Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » 3mFt-ért vályogházat?

3mFt-ért vályogházat?

Figyelt kérdés
Eladó a környéken egy vályogház, kb. 3mFt-ért, egész jó állapotban van belül, kívül nem annyira szép, de nem tűnik se repedtnek, se vizesnek. Alapja nem tudom hogy van-e, ha max. egy küszöbmagasságnyira kezdődik a fal, illetve az ajtó. Tető kívülről ránézésre szintén rendben van, nem hullámos. Enyhe lejtésű dombon van (kb. 0.5-1 méter esés), ezért úgy gondolom a víz se nagyon áll meg az udvaron, ház alatt.

2017. okt. 20. 12:37
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
100%

jaj de nagyon okos, aki szerint nem ér többet 3-nál.

rosszul vagyok az ilyen okoskodóktól.

Teljesen normál állapotban van, pest környékén ezért simán elkérnek 10-15-öt is.

kép alapjá rosszabbakat hirdetnek 10-ért.

ami ilyen olcsó, az vagy kis faluban van, vagy egyes települések cigánysorán.

ha nem az utóbbi, akkor semmi gond.

itt, keleten nagyon sok kis falu elnéptelenedik.

tudom, mert én is itt lakom.

a román határ irányába vannak olyan kistelepülések, ahol már csak az öregek maradnak, a fiatalok átköltöztek a városokba vagy elmentek külföldre.

ha ilyenről van szó, akkor itt max egy kocsma meg egy bolt van, de van tömegközlekedés, vagy kocsival 10-20-30 perc a város.

márpedig van munkalehetőség bőven.

tényleg csak ezeket a román határhoz közeli településeket tudom, ha esetleg borsodról vagy szabolcsról lenne szó, arról nem tudok nyilatkozni.

de gondolom ott sem más a helyzet.

szóval itt nálunk, Debrecenben rengeteg munkalehetőség van, eleve itt van egy csomó nagy gyár, és folyamatosan fejlesztenek, bővülnek, új ipari park létesül, bővül a reptér,épül az autópálya, stb.

pár éve még nem volt ez így, akkor még mindenki arról beszélt, hogy mennyire nincs munka, xy évek óta nem talál semmit. basszus... most meg... egy végzettséggel nem rendelkező segédmunkás is válogathat az ajánlatok közül, sőt emelést kap, hogy ne lépjen le a jelenlegi helyéről. mondjuk lehet ez a CSOK-nak is köszönhető, de mindegy, a lényeg, hogy van munkahely. multik is vannak elég sokan a környéken, közép- és felsőfokú végzettséggel is lehet találni jól fizető állást.

ha meg valaki még Debrecenig sem jönne be az általam vélt környékről, Berettyóújfaluban is van lehetőség, ami közelebb van ezekhez az elnéptelenedő falvakhoz.

de ezek mellett egy csomóan járnak át Nagyváradra dolgozni, és ehhez még idegen nyelv sem kell. biztos megéri nekik, ha minden nap mennek, mert közel van.

én mondjuk Debrecentől a másik irányba vagyok, ez is kis település, falu, de nálunk is van 3-ért teljesen jó, lakható szoba-konyha. néha szét szoktam nézni jófogáson, csak a falunk nevét írom be.

tömegközlekedéssel fél óra a megyeszékhely, kocsival negyed óra. az semmi.

ennyi pénzért manapság ajándék egy ház, sőt amit én írok, nem is 20 nm, szóval fiatal, összeköltöző pároknak is ideális néhány évre, nem csak egyedülállóknak.

vagy időseknek, akik eljönnének a panelből a jó levegőre, kis kertet szeretnének, ahol kapálgathatják a saját zöldségeiket. 30-40-50 nm sokaknak elég, ahol nincs gyerek, sőt... a városban a panelekben is ugyanekkorában élnek, és ott még kert meg jó levegő sincs.

2017. okt. 20. 19:36
 12/40 anonim ***** válasza:
51%
mi az első házunkat 1,6 mFt-ért vettük és felújítgattuk. Teljesen jól éltünk ott.... Nem rossz választás ez. Sajna a műszaki problémák egy részét nem lehet orvosolni...
2017. okt. 20. 19:59
 13/40 anonim ***** válasza:
62%
Mindent lehet orvosolni.
2017. okt. 20. 20:17
 14/40 anonim ***** válasza:
100%

Mi is foglalkoztunk/foglalkozunk a gondolattal, hogy vályogházat vennénk, de a mi környékünkön a vályogházat is drágán adják, ha szépen karbantartott. Ennek van egy olyan oka is, hogy sok értelmiségi szívesen költözne vályogba valami romantikus beütés vagy épp környezettudatosság miatt. (Van egy ismerősöm, aki még diák korában vett egy vályogházat, s a telken volt egy tégla istálló is és amikor megkérdezte a szomszédját, hogy hogy lehet az, hogy téglából építettek házat az állatnak egy vályogház mellett, akkor az öreg szomszéd azt mondta, hogy "Az állatnak jó a tégla is, de az ember lakjon vályogban!" - ez kb. mindent elmond a népi tapasztalatról a tégla és a vályog összevetésében, meg hogy miért költöznek iskolázott emberek is szívesen vályogba.)

Háznézésnél érdemes ismerni a módszert, ahogy az adott településen annak idején építették a vályogházakat, akkor lehet sejteni, hogy hogy alapozták (jellemzően sehogy, vagy sávalappal - azaz csak a falak alatt húzódik az alap), hogyan készültek az áthidalások, milyen a falazat, a tetőszerkezet és hogy milyen magasan van a talajvíz. Van egy jó szakkönyv Vályogházak címmel:

[link] Ez alaposan végigveszi a házak esetleges hibáit, mire kell figyelni, ha házat vennénk. Úgy emlékszem azt kiemeli, hogy az első pillantásod a tetőn pásztázzon végig, mert ha ott sérülés van, akkor alatta bármire számíthatsz, egy beázás végzetes a vályognak. Ugyanígy az alulról ázás is gáz vagy bármilyen nedvesedés, de az alászigetelést utólag lehet orvosolni valahogy. Arról is szó van benne, hogy milyen repedések mit jelentenek a falon, mi utal komolyabb problémára, mikor ne vedd meg a házat. Vagy mire kell figyelni, ha fürdőszobával bővítenéd. Szóval érdemes elolvasni, de a neten vannak rövidebb tanácsadó írások is, pl.: [link] Az meg az én tapasztalatom már, hogy ha házat nézel, akkor ücsörögjél minimum 20 percet benne, s figyeld meg, hogy nem érzed-e nedvesnek a levegőt vagy nincs-e dohos szaga, ilyenek.

A vályognak fontos, hogy lakjanak benne, valahogy együtt él az emberrel, szóval ha az általad kiszemelt házat folyamatosan karban tartották, rendben van a teteje (ráadásul ennek cserép teteje van, ami azért egy minőségibb, erősebb fedés jó esetben és az eresz is megvan, mondjuk vezethetné messzebb is a vizet az alaptól), nincsenek rézsútos hosszú repedések rajta, akkor komoly felújítási munkálatok nélkül is eldöcög jó darabig. Persze biztos fogod csinosítgatni majd, de szerintem nem kell elriadni az esetlegesen ráköltendő millióktól, mert nem egyszerre fog az jelentkezni, hanem csak úgy, mint egy normál téglaháznál is tenné, pl. ha tényleg korszerűsítenéd a vizesblokkokat, a fűtést vagy úgy döntenél, hogy bebiztosítod a falakat, hogy ezután ha akarnának se tudjanak nedvesedni.

2017. okt. 21. 00:21
 15/40 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Mivel Keleten van, érthető az ár, bár még itteni árakat nézve is kedvező. A gondom csak az, hogy sose tudni melyik szomszéd adja el a házát, és mennyiért... szóval benne van a pakliban, hogy kapunk egy invazív indiánbandát szomszédságnak... És nem feltétlen kell idős tulajnak lennie, hogy eladódjon a ház.
2017. okt. 21. 15:07
 16/40 anonim ***** válasza:
100%
Mi találkoztunk olyanokkal, hogy pl. az ingatlanos nem vitt ilyen vásárlót a faluba, mert a polgármester összefogdosta a környék ingatlanosait megkérte őket erre. Illetve hogy amikor akadt egy balhés vevő egy házra, akkor a szomszédok gyorsan összefogtak és kerítettek egy másik vevőt, akinek viszont nem volt annyi pénze, így a szomszédok kipótolták neki kölcsönbe. Szóval vannak módszerek. A lényeg talán, hogy kell egy erős közösség legalább a szomszédokkal, de ezért Te is sokat tehetsz, hogy legyen.
2017. okt. 21. 15:58
 17/40 anonim ***** válasza:
33%

Szerintem ez nem járható út, a környék összes ingatlanosát nincs az a polgármester, amelyik összefogdosná. Több száz, ha nem még több ügynökről van szó megyei szinten.

És az, hogy megkéri... ne haragudj, nem Téged akarlak meghazudtolni, de ilyen esetben a kérés meg a szép szó pont semmit nem ér, mikor egy ügynök a jutalékból él. Majd a polgármester két szép szeméért lemond akár több százezer forintról... hát biztos, hogy nem.

Ráadául ezek hiénák, még ha 1000-ből egy hajlandó is lenne rá, a következő tuti a saját érdekét nézné, és eladáná a házat. Őzintén szólva melyikünk nem így tenne? Senki sem a saját ellensége...

A másik, ami miatt ez a történet nem életszerű, hogy nem viszik oda a balhés vevőket... ki az a jós, aki ezt előre megmondja? A világon nincs ilyen. Senki sem úgy megy házat nézni, hogy még az adás-vételi aláírása előtt elkezdjen ordítozni a szomszédokkal. Ez mindig csak utólag derül ki. Tavaly nyáron jött az utcánkba egy nő, egyedül költözött. Bevallom, nekem nem volt szimpatikus, számomra az a "szeme se áll jól" típus. De mindenkivel próbált ismerkedni, kedveskedni, nekem ez is sok volt, túl mézes-mázos volt. Mindegy, azért nem bunkóztam vele, néha váltottunk pár szót. Na hamarosan kibújt a szög a zsákból, mindenkinél talál vmit, amibe belekössön, már fel akart jelenteni, hazugságai is derültek ki azóta. Facebookról kiderült, hogy elvették tőle a gyerekét, nyilván az sem véletlen. A házra volt pénze egyedül, sőt kocsija is van, szóval nem az anyagiak miatt történt. Na erre értettem, hogy előre úgyse lehet tudni senkiről, hogy balhés lesz.

Amúgy meg a legelegánsabb úri környéken is beleszaladhat az ember egy bunkó tuskó szomszédba, nem kell ehhez olcsó vályogházat venni. Az intelligencia nem ház- vagy pénzfüggő, sok esetben egy tanulatlan parasztbácsiba több értelem szorul, mint egy 3 diplomás újgazdagba. És cigánycsalád is bármikor költözhet melléd, ez sem a ház olcsóságától függ. MIndenki tudja, hogy vannak pénzes cigányok, de attól még ugyanolyan alpári módon élnek és bömböl náluk a cigányzene, semmit nem tehetsz. És van pénzük a 30 milliós palotára, ez nem ritkaság.

Az utolsó pedig, ami számomra megint csak mese, hogy a szomszédok kipótolnák a vételárat, csak hogy normális szomszédot kapjanak.

Áruld már el, hol van ez, mert még ma odaköltöznék!

A világon nincs ilyen... ma, mikor már családon belül se szeret az ember pénzt kölcsönadni, mert fennáll a veszélye, hogy soha nem kapja vissza... hányan belebuktak már... hányan kerültek bajba, mert aláírtak valamit egy rokonnak, aki aztán nem fizetett...és a jószándékú segítő rokonnak meg élete végéig végrehajtás lesz a fizetésén, de lehet az ő házát is viszi a végrehajtó...

Hány és hány barátság és szerelem ment tönkre a pénz miatt...

Az életbe nem adnék kölcsön egy vadidegennek, akiről semmit nem tudok, még ügyvédi papírral sem. Kitörölhetem vele, ha nem tud vagy nem akar fizetni. A franc se akar ezen idegeskedni és éveken át bíróságra járni.

A nyakamat rá, hogy normális ember ilyet nem tesz.

Ez mind csak szép álom, de ez az egész történet nem valós.

Vagy egyszer történt meg, mint a budai kutyavásár.

Kérdező, egyébként melyik megyéről van szó?

2017. okt. 21. 17:28
 18/40 anonim ***** válasza:
100%
Koromnál és korábbi munkámnál fogva szinte minden faltípusú házban laktam már. Nekem szívem csücske a vályog. Nem véletlen, hogy most, Németországból tervezve a tavaszi hazaköltözést, megont azt vettem. Szerintem a kérdésbe szereplő ház jó vétel. Az egyetlen, ami engem zavarna, a nagyon szűk udvar. Láttam már ilyet, hogy még a tüzifát is az utcán dobálták le a kocsiról, s onnan lett betalicskázva.
2017. okt. 21. 18:02
 19/40 anonim ***** válasza:

rengeteg ilyen szűk beállós udvar van pl Debrecenben is, tényleg sokszor a ház elé borítják le a fát. még drágább környékeken is. van kollegám, aki emiatt szabit vett ki, mert aznap vitték a fát, de be kellett hordania.

a házak simán érnek 30-40 milliót, vagy még többet azon a környéken, de egy kisteherautó nem fér be az udvarra.

mindazonáltal ha 3 milliója van rá valakinek, és talál egy megfelelő állapotú házat, akkor ez nem szegi kedvét, mert ez már részletkérdés. nem mindennapos probléma lesz, hanem 2-3 fuvar fáról beszélünk, ez évi 2-3x pár óra elfoglaltság.

már ha nem havonta fog kis adag fát rendelni.

de egyébként meg nem csak fával lehet fűteni, gáz, elektromos fűtés, stb.

2017. okt. 21. 18:09
 20/40 anonim ***** válasza:
100%

A fát csak példaként említettem. Valójában az zavarna a szűk udvarban, hogy nem ülhetek ki a nejemmel a reggeli kávézás közben beszélgetni a diófa árnyékában, mert

1: nem fér el a diófa

2: a szomszéd minden szavunkat hallja.

Ennyi erővel mehetnék panelba is. Ott nem kell fát behordanom, füvet nyírnom, javítgatni a házat, csak vakarni a tökömet. Hát nem! Nekem a kertes ház KERTES házat jelent. Ha kinézek az ablakon nem a szomszéd rám dőlni készülő házfalát akarom látni, hanem a kertet, az udvart.

2017. okt. 22. 08:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!