Mikor fognak lejjebb menni a lakásárak?
Sokat hallom, hogy olyat csinálnak egyesek, hogy megveszik hitelre és kiadják, "majd lesz egy tehermentes lakásunk 15 év múlva". Azért ez nem így megy, ingyen pénz soha nem volt és nem is lesz.
Pedig, ha ki tudja adni 15 évig, akkor lesz egy tehermentes lakása 15 év múlva. És nem ingyen pénz, mert viseli a kockázatot: egyrészt, hogy ki tudja adni 15 évig folyamatosa, másrészt, hgy annyiért, vagy többért, mint a törlesztőrészlete, harmadrészt, hogy nem pusztul le a környék, ahol vette a lakást. Úgyhogy ez nagyon nem ingyen pénz, ugyanúgy kockázatos, mint pl a tőzsde.
"Az alapkamat várható emelkedésében van valami... A kérdés csak az, hogy mennyire fog emelkedni. Nagyon nagy infláció kell ahhoz, hogy a mostani fogyasztóbarát lakáshitelek úgy elszálljanak, mint anno a CHF, vagy Jen hitelek, ahol 50 ezres havi törlesztőből lett 90, 100E."
Megvan az esély rá.
Én nem kizárólag a hitelek alacsony kamatai miatt tudom be a lakások iránti érdeklődést. Amíg a megtakarítások után is null" Ft a kamat addig inkább minden ki befektet, kiadható, értékálló ingatlanba.
Nem mindenki hitelre vásárol,vannak szépen megtakarítások, én ebben biztos vagyok. És a pénz, pénzt szül.
Meggyőződésem,hogy lentebb nem mennek a lakásárak, átlagban biztosan nem, legfeljebb a túlárazott lakások árait mérséklik.
" És nem ingyen pénz, mert viseli a kockázatot:"
Pont erről beszél az előző, hogy a pénzügyi előnyét látják egyesek a konstrukciónak, de a kockázatát nem. Ha meg változik az alapkamat, akkor meg nem lesz egy hitelmentes lakása, hanem lesz egy nagy adóssága, meg egy relatív értéktelen lakása.
Nem fognak lejjebb menni, amíg a nép meg van győződve arról, hogy igenis az ő lakása / háza megér annyit amennyiért hirdeti. Már csak büszkeségből, meg kivagyiságból is, többre tartja a sajátját mint a szomszéd. Nem úgy gondolkodnak hogy ha a szomszédé 10 millió, akkor én adom 9.5-ért hogy az enyém vigyék el, nem, az enyém megér 12-t, mer a szomszédé egy gané ház, ez a palota. Tisztelet a kivételnek!
Amíg ezt le nem vetkezi a nép, addig ez lesz. Alapkamat ide vagy oda...
Végigolvastam a sok érdekes hozzászólást.
Szóval eltérőek a vélemények. Az is lehet, lejjebb fognak menni valamikor a lakásárak, és az is lehet, hogy nem. Összefoglalva, mennyi idő múlva lehet, ha lehet, hogy lejjebb mennek a lakásárak? Pár év? Azért kérdezem, mert jó pár éven belül kilátásba helyezném a lakásvásárlást, de ha a mostani árak maradnak, akkor nem fogok lakást venni. Igaz, majd meg látom, mi lesz jó pár év múlva, de azért kíváncsi lennék, mekkora az esély az árak csökkenésére. Szóval nem tudni, lehet rá esély, de az is lehet, hogy maradnak az árak, az eddigiek alapján ezt szűrtem le.
Igen, kedves kérdező, jól vontad le a következtetést.
50% hogy vagy igen, vagy nem, egész jó arány.
Igen, szerintem is emelkednek, bizonyos kerületekben a jó állapotú, jó elosztású téglalakások ára biztos.És el is fognak kelni.
A facén több csoportban vagyok benne. Az előbb hirdettek egy lakást, ami átlagos állapotú, 3. emeleti, lift nélküli házban. Nem írt árat az eladó.Fél óra alatt kb. 10-en írtak rá nyilvánosan, szerintem ennél több privit kapott.
Mindig a kereslet határozta meg az árat. A vidékről egyre többen költöznek a fővárosba, az ott tanulók eleve ott maradnak, aki budapesti volt nem tágít onnan csak szükségállapot esetén, a szülők pedig mennek a gyerekeik után. Innentől kezdve az utolsó vasat is odaadja mindenki, sőt, ezen felül az összes létező felvehető kölcsönt igénybe veszi egy lakásért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!