3mFt-ért vályogházat?
Kedves Miguel!
Nekünk is ilyen típusú házunk volt a Tisza-tónál, amit nyaralónak vettünk, de végül folyamatosan éltünk ott, mert szerettük.
Az udvar, a bejáró, ugyanilyen elrendezésű volt, de a ház végénél szép szabályos kert kezdődött, aminek a "berendezéséhez" csak a képzelet szab határt.
Mivel nem vagyunk földműves típusok, ott volt a ház végében a terasz, az árnyékot adó fák, medence, sütögető, hátrébb gyümölcsfák.
A szomszéd házának a falát az ő beleegyezésével és közreműködésével vakító fehérre lefestettük, a felénk nyíló mellékhelyiségek ablakait meg kívülről kékre, teljes volt a görög Santorini feeling.:)
#20, lehet, hogy akkor neked panel való, ha így fogod fel.
Nekem 900 nm-em van, és ha a szomszéd telek nem üres telek lenne, hanem laknának rajta, akkor is hallanám minden szavukat, ha kint a kertben beszélgetnek.
Ahogy hallom az utca túloldalán lakókat is, ha kint vannak.
Ami miatt te nem hallod, az esetleg a forgalom, de ezt ne keverd már a telek nagyságával.
Megint Debrecent tudom említeni, ahol 300-500 nm egy telek a nagyon drága környéken is, és ez már kifejezetten jónak számít!
Mielőtt falun megvettem ezt a jelenlegi házat, mutatott egy ingatlanos olyat a város egyik drága környékén, hogy egy nagyobb kerti bútor már nem fért volna el.
Ezek a szűk beállósak nem azt jelentik, hogy nem fér el egy diófa, hanem hogy inkább keskeny, de hosszabb telkek, és elöl van a ház az egyik oldalon. Azaz a ház mellé befér 1 vagy 2 személyautó, de attól még hátul ott a hely. Nehogy ne tudj már leülni egy kávéra, nehogy ne férjen már el egy diófa...
Kissé sarkos vagy, de azért nem ilyen fekete-fehér a helyzet.
Ha adott az általam írt méret, ami nekem nagyon is kicsi lenne, akkor is elfoglal a ház 60-100 nm-t, a maradék
200-400 nm-en nehogy már netudj leülni!
Már megbocsáss, ez csúnya lesz, de mekkora s.gg kell ahhoz, hogy ekkora helyen ne férj el?
És ezeken a telkeken még a ház és a kocsibeálló és egy sziklakert és egy terasz MELLETT is bőven marad hely gazdálkodni.
Ami egy kerthez kell, vagy mondhatjuk úgy is, amit munka után még van időd megművelni-locsolni napi szinten, az egy ekkora telken bőven elfér.
Ja, és még kutya is elfér, mert tud szaladgálni. De akár a gyerekednek/unokádnak egy hinta, trambulin, csúszda is beleférhet.
És még mindig nem lesz zsúfolt, mert 500 nm nem kevés!
Mondjuk akkor nem lesz 300 nm tiszta zöld gyeped, de azt sosem értettem, mi a jó benne.
Egy újságban jól mutat, de nekem nem kéne, akkor már inkább töltsük meg élettel, kutyával, növényekkel.
Nem csak te meg én, hanem sokan így gondolják ezt.
Akkor pedig lehet benne igazság!:)
"#20, lehet, hogy akkor neked panel való, ha így fogod fel."
Köszi, de eleget (majd' 40 évet laktam városban társasházban ahhoz, hogy tudjam, ott valóban csak LAKNI lehet, ÉLNI nem. Most sem véletlenül készülök megvenni a saját 3400 nm-emhez a szomszéd hasonló méretű telkét is a lebontott házának maradékával.
Korábban 9000 nm-en laktam, de még az is éppen hogy elég volt. Most, öregedve, remélem, beérem majd a 6000-rel. :-))
Egyébként megvolt az értelme ennek a "besűrített" építkezési módnak is. Régen a falvak lakói nagyon egymásra voltak utalva, és segítették is egymást, ahogy csak tudták. Ehhez viszont valóban közel kellett élni a másikhoz, hallani minden lépését, az állatai viselkedését, stb.
A másik ok meg az, hogy lóval művelték a földjeiket, és hogy ne kelljen sokat forgolódni, a hosszú, keskeny "nadrágszíjparcella" terjedt el.
"Nagyapám 12 éves korától a saját fökdjeit művelte lovakkal. Szanaszét mindenfele volt fökdje. Nekik speciel alig volt kertjük a vájogházhoz"
Természetesen a sűrűbben lakott, többutcás falvakban nem lehetett akkor háztájit csatolni, amiből megélt egy család. Ilyenkor a környező földeket művelték. És természetesen akkor is voltak szerencsésebb sorsúak, akiknek több jutott, mint másnak. De a nagy átlagról beszélünk, és nem a zsírosparasztokról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!