Az utóbbi 20 évben miért hagyott fel a legtöbb ember a kertészkedéssel?
Hagyjuk már ezt a "mert lusták" szöveget.
Egyszerűen az emberek szeretik mással tölteni az idejüket, nem feltétlenül lustaságból.
Gyerekkoromban konkrétan semmi életünk nem volt, sehova nem mentünk, mert mindig az állatokkal, kerttel kellett foglalkozni. Az volt a természetes, hogy otthon szopsz a kerttel.
Esetleg gyártottak hozzá egy az otthoni sokkal finomabb meg olcsóbb mint a bolti mesét. De ha hozzá rendeljük, hogy mennyi idő, akkor mindjárt nem olyan egyszerű a történet.
"Divat lett rengeteg hobbi. Konditerem, egyéb sportok, mozi stb. "
NEkem apám mondta anno erre, hogy minek akarok én konditerembe járni, mejnek inkább fát pakolni, fát vágni, mert az is edzés... :D
Az is hasznos edzés nagyon, rengeteg bokszoló csinálta annó így (főleg Foreman), Rocky ba se poénból rakták be.
Csak ma már ki vág fát? :D Nagyon kevesen.
Lehet fát is sokan fognak majd újra hasogatni!
Az emberek többsége már jobb anyagi körülmények között él, mint 20 éve. Tehát inkább megveszik, mintsem szenvedjenek vele.
Akik csinálták, már kiöregedtek, meghaltak.
A 70-es években születettek többsége nem nagyon kertészkedik már.
Nem mindennel ertek egyet az előttem valaszolókkal azért egy kert kibír ket hetet mikor az ember nyáron szabadságol. Jól megmulcsozva a paradicsom, paprika is elvan. Nagyon sok növényt nyáron már nem is kell gondozni kapálni öntözni.
Mi még csináljuk de már nekem is kezd elegem lenni belőle nagy a kert kisebbítettük mar de még így is nagya művelt rész.
Van szőlő, gyümölcsfák, eper, stb.
De a kert kb fele még így is csak sima füves kaszáló.
Tavasszal a szabadidőmben két hétig csak metszek. Aztán jön az veteményezés arra is elmegy minden időnk.
Nyáron havonta elmegy négy nap is a hétvégi szabadidőmből csak kaszálással.
Tegyük fel hogy nem termelnék semmi zöldséget akkor rohadt nagy munka lenne az egészet csak kaszálni.
Persze előnye ennek hogy zöldséget boltban ritkán veszünk.
Vannak csirkéink is velük nincs sok munka, a tojás jól jön a hús meg összehasonlíthatatlan a boltival.
Hallottam már olyat is egy nagyvároshoz közeli faluban nehezen tudták eladni a házakat a nagy kert miatt a városból kiköltözőknek. Áron alul keltek el.
Nem érdekli mar a kertészkedés az embereket csak nyűg a mai világban.
Utolsó!
Hány gyümölcsfád van, hogy ennyit kell metszened?
A kaszáló helyett miért nem vetsz kukoricár a tyúkoknak.
Azért azt nehezen hiszem el, hogy azért adtak olcsóbban egy házat, mert nagy a kert hozzá.
Sok városi gondolja úgy, hogy ő a kertesháznál mindent megtermel majd bio üzemmódban.
Egyáltalán nem ment ki a divatból, sőt. Mostanában kezdenek rákapni az emberek, főleg a magaságyásra és a kapálás, ásás nélküli kertművelésre, merthogy az az igazi. Már a városi kertekben is mindenütt magaságyások vannak, sok jó komposzttal. Ha nem műveled a talajt, akkor az felépíti magát (igaz, évek alatt), és porhanyós, egészséges földdé válik, amiben bármit megtermelhetsz. Olvass utána a permakultúrának.
Azért is fontos ma már kertészkedni, mert a sok műtrágyával és a helytelen talajműveléssel (pl ásás, rotálás) kilúgozták a földet, egyre vékonyabb a termőréteg rajta, ez azonban helyrehozható. A kertészkedés nem nyüglődést jelent. Viszont egészséges, vegyszer nélküli terményeket és gyümölcsöket lehet kapni a természettől, ha okosan csináljuk.
Az azért nem igaz, hogy a boltban ugyanazt kapod meg, mert lehet azt ugyanakkora szeretettel termelni, ahogy tennéd azt saját magadnak is, de annak, hogy valóban érett állapotban leszakítasz egy paradicsom vagy paprikát és megeszed, egyszerűen nincs vetélytársa!
https://www.youtube.com/watch?v=8X8P7GLiFYM
https://www.youtube.com/watch?v=bBg-_Kv888k
Ez nehogy már felvegye a versenyt a kertedben szüretelt zöldséggel/gyümölccsel vagy a kertben kapirgáló tyúk tojásával. Egy házi tojásnak egyébként még a színe is teljesen más, a héjáról nem is beszélve, ami nem úgy van rá "gyártva", hogy a szállítást is bírja! Olyan vastag ma egy bolti tojás héja, hogy alig lehet megpucolni egy főtt tojást.
Egyébként aki azt írta, hogy gyerekként ebbe kvázi bele volt kényszerítve, az egy jó érv! Nagyon sokan azért nem művelnek kertet, mert a gyerekkoruk egy részét ez elvette. Szüleim viszonylag nagy kertet műveltek, zöldséget, gyümölcsöt sosem vettünk, de tojást, csirke és disznóhúst sem, sőt nyulakat is tartottak. Gyak. minden volt, paradicsom, paprika, hagyma, krumpli, fűszernövények, szőlő (abból bor), gyümölcsfák, eper, málna, csirke, disznó, nyúl. Amit vásároltunk az a kenyér, a tejtermék, só, cukor, pár fűszer. Semmi egyéb! A kisboltok is megtudtak élni, mert a többség ennyit vásárolt, a kenyér ki volt számolva, biztos pont volt, és a többi meg elállt, senki nem ment egy bolttal odébb, mert az nagyobb és nagyobb a választék! Nem kellett válogatni... Tény és való, hogy azért termeltek mindent, mert csóróság volt! Ezért is akaszt ki sokszor a sírás, hogy milyen sz-r a lét, mert hát elképesztően jól élünk ahhoz képest, ahogy éltünk ezelőtt 20-30 évvel.
Ami a lényeg, nekem ebben nem volt semmi dolgom, szüleim hagyták, hogy azt csináljak, amit szeretnék. Úgy nevelkedtem ebben, hogy közben meghagytak gyereknek. Így van az, hogy felnőttként erre van igényem! Nincs hozzá köthető rossz emlékem, csak jó!
Én ebben keresném a választ! A nevelésben! Nem abban, hogy a rengeteg munka miatt, ami vele jár, ill. hogy más fontosabb, nyaralás, hogy műszakban melózunk (apám is műszakban melózott!)
#15-öst kicsit megmosolyogtam. A vidéki lét másból sem áll, mint fahasogatásból, most is, nem lehet, hogy így lesz, hanem így van a mai napig is! Az utóbbi pár évben jutottunk el oda, hogy a gáz már nem drágább, mint a fa, sőt ha mindent összevetünk, akkor olcsóbb, de nincs gáz mindenhol.
"Ez nehogy már felvegye a versenyt a kertedben szüretelt zöldséggel/gyümölccsel vagy a kertben kapirgáló tyúk tojásával."
Hát pedig de...
Erősen túl van hájpolva az "otthoni" mintha az csakis csodás és zamatos lenne, miközben lehet pont ugyanúgy jobb-rosszabb mint a bolti is. Ettem én már borzasztó szar otthoni zöldséget-gyümölcsöt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!