Akik a kiskertjüket felássák, mikor szoktátok? Tavasszal, vagy ősszel?
40-es! Erről már hallottam is, olvastam is! Hány évig tartott, amíg kialakult ez a helyzet? Ha nem laknál messze, meg is nézném élőben! Priviben válaszolhatnál!
39-es! Akkor a 40-es mennyire tartod lustának? Ő sem ősszel, sem tavasszal nem ás! 😂🤣
Nekem is volt ilyen mindent jobban tudó ismerősöm, aki szerint mindenki hülye, aki ás, mert ő nem ás, és mégis milyen szépen terem a kertje...
Aztán eltelt pár év, és elkezdett panaszkodni, hogy nem tudja, mi a probléma, de az utóbbi években már alig akar teremni a kert...
Hát az volt, hogy akkorra halt meg eléggé a levegőtlen talaj, hogy onnan már csak alapszintű működésre volt képes, az igényes konyhakerti növényeknek ez már nem volt elég, csak az igénytelen gyomoknak.
Hú, 42-es, inkább ne égesd magad, mikor láthatóan nem is vagy tisztában a permakultúra működésével. Ami nem baj, nem tanítják iskolában, de ha véleményt akarsz nyilvánítani róla, előtte minimum olvass utána. Minimum.
Az, hogy valaki nem ássa fel a kertet, még önmagában nem permakultúra. És nem is hatásos.
Kedves kérdező, hogy neked is válaszoljak - természetesen folyamatosan ültetem a kertet, de szerintem olyan 3-4 év után lett látványos az eredmény. Akkorra már kialakult egy kis humuszos réteg az alapvetően homokos talajon, kialakult a stabil talajélet, feltöltődött tápanyaggal a talaj a korábbi mulcsolásnak és hàzi komposztnak köszönhetően. De addig is termett, csak most már érezhetően jobban.
Persze, az első 2-3 évben még volt, amikor felástam egy-egy kis részt, mert eredetileg elég tarackos volt a terület, azt nem volt elég kihúzigálni, de végül eltűnt.
A YouTube-on is rengeteg videó van permakultúra témában, érdemes abból tanulni.
Kedves 43-as!
Ügyesen leföldelted az okoskodó 42-est! Lehet, hogy közben termékennyé vált ő is! De a viccet félretéve:
Emléleim szerint valahogy én is a 3-5 évre emlékeztem, a módszer nevére viszont nem...
Ha valahol közelben laknál, megnézném személyesen a kertet élőben!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!