A mai generacionak, ezeken az arakom, hogy lesz valaha sajat ingatlanja orokseg nelkul ?
A fizetések azért nem nőttek akkorát arányaiban, mint az árak.
3 Ft egy kg kenyér, ma 1000 Ft.
10.000 Ft egy havi fizetés, ma 700.000.
Nem emelkedtek? Akkoriban sokan maguk termeltek és nem boltba szaladgálnak. Kaptáltak, vetették, arattak, fát vágtak, vizet hordták... Ma meg boltba járunk, folyik a csapból a víz, fa helyett kényelmes gáz fűtés van... Persze, lehet csinálni ma is, mint régen és lehet olcsóbb lesz otthon termelni, mint meg enni, mert más munkáját is ki kel fizetni.
Pont erről beszélek. Az általad írt összegek alapján a fizu 70x-esére nőtt, a kenyér ára meg 300x… ez nem arányos.
De a szüleim háza is most kb 4x-5x annyit ér mint mikor vették, és nem nőtt 15 év alatt 4x-5x akkorára az átlagfizu szerintem.
#40: dőlünk délebbre sehol nincs átlag 4 fokkal melegebb. Ja de, Szudánban :))
Lécci nézz már utána az átlag hőmérséklet fogalmának, mielőtt ilyen baromságokat beszélsz.
Istenem... 7. Osztályos tananyag földrajzból
#43: te az 1800-as években éltél? 🤣🤣
Már a 60as években létezett CBA. Volt pékség, zöldséges, piac stb.
Leszámítva egy 10-20%-nyi paraszti réteget, senki nem foglalkozott ilyenekkel 😅
Látom magam előtt ahogy a nagyszüleim a 700 nm-es telkükön megtermelik maguknak az élelmiszert, állatot tartanak 🤣🤣
#45: te jó ég, te tényleg az 1800as évekből jöttel 🤣🤣 sárból készült tégla?? Az már a 2.vh alatt sem volt "divat".
Jó tudom, én belpesti gyerek vagyok na 🙃
48# Neked meg úgylátom tojáshéj a popódon. Akkor te ne a nagyszüleid életét nézd ebben a kontextusban, hanem a dédszüleid generációját és ne csak a "belpestieket", hanem a vidékieket is.
A vályog szerinted miből van és mikor volt "módi"? :)
47,48, 40 éves vagyok, édesanyám 70,nahyszuleim 90 évesek múltak. Rengeteget meséltek már ezekről. Édesanyám és a testvérei igen is tapostak a sarat a ház építés ez, amit a nagy apjuk épített rokonoknak, és maguknak, mert nem jött össze 30 éves korukra. Vizet hordták az utcai kutyákról, mert akkoriban nem volt a házban víz, tehát nem folyt a csapból. Kis városban élünk, és igen, sertés, baromfi, ló, birka, tehén... Kertet kapaltUNK... Sőt, még én magam is voltam részese dolgoknak. Nyilván nem tapostak a sarat a házhoz, de az állatok, kapalas, fa vágás, és képzeljétek, még vizet is hordtam kútról... Persze ez Pesti ék biztosan parasztok, de mégis, szerinted oda hogy jut fel a hús, zöldség, tej, gyümölcs?
De igen, mi nem a nézet bujzuk és apróságokon veszekedtünk, hogy kinek volt jobb élete hanem fára mászunk és gyümölcsöt ettünk, meg kint játszottunk az udvaron, szüleim az utcán is
Kicsinek homokoztunk, hintáztunk... Persze később már segítettünk és kapáltunk, gerebjéztünk, fát hordtunk vagy kézi fűrészeltünk... Pesten úri világ van, ez más. De így érthető, hogy ma drágák a lakások, mert ott sokkal jobban emelkedtek, mint vidéken. Ott lemennek a közértbe és még esznek mindent Mit a vidéki „paraszt“megtermel, és ki fizetik a számlákat és kész. Menj le vidékre és kérdezz meg egy-két 70-80-90 éves nénit vagy bácsit, majd mesélnek neked. Nekik a munka ma is a lételemük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!