a politikát szidja azért, hogy nem hull az ölébe a bank a nagy semmittevésért, holott ha mindenki a kezébe venné a dolgok irányítását, jó dolgok születhetnének.

Aki kertet művel, megtanul felelni valamiért, megtanul türelemmel lenni, és gondoskodni.

Tudni kell bánni az idővel, én sem a lábamat lógatom, hanem dolgozni járok, emellett csinálom ezt a kis kertet is.

Egy néhány négyzetméteres kert is elég lehet sok mindenre, szegélynek mehet hagyma, mehet 1-2 sor répa és petrezselyem, egy kis saláta, retek, néhány tő paradicsom és paprika, ezek nem indás növények és rendkívül kevés munkával(szükség esetén locsolás és heti 1 gyomtalanítás) elég, ha kisebb kertben gondolkodik valaki, és 2-3000 Ft-ból mindez kijön.

2022. ápr. 21. 23:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!