Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Németországban és Ausztriában...

Németországban és Ausztriában 2022 óta 20%-ot csökkentek az ingatlanárak (reál értékben 30%-ot). Mikor kell kiugrani a magyar ingatlanból és áttenni a tőkét Nyugati ingatlanba?

Figyelt kérdés

A magyar ingatlanok árai még mindig növekednek, már 10 éve töretlenül, de nagyon sok viharfelhő van már. Nagyon rohamosan romlik a gazdaság és növekszik a munkanélküliség, és ez Trump politikája miatt szakértők szerint csak egyre rosszabb lesz. Ezen kívül a lakosság sosem volt ennyire eladósodva mint most, már 2,5x akkora reálértékű lakáshitelük van a magyar lakosságnak mint 2008-ban volt.

Óriási buborékban van most a magyar ingatlanpiac, kérdés, hogy tud-e még tovább fújódni, vagy mikor érdemes eladni a magyar ingatlant és áttenni a tőkét külföldi ingatlanba?

Budapesten már 1,2 millió az átlag négyzetméterár és ebben benne vannak a panelek is. Bécsben (kb.) 2 millió forint, de ott minden ingatlan tégla és arányaiban sokkal több az új építésű. Egy bécsi átlagfizetés 2800 Euro, egy budapesti 1100 Euro. Ha így nézzük már nincsenek messze.

febr. 4. 22:06
1 2 3 4 5 6
 11/52 A kérdező kommentje:

Nem. A kripto befektetés nagyon okos, mert a kripto valuták, főleg a bitcoin ára alkalmazkodik a power law-hoz, tehát évente megduplázódik, mivel a kereslet minden évben megfeleződik. Ezzel sikerült kiküszöbölni azt amit nyomtatott pénzekkel nem lehet, azt hogy fordított infláció legyen, tehát egyre értékesebb legyen a valuta.

Mivel papírpénzből, bankjegyből bármennyit lehet nyomtatni, és nyomtatják is vadul a jegybankok, ezért az értéke folyamatosan csökken. A kripto-nál ez a folyamat az ellenkezője. Sok millióval vagyok én is benne a kripto-ban, kiváló, nagyon okos befektetés.

febr. 5. 00:32
 12/52 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is mostanában érdemes ott vásárolni. Most megveszed olcsón, aztán kicsit felújítod és kiadod vagy tartod és pár év múlva eladod. Azt se felejtsd el, hogy a HUF folyamatosan romlik. Most kb 5000 euró 1 nm Bécsben, de 2-3 év múlva lehet már 6-7 ezret kellene fizetned érte. Euró simán felmegy 500-ra addigdra. Röviden: Trump, vámháború, hanyatló magyar gazdaság. Tavaly pl csak 0,6%-kal nőtt a GDP-nk, idén talán összejön a 2%.
febr. 5. 08:31
 13/52 anonim ***** válasza:
72%

Euróban számolva azért nem nőttek annyira ezek a magyar árak sem az utóbbi pár évben.

Ha van 10% infláció, meg a forint is romlik 10%-ot, és úgy nőnek az ingatlanárak 10%-ot, akkor maradjunk annyiban, hogy nem nőttek semmit. Csak a magyarok lettek csóróbbak.

febr. 5. 09:16
 14/52 A kérdező kommentje:

2022-ben 432 forint is volt ez Euro, most 406. És azóta is nagyot nőttek.

Tehát Euró alapon is óriásit mentek a magyar ingatlanárak 2022 óta, igaz a CSOK Plusz is szerepet játszott ebben.

De az sem fog örökké tartani, ha 2026-ban esetleg kormányváltás lenne, az instant kidurranáshoz vezetne, mert Magyar Péter megszüntetne minden ingatlanár felhajtó intézkedést, ami több tízmillió forint. Ez is egy rizikó faktor.

Lehet most kell kiszállni a magyar ingatlanból, mert most van a csúcs?

febr. 5. 10:43
 15/52 anonim ***** válasza:
14# A világgazfasagi trendek nem mutatnsk növekedést azon szegmensben amelyben Európa és amelyben főleg Magyarország érdekelt. Az autóipar és az akkumulatorgyártas jó ideje kínlódik, túltelített a piac, nincs elég vásárló. Ebből következik, hogy hosszútávon semmi nem indokolja azt a drasztikus ingatlanáremelkedést amit most a prémium állampapírok okoztak. Tehát szerintem 2-3 hónapon belül lecsökken a vásárlók száma és ezzel együtt az árak se emelkednek tovább, akár bizonyos csak befektetésre alkalmas lakások árai vissza is eshetnek. Tehát szerintem lehet most érdemes kilépni a magyar lakáspiacból.
febr. 5. 12:34
 16/52 anonim ***** válasza:
#14: Magyar Péter többször nyilatkozta, hogy megtartana minden otthonteremtési kedvezményt, legyen az CSOK, babaváró, CSOK-hitel. Kisebb/nagyobb finomhangolások jöhetnek, de nagy átalakításokra nem kell számítani. Nem tudom honnan veszed ezeket az infókat.
febr. 5. 12:37
 17/52 A kérdező kommentje:

Rosszul tudod. Magyar Péter határozottan kijelentette, hogy CSOK, babaváró menne a levesbe és helyettük olcsó bérlakás építés programok lennének. Az pedig lejjebb vinné az árakat nem feljebb.

De persze nem biztos, hogy Magyar Péter hatalomra kerül, csak egy rizikó faktor.

febr. 5. 12:41
 18/52 anonim ***** válasza:
17# Reméljük, hogy igen és kivezeti az árfelhajtó CSOK-ot és társait. Mert így földi halandó már nem tud lakáshoz jutni. Hozzáteszem a hozzád hasonló már kőgazdag de még több pénzt akaró végtelenül kapzsi befektetők nagyon gyorsan felvernék ismét az árakat. Egyébként a hanyatló nyugaton fura mód sok helyen már olcsóbbak a lakások mint itthon, szóval lehet inkább az egyszeri fizetésből élő emberek fognak előbb nyugatra húzni a lakhatási problémájuk megoldása érdekében mint a hozzádhasonló befektetők.
febr. 5. 13:00
 19/52 anonim ***** válasza:
#11 hát eddig úgy tudtam az aggregált pénztömeg 2-3%-a bankjegy, pénzérme a többi bankszámlapénz. Évente megduplázódik a bitcoin? Érdekes én úgy látom a diagramokon pont úgy képes megduplázódni pár hónap alatt, mint amennyire megfeleződni. A holland tupipánhagyma ára is megduplázódott állandóan - amíg ki nem pukkant a lufi. Egy nettó hazardjáték, ennyi erővel a lovin is fogadhatnál pacikra. A spekulánsok jó sokat fognak keresni a lúzereken.
febr. 5. 13:01
 20/52 anonim ***** válasza:

#17: hidd el én örülnék neki, ha ezek megszűnnének. De 3 nyilatkozatot is hallottam tőle (Magyar Info, az egyik őszi országjárási helyszín Borsodban és Reddit AMA-n is válaszolt), miszerint ezek az intézkedések maradnak. Más kérdés, hogy hagyják elinflálni...

De ha neked van forrásod, akkor szivesen meghallgatom/elolvasod.

febr. 5. 13:08
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!