Saját ingatlanos csóró lennél inkább, vagy jól kereső, akinek esélytelen valaha a saját lakás?
Magyarország sajnos a szélsőségek országa és sok olyan ember van, akiknek hiába van csak 150-200-300 ezres fizetése/nyugdíja, de különböző okok miatt van saját ingatlana. Mások ezzel ellentétben bőven a helyi átlag felett keresnek, sokszor már fiatalon is, vidéken 400-500, Pesten még ennél is többet kereső (500-600-...). Viszont mivel nincs családi háttere és ha nem abból a városból valósi, ahol él, akkor még az otthon lakva spórolás sem opció neki, ezért hiába keres jól és tud is jól élni a hétköznapi apróságokban magas életszínvonalon, de egyszerűen sosem tud annyit összegyűjteni majd, hogy összejöjjön abból egy saját lakás ára.
Te esetleg beletartozol valamelyik kategóriába? Melyikbe? Ha egyikbe sem, akkor pedig ha választani kellene, melyik lennél inkább?
Van saját erőből (+hitel) vett saját lakásom.
Egy fillért nem örököltem és nem nyertem, de középosztály vagyok, se nem csóró, se nem jómódú, a 380 ezres nettómmal.
Viszont számomra az albérletezés teljesen elképzelhetetlen lett volna, részben az anyagiak, másrészt a kiszolgáltatottság miatt.
Nyilván nem akartam egy lyukban élni drágán, vagy idegenekkel, az igényeim szerinti albi meg elvitte volna a pénzem, én így ezt az opciót választottam.
1. Ez világos. Nem bántani akarlak, nem ezért hozom ezt fel, de az sem mindegy pontosan hány éves vagy és mikor, melyik évben sikerült lakást venned. Mármint hogy akkor milyen árak voltak és milyen hitelkamatok. Nekem is vannak kollégáim és ismerőseim a te fizudhoz hasonló fizuval és saját lakással, csak ők jellemzően már ez a durván 35-40 körüli korosztály, akik még tudtak venni olcsón és/vagy alacsony hitellel még 3-5-10 éve.
De most érted, jelenleg mondom, ha vidéki nagyvárosban keresel 300-at, Pesten 400-at, miközben abból még albérletet is fizetsz, akkor nem fogsz még egy önerőre valót sem összetenni. Pláne, hogy már olyan magasak a hitelkamatok, hogy a hitelt se adnák meg, de a törlesztőt sem tudnád amúgy sem fizetni.
Nem csak Budapestből áll az ország! Én is 3-400eFt. keresek, sőt még albérletért is fizetek 80ezret, vidéken, megyeszékhelyen. 150-200 ezret teszek el havonta, most 5-6 év után van 12 millióm, önrésznek.
1,5-2 szobás lakást fogok venni Pesten. Ha úgy hozza az élet valamiért, akkor majd kiadom.
Nagyon sarkalatosan nézed a dolgot aki 600 keres és nem rak félre az nem tud báni a pénzel vagy olyan albérletbe lakik ami nem neki való …. Hanem
Mondjuk 2 vagy 3 embernek … képzeld nekem se segítettek idén leszek 28 saját házat vettünk a férjemmel. Jópár millió hitel 🤷♀️ és ? nem Budapest de én onnan jöttem el mert nem akartam ott lenni, csak a közelében 30 km re jöttünk arrébb. Szerintem pont hogy a aki csorobb az nem teheti meg, hogy albérlettel szorakozzon… na mind1 egy szoba konyhás albérletbe laktunk ezelőtt. Az élet döntések hozatala vagy annyit dolgozol hogy nincs időd elkölteni a pénzed vagy kitüzöl egy célt és eléred vagy feléled amid van utazol mozizol élményeket szerzel. Igen tény, hogy otthonról elköltözni csak párral érdemes de hát ez van én se laktam sose egyedül 🤷♀️
6. Te is elég sarkalatos választ írtál: Nem arról van szó, hogy valaki nem rak félre, hanem hogy amit félre rak az mire elég. Ha elteszel 200 ezret az is mire elég mondjuk Budapesten?
Idén leszel 28 és házat vesztek a férjeddel, de semmit nem írtál arról, hogy a pénzetek milyen módon gyűlt össze rá. A ház mennyibe kerül? Abból ti kettőtöknek mennyi az önerő, amit ti tettetek félre? Abból mennyi, amit te kerestél meg? Családi segítség van-e? Állami támogatások? Mennyi a havi bevételeket és mennyi lesz a törlesztő? Azért ezek ismeretével tisztulna a kép.
Nem értem igazán a felvetést sem. Annak, aki eltapsolja az egész fizetését, milliós összeggel is élhet albérletben úgy, hogy sír, hogy sosem lesz saját lakása, mert keveset keres. Egy félmilliós nettó fizetés mellett, még budapesti albérletezés mellett is össze lehet rakni néhány év alatt egy önerőt, hát ha még másokkal is élsz...
Jössz azzal, hogy 5-10 éve milyen egyszerű volt. Ja. Pályakezdőként 150 ezret keresni és abból kicsengetni egy albérletet Budapesten, mellette meg önerőre gyűjteni marha könnyű volt nekem pl. 7 éve. :D Szobát béreltem agglomerációban, ingáztam Budapestre és ha havi 20 ezer forintot tettem félre önerőre, akkor annyit, de mindig eltettem valamennyit. Szép lassan emelkedett a bérem is, megtaláltam a páromat is és tudtunk venni minimális önerővel fele fele arányban egy lakást. Ma már nem vagyunk pályakezdők és sokkal több egy önerő is, de a fizetésünk is sokszorozódott.
Így egyiket sem választanám. Élnék albérletben a 400-500 ezer forintommal és minimum 150-200 ezer forintot eltennék havonta. (Ha több a fizetésem, többet.) Ha nincs egy párom, aki még ennyit hozzátesz, akkor éldegélek így 7-8 évig, majd veszek egy kis lakáskát, aminek a törlesztője kb. annyi lesz, mint a bérelti díjam korábban. Majd ezután már lehet engedni a nadrágszíjon. Nem olyan nehéz ez, csak tenni kell érte.
Legyunk oszintek. Aki most vesz hazat, lakast, mar az is elvetemult, de aki melle meg nagyobb hitelr vesz fel igy, hogy 20 evre 10 milliora 20at fizet vissza, az egy idiota. Plusz aki meg epitkezik is igy....
Mi 5 eve vettunk 13m-ertnahy hazat Pesttol 20-30km-re fundamentaval. 13m-ert. Ebbol kb 9m volt a hitel ami amugyy megelolegezett takarek is volt. Kb 1m-al kellenne tobbet visszafizetni olyan 13 ev alatt.
A mostani kamatokkal bem vennek fel lakashitelt. Plusz az arak is elszalltak. Ha van a seggedben 30m egy hazra, akkor azt mondom ok, de nagy hitelre......
9# Akkor te a mostani "idióták" helyében mit csinálnál? Időutaznál a jelenlegi pénzeddel 5 évvel korábbra? :D
Az az idióta, ha ma vesz fel hitelt rosszabb konstrukcióval és netán a kamatkörnyezet visszamászik a korábbi kedvezőre, akkor kiváltja a hitelét és viszontlátásra.
Arról nem is beszélve, hogy lehet közben talál egy párt, vagy már meg is van, de komolyabbra fordul a helyzet, hozzáteszi ő is azt, amilye van, vagy netán a babaváróból váltják ki egy részét, stb.
Marha könnyű leidiótázni azokat, akik ma állnak ingatlanvásárlás előtt!
Mondom mindezt így, hogy mi mos tköltöztünk a saját lakásunkból saját családi házba és voltunk akkora idióták, hogy felvettünk hozzá 10 millió piaci hitelt... Nem fogjuk 25 évig fizetni, közel sem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!