Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi az oka a mostani hirtelen...

Mi az oka a mostani hirtelen hatalmas ingatlan árrobbanásnak? Napok alatt mennek el lakások, milliókat licitálnak egymásra a vevők.

Figyelt kérdés
[link]

febr. 2. 21:32
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:

15: Már vannak Pesten olyan ingatlantipusok, amiknél 2,5 M /nm az ár, szóval lehet, hogy nagyon ár alatt hirdetted, azért volt ekkora pörgés.

Én 1,7 M /nm-ért hirdetek, telefonszám nélkül, és nincs pörgés.:)

Még nem akarta megnézni senki.

febr. 5. 15:18
 22/41 anonim ***** válasza:
15: A vevőd melyik weboldalről jött?
febr. 5. 15:18
 23/41 anonim ***** válasza:
Valószínűleg a sok hangulatkeltő cikk már tavaly év végén, hogy 20% emelés lesz sem segített, az eladók rögtön ráemeltek. A jó lakásokra mindig is nagy volt a kereslet. Mi is idén terveztünk eredetileg és ingatlan.com-on bekövettem jópár ingatlant, hogy nézzem hogyan változnak. A kedvencem egy 3. kerületi 50 négyzetméteres lakás, ami 5 hónapja hirdetnek és havonta ráemelnek egy-két milliót, már 52-nél jár. Egyszer már csak kíváncsiságból el akarok menni megnézni. Egyébként most szerintem vevői oldalon pánik van, mert mindenki növekedésről beszél. De a reálgazdasági adatok eközben nem olyan jók, technikai recesszióban vagyunk, nincs növekedés, csökkent a foglalkoztatottak száma, álláskeresők száma is növekszik. Szóval én most emögött egy nagy piaci pánikot sejtek és talán a választások után fog kidurranni.
febr. 5. 15:39
 24/41 anonim ***** válasza:

#20: Nem értelek, leirtam mindent. Az összes jelentkező magánszemély volt, mind a 15. A hirdetést le kellett venni gyorsan, mert azóta is folyamatosan hívtak, igaz már csak napi 2-3-an.

#21: Ez nem egy belső kerületi lakás volt, itt még szolidabbak az árak. Ott látom a problémát, amikor hasonló paraméterekkel néztem ingatlant, hogy választék sincs, ami van meg mind lelakott, erős felújításra szorul, igy jóval felette hirdettük, de van egy szint, ami fölé nem lehet menni, mert ott már újépítésűt lehet kapni.

#22: Ingatlan.com, de ettől még a megkeresések teljesen vegyesen, facebook-ról meg a bazárról is jöttek. Aki komolyan keres, az mindenhol szétnéz.

febr. 5. 15:52
 25/41 anonim ***** válasza:
68%
#21: Sok függ attól, hogy hol van az ingatlan. Mi metrótól két utcára lakunk és csendes helyen, újépítésűben. Itt 2 milliós négyzetméter ár se ritka, ennek ellenére nagyon hamar megy el egy lakás, ha felraknak hirdetést.
febr. 5. 15:55
 26/41 anonim ***** válasza:

24: Ja, értem, összetévesztettelek a másik eladóval, neki volt központi ingatlana.:)

És hogy volt a licit?

Mert ugye ilyenkor kételkedhetnek a vevők, hátha beépített embered van..:)

Igen, nekem is mindig a com jön be.

Köszönöm.

Még mindig a paramétereket nem mondtad. Liftes, utcai, felújított, erkélyes?... Panel, tégla...?

febr. 5. 16:12
 27/41 anonim ***** válasza:

Mi hajtja?

Nézzük meg a lehetőségeket, levezetve, indokolva.

A lejáró állampapírosok?

Amikor a betétjük csak inflációálló volt ?

Ahhoz, hogy valakinek meglegyen egy budapesti lakásra való plusz pénze az állampapírok kamataiból, ahhoz neki eleve minimum 30-40 millió forint körül kellett lekötnie állampapírban, hogy annyi pluszt jelentsen a kamat, hogy meg tudjon venni egy lakást. Vagy hogy egy plusz lakás ára teljesen kijöjjön csak a kamatból, akkor kb 200 milliót kelett volna lekötnie.

Tehát már az állampapír széria indulásakor is lett volna pénze, hogy lakást vegyen. Aki eleve ingatlanba akart fektetni, az régen is ingatlanba is fektetett, állampapír, vagy egyéb más befektetési forma helyett. Ezért aki sok pénzt tett állampapírba, az valószínűbb, hogy ezúttal is valamilyen egyéb befektetési forma után néz.

A lejáró állampapíros befektetők esetét ezek miatt inkább kizárnám.

A lakásvásárlásra ingyenesen felvehető magánnyugdíjpénztári megtakarítások?

Most derült ki a pénztári és banki adatokból, hogy az eredetileg várthoz képest csak a pénztártagok 14 százaléka venné ki ingatlan célra a pénzét és ennek is egy része inkább felújításra megy. Tekintve, hogy az átlagos magánnyugdíj célú megtakarítás csak pár millió forint legfeljebb.

Ezért ezt is kizárnám.

CSOK, támogatások?

Ezek a támogatások eddig is megvoltak, ezért a hatásuk időben állandó. 2024 elején volt változás a szabályokban, de akkor sem eredményezett hirtelen változást.

Ezt is kizárnám.

Szándékos hisztériakeltés? Amit az ingatlanosok keltenek, hogy még drágábban tudják eladni az ingatlant és pörögjön az üzlet.

Mióta megjelentek az ilyen hangzatos rémisztgető címek, mint a kérdésben linkelt is, azóta látom itt is a hasonló hisztériakeltő kérdéseket.

Ezt már nem zárnám ki.

febr. 5. 17:47
 28/41 anonim ***** válasza:
46%

Zárt belső udvarra néző, második emeletes, erkélyes, tégla. Közelben egy utcára bevásárlóközpont. Nagyon jó lokációval.

Nem kételkedett senki, aki ajánlatott tett és licitált, mert ők már tavaly október - november óta keresnek és látják mennyire megőrült a piac. A többség a környéket is ismerte, tudta mit néz meg és mit várhat.

febr. 5. 17:48
 29/41 anonim ***** válasza:
18-as Ez van, senki se szeretetből adja el az ingatlanát. Ha pl az eladó tovább akar az árból költözni, akkor ugyanezzel fog szembesülni, neki se fog senki a két szép szeméért engedni az árból.
febr. 5. 17:51
 30/41 anonim ***** válasza:
50%
Egyetértek 27-es, én is hasonlóan látom. Hozzátéve, hogy PMÁP-ból sem akkora óriási a kivándorlás egyenlőre. Nekem is inkább a pánik hangulat tűnik reálisnak, mi emiatt akarjuk kivárni még ezt az évet. Mert jövőre már nincs PMÁP, nincs nyugdíjpénztár, a CSOK-ot aki felvehette az már felvette, azok maradnak, akik most érnek abba a korba, hogy legyen értelme felvenni, de ők meg nem lehetnek sokan. Miközben a munkaerő piac romlik, nincs gazdasági növekedés. Szóval szerintem 26-ban ennek lesz visszaesése.
febr. 5. 17:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!