Honnan szerezzen az ember normális magokat a kiskertjébe?
Akár a kiskert szabad részébe v. fóliásba.
Honnan szerezhet az ember normális minőségű magokat?
Általános zöldségekhez, ami egy családnak szükséges.
Köszi.
Nem tudom, hol élsz, de pl. Budapesten az ún. Vetőmagboltokban, vagy gazdab oltokban. Kertészeti fórumokon találsz infót, hogy mely gyártók magjai a legjobbak.
A szupermarketekben (Lidl, Tesco, Aldi, stb.) kapható magok nagyon olcsók, de a minőségük megbízhatatlan.
Saját veteményesben, ha csak saját szükségletre kell, akkor akár OK is lehet - de akinél számít a termésmennyiség, ott nagy csalódások is lehetnek... Sokszor ki sem kel (vagy csak kis része), és a kikelő magok is erősen másodosztályúak.
Legtöbben a ZKI-t dicsérik, de én már többször is megszívtam velük, a drága csávázott magjaik egyáltalán nem keltek ki, vagy legfeljebb pár szál, ugyanakkor a másik sorban a legolcsóbb teszkós magok mind egy szálig kikeltek.
Kérdező: mit értesz normális magokon?
A kelési arányt? Mert az kb. mindegy, melyik cégről van szó, a filléres mag ugyanolyan arányban kel, mint a legdrágább, ha friss. A lényeg az, hogy ha biztosra akarsz menni, akkor csakis előző évben minősített magokat vegyél, vagy ha még sok van a régiben, akkor végezz próbavetést pl. egy tejfeles dobozba. Mert hiába jó még a felirat szerint idén, ez nem jelent semmit. Nem a termelés évét írják rá, hanem a próbacsíráztatás évét, egy 10 éves magot is simán becsomagolnak és eladnak neked, ha a próbán jól kelt, aztán a második évben már esetleg nem kel ki, ez szerencsétől függ.
Vagy a jó fajtát érted normális magon? A fajtanév meg rá van írva a csomagra. Azonos fajta ugyanazt takarja a ZKI-s magnál is, mint a Lidl-es magnál. Régen gyakori volt, hogy nem az volt benne, de az utóbbi években ilyennel nem találkoztam. Az mondjuk biztos, hogy a ZKI ilyen szempontból megbízható volt régen is. (A ZKI nem azért drágább egyébként, mert annyival jobb, hanem mert négyszer-ötször annyi mag van a tasakban.)
Mezőgazdasági szaküzletekben elég nagy választék szokott lenni, nálunk pl. 4 vagy 5 cég magjait árulják.
Profi vetőmagokat pedig egyáltalán nem árulnak kis kiszerelésben, mert a hobbikertészek nem adnának 20-30 forintot egy szem dinnyemagért vagy paradicsommagért. De azért szoktak lenni viszonylag jobb F1-es hibrid magok, de azok is viszonylag drágán, az egyszerű fajtákhoz képest.
Érdekes, erről a ZKI-ről még csak nem is hallottam.
Igaz, közel lakom Rédéhez, így a legtöbb boltban az a favorit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!