Az utóbbi 20 évben miért hagyott fel a legtöbb ember a kertészkedéssel?
A favágásnál azt látom, hogy vannak akik erre "szakosodnak" vidéken, és össze vágják majd árulják a fát.
Mondjuk mi csórók voltunk, semmibe nem került volna egy láncfűrész de hát az pénz, meg inkább tákolt apám egy házi körfűrészt ami rázott meg levágta a villanyt a házban, de ő aztán nem fog pénz költeni.
Mert hát "van idő, összevágjuk". Aztán amivel mi szoptunk napokig, azt a szomszéd a láncossal össze vágta volna fél óra alatt.
Na meg a lustaságról...
Ezen a hoszúhétvégén 3 nap alatt kéktúráztam 85 km-t. Átlag napi 25-30-at. Most akkor én lusta vagyok, mert "kirándulgatok" ahelyett, hogy otthon kapirgálnám a kertet?
Mert gyerekként egy hosszú hétvége másról sem szólt, csak a ház körüli teendőkről, állatok, kert, ezt megjavítani azt elvetni. Hát ott rohadjon meg az egész.
Nyilván lehet jót termelni nagyban is, meg rosszat otthon is.
De pl. jó paradicsomot vásárolni nem lehetséges multiban. Ott télen-nyáron olyan üvegházban nevelt paradicsomot árulnak, ahol az íz egyáltalán nem lényeg, csak a sokáig eltarthatóság. A nagyban termelt növényeknél elvárás, hogy a rendes érés előtt beszíneződjenek, tehát valójában éretlen állapotban szedve eladhatóak legyenek azok számára, akiknek nincs összehasonlítási alapjuk. Pl. a nagyban termelt paradicsomfajták mindegyike piros lesz már akkor, mikor kőkemény és éretlen. De meg lehet nézni Lidl vagy hasonló helyeken nyáron, a szilva kivétel nélkül mindig 2 héttel az érés előtt van leszedve, és gyakorlatilag ehetetlen. Kertes tapasztalattal nem rendelkező ember azt hiszi, hogy ennek ilyennek kell lenni. (Aztán vesz banánt, vagy téli almát nyáron.)
Amit az 1. válaszoló írt, azzal többnyire egyetértek, csak azzal nem, hogy nem éri meg. Azoknak nem éri meg, akik nem értenek hozzá, és hülyeséget csinálnak hasznos munka helyett, vagy aki más pénzkereső foglalkozást űz másodállásban.
A zöldség- és gyümölcstermelés fillérekből megvan.
Valaki írta itt a 250 Ft-os hagymát meg almát: nekem kb. 10-20 Ft-omban van mindkettő kilója. És mindkettőből igen nagy mennyiségben fogyasztunk, meg szinte minden egyéb zöldséget és gyümölcsöt is megtermelünk. A felesleget eladjuk azoknak, akiknek "nem éri meg" termelni, és így még a saját részre termelt sok mázsa zöldség és gyümölcs is ingyen van. Több százezer Ft-om marad meg évente.
A munkám van benne, de az is ingyen van. Filmnézés, telefonnyomkodás helyett.
A kiírt kérdésre:
A nép kisebb része azért nem kertészkedik, mert olyan munkát végez helyette, ami több pénzt hoz.
A nép nagyobb része meg azért, mert úgy gondolja, ő elég jómódú ahhoz, hogy ne kelljen a kertben dolgoznia, helyette szívesebben szórakozik meg döglik a lakásban.
Egy részüknek igazuk is van, mert tényleg elég jómódúak. A többségük meg azzal nyugtatja magát (és egymást), hogy nem éri meg termelni, azért nem csinálja. Könnyebb nyiszogni, hogy nehéz az élet, kicsi a fizetés.
Pedig ha megtanulnák, hogy hogyan kell jól kertészkedni, akkor megérné nekik is, és csökkennének a pénzgondjaik.
3 napot túráztál, nagyon szép dolog.
És ez mivel hozott több pénzt, mint ha helyette a kertben végeztél volna termelőmunkát?
Mert ha azt állítod, hogy nem hasznos termelni, akkor azzal állítsd szembe, hogy mit csináltál a kertészkedés helyett, ami ennél hasznosabb volt.
Oké, én nem várom el senkitől, hogy szeressen kertészkedni. Ha nem, hát nem. Én se mennék pl. focimeccsre, ha nem fizetnének meg érte kellően.
Na de azt nem kell állítani, hogy a kertészkedés nem hasznosabb, mint a túrázás.
Egyelőre még nem találtam meg én se. Majd ha megtalálom, akkor odamegyek én is pénzt keresni, és nem a kertben kapálok.
De egyelőre még a kertben keresem meg azt a pár százezrest. Mivel értek hozzá, ezért sok a sikerélményem is, és ez se mindegy. És mivel értek hozzá, ezért csak annyit dolgozok mindennel, amennyit muszáj. Így arányaiban sokkal kevesebb munkával termelek nagyobb értéket, mint aki nem ért hozzá. Pl. nem kínlódok a hagymaöntözéssel (és az öntözéssel járó gyomosodás miatti dupla kapálással), hanem elduggatom időben, amikor még elég nedves a föld, és meg is nő, mire jön a nyári aszály.
Nem vagyok már olyan fiatal, de emlékszem, talán 4 éves lehettem, amikor az óvodában eljutott hozzám a híre, hogy jött egy új lány, és ő tud tulipánt rajzolni. Megnéztük, hogy csinálja, és onnantól fogva egész nap a tulipánnak azt a bizonyos stilizált ábráját rajzolta mindenki. Nem azért, mert ez annyira hasonlított egy valódi tulipánra, hanem mert mindenki biztosra vette, hogy így KELL tulipánt rajzolni, sehogy máshogy nem jó.
Na, a felnőttek is hasonlóan vannak a kertészkedéssel. Az emberek jó része lát valamit a felmenőitől, vagy másoktól, és nem gondolkodik el rajta, hogy ez jó-e így, és miért így csináljuk, miért nem másként. És bármennyire rossz módszer, ezzel próbálkozik, és aztán ráun, hogy hát a kertészkedés hülyeség.
És ez így volt 50 meg 100 éve is, az emberek többsége akkoriban se értett különösebben a kertészkedéshez, csak csinálták halálukig úgy, ahogy fiatalon megtanulták. Ami persze lehet, hogy okos dolgon alapult, csak a változásokhoz nem igazították a saját verziójukat, mert nem értettek hozzá, és nem is érdekelte őket, csak kényszerűségből termeltek.
Példa: két hete láttam, hogy egyedül élő, gyerekkora óta kertészkedő 70 éves rokonhoz mentek a gyerekek krumplit ültetni. Kapával ültették fészkekbe, és minden fészekbe 2 akkora krumplit ültettek, hogy az már étkezésinek is megfelelt. Pedig így egy fészekben sok apró terem majd, néhány nagy helyett. De ha régen 2 szem krumpli kellett egy fészekbe, akkor most is 2 kell, így gondolkodnak. Csak arra nem gondolnak, hogy régen azért tettek 2-t egy fészekbe, mert ami már 3 cm-nél nagyobb volt, azt megették (pl. héjában megsütötték, és az volt a vacsora), a nagyon apróból meg tényleg érdemes volt 2-t tenni egy fészekbe, hogy ne csak 2-3 szép szem legyen alatta, hanem 4-6.
És a mai fiatalok, meg nem annyira fiatalok is sok esetben így tanulják el a rossz módszereket, hogy nem tudják a megváltozott körülményekhez adaptálni az ismereteket. Meg így tanulnak a netről használhatatlan módszereket, mert nincs összehasonlítási alapjuk, hogy az adott dolgot lehet jobban is csinálni.
A vége pedig ilyenkor az lesz, hogy a kertészkedés baromság, úgyse sikerül, inkább vegyük meg a boltban.
"És ez mivel hozott több pénzt, mint ha helyette a kertben végeztél volna termelőmunkát?"
Büdös nagy prolinak kell lenni ahhoz, hogy minden csak a pénzről, akarom mondani aprópénzről szóljon.
"Mert ha azt állítod, hogy nem hasznos termelni, akkor azzal állítsd szembe, hogy mit csináltál a kertészkedés helyett, ami ennél hasznosabb volt."
Kezdjük ott, hogy szándékosan félre érvelsz, tekintve, hogy sehol nem a termelés "hasznosságáról" volt szó. El kell fogadni, hogy nem a házi kiskert fog hasznot termelni.
Másrészt miért ne lenne például a túrázás "hasznos"?
Mi alapján számítod a hasznot?
Megsúgon, nem csak anyagi haszon létezik a világon.
Számomra például sokkal többet ér az, hogy testileg-lelkileg feltöltődöm és azt csinálom amit szeretek. Így sokkal energikusabban vetem bele magam a mindennapokba. Sokkal jobb és kiegyensúlyozottabb a teljesítményem a munkában is.
Míg a kertimunka számomra se nem kikapcsolódás, se nem haszon. Persze, megértem ha valaki szereti, semmi gondom vele, ellenben ne akarja a családjára meg mindenkire ráerőltetni.
Mint ahogy én sem rángatok el senkit túrázni.
"Na de azt nem kell állítani, hogy a kertészkedés nem hasznosabb, mint a túrázás."
Amúgy csak mellékesen megsúgom, te sötét paraszt, hogy véletlenül sem ezt állítottam.
Tekintve, hogy nem a "hasznosságot" hanem a "lustaságot" kritizáltam, reflektálva egy korábbi hozzád hasonló paraszt "azért nem kertészkedik mert lusta" böfögésére.
De kapáld inkább a kertet, az internet nem neked való.
Én is azt látom, hogy ismét divat lett a kertészkedés, főleg mióta bejött ez a permakultúrás bio szemléletmód, meg mocsok drága lett az élelmiszer.
Újépítésű környéken élek, itt javarészt fiatal 30-as, kisgyerekes családok laknak, és rengeteg helyen van veteményes vagy magaságyás. De ne ilyen kis pár négyzetméteres területre gondolj, hanem nagyobb, 50-150 nm-es konyhakertekre, és sokaknál gyümölcsfa van díszfa helyett.
Esküszöm meglepődtem, mikor ideköltözés után az utcákon sétálva láttam, hogy hány udvarban van veteményes (be lehet látni, pl. mert olyan a kerítés vagy még nincs is. )
Azt kihagytam, hogy természetesen nekünk is van, kb. 120 nm, és nem is járunk zöldségeshez túl sokat, rengeteg dolgot megtermelünk, szerintem olyan sok idő sem megy el vele. De van mindkét szomszédnak is, meg a mellettük lakóknak, a szembenlévő szomdszédnak... szóval, sokaknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!