Saját ingatlanos csóró lennél inkább, vagy jól kereső, akinek esélytelen valaha a saját lakás?
Magyarország sajnos a szélsőségek országa és sok olyan ember van, akiknek hiába van csak 150-200-300 ezres fizetése/nyugdíja, de különböző okok miatt van saját ingatlana. Mások ezzel ellentétben bőven a helyi átlag felett keresnek, sokszor már fiatalon is, vidéken 400-500, Pesten még ennél is többet kereső (500-600-...). Viszont mivel nincs családi háttere és ha nem abból a városból valósi, ahol él, akkor még az otthon lakva spórolás sem opció neki, ezért hiába keres jól és tud is jól élni a hétköznapi apróságokban magas életszínvonalon, de egyszerűen sosem tud annyit összegyűjteni majd, hogy összejöjjön abból egy saját lakás ára.
Te esetleg beletartozol valamelyik kategóriába? Melyikbe? Ha egyikbe sem, akkor pedig ha választani kellene, melyik lennél inkább?
34 múltam mikor építkezni kezdtem, most 36 vagyok.
Apám láncdohányos alkoholista volt már gyerekkorom óta, így elég csórók voltunk, anyám pedig havi 4 szombaton túlórázott, hogy legyen mit enni (rántott parizer, virsliből pörkölt stb.) és tudja fizetni a deviza lakáshitelt.
Szóval hamar megtanultam, ha akarok valamit azt magamnak kell elérni, mert anyagilag nem tudnak támogatni. Végül mérnök lettem, jól keresek vidéken, nettó ~9 millió/év. Persze fokozatosan lett ennyi.
Mivel nélkülöztem szinte egész életembe, ezért rendbe kellett tenni magamat anyagilag. Kifizettem a diák hitelt, öcsémmel kifizettük anyám deviza hitelét, vettem magamnak 1,2 millióért autót, lapos tvt, felsőkategóriás okostelefont. Erre ráment 5-6 évem anyagilag.
30 múltam mikor 0 ft megtakarítással kitaláltam ideje saját lakás, és elköltözni otthonról. 4 év gyűjtögetés után épült is a ház, és 8 hónappal később már bent is laktam.
Amúgy nem az aktuális dolgokat kell nézni, ha mostanában kezdtél lakásra gyűjteni. Ráér ezekkel foglalkozni 4-6 év múlva, mikor viszonylag nagyobb összeg van a számládon.
És nem árt mérlegelned: Mik a vágyaid? - Mire van valójában szükséged (hosszútávon)? - Mik lesznek az anyagi lehetőségeid? --> Ennek a 3-nak a kompromisszuma adja majd az önerődet. (sok spórolás, dolgokról lemondás stb)
amikor 2012-ben vettem fel hitelt akkor is nagyon magasak voltak a kamatok.
De az infláció sokkal magasabb MINDIG. Ezt kell felfogni.
Ha nem örökölsz, vagy nem tudnak megdobni a szüleid pár tízmillióval, esélytelen a saját ingatlan.Szóval.vagy fizeted életed végéig más lakásait es eletét, vagy elfogadod, hogy 2x annyit kell visszafizetni. Na és akkor mi van?
Én sem értem ezt a nyavalygást!
Normálisan gondolkozó fiatal, aki tervezi a jövőt, az maximum 24 éves korára, az egyetem elvégzése után keresőképes és tudja, hogy mit akar.
Ha van párja, akkor egyikük fizetését lehet félretenni, ez havi 3-400ezer, 5 év alatt 20-25 millió. Ez bőven elég sajátrésznek.
Ha viszont nincs párja, akkor a kisebb lakás is elég, így 12 millió is elég önrésznek.
Ha nem járt egyetemre, akkor 18 éves korától dolgozik és már havi 100-150 ezerrel is előrébb van, mint aki csak majd 6 év múlva lesz keresőképes.
Sehol a világban nincs előírva, hogy alanyi jogon jár mindenkinek lakás, mihelyt kilép az iskolából!
A tanuló/dolgozó embereknek 30 éves koruk körül lesz saját lakásuk, ha nem herdálják el a pénzüket.
Lehet példának venni a tücsök és hangya tanmesét, lehet tücsökként élni, de ha nem lesz semmid, akkor így jártál!
A legtöbben írják az önerőt. Ti gondolkodtok? Vagy hány évvel ezelőtti világban éltek? A pár évvel ezelőtti 3%-os lakáshitel kamatoknál? Ma már ha megvan az önerő, az sem elég, mert olyan magasak a hitelkamatok, hogy egyrészt a maradékra nem adnak hitelt sokszor jó fizetés mellett sem, másrészt meg amúgy sem tudnád fizetni a törlesztőjét még jó fizetés mellett sem.
Tegyük fel összegyűjtesz egy budapesti 40 milliós kis panelre 8 millió önerőt, elvileg annyi a törvényi minimum. Felvennél 32 millió hitelt, arra most 280 ezer a törlesztő 20 éves hitelnél.
Aki meg írja, hogy nem kötelező Budapesten lakni oké, csak Budapesten vannak a magas fizetések. Lehet vidéki ingatlanok árával számolni, de akkor vidéki fizetésekkel is mellé és megint ott vagyunk kb, mint Budapestnél.
Mi a fenéért jössz azzal, hogy mi volt régen?
Akinek MOST kell lakás, annak most kell és hiába sír bele a kiömlött tejbe!
És tévedsz!
Nincs "törvényi minimum", hanem a havi jövedelmed 30%-a kamatokkal megemelt havi törlesztőd, (50%-a csak akkor, ha nagyon magas a havi jövedelmed, ezért a törlesztés nem veszélyezteti a megélhetésed) a többinek kell az önrésznek lennie. Ennyi és kész!
40 milliós panelt meg akkor vegyél, ha ez álmaid netovábbja és van 20-25 milliós önerőd, ami nem lehetetlen, előttem már le lett vezetve neked.
DE 20-25 millióért már kapsz Budapesten is lakást, hitel nélkül, íme "csak" 302 db:
És mielőtt belém állnál, nem, nem néztem végig mind a 302 db-ot, lehet köztük szar is, de ha csak 10-15%-a jó, az máris 30-45 szóba jöhető lakás.
(Amiknek nem mellesleg a "törvényi minimum"(?) szerinti önrésze 4-5 millió Ft)
Nem mondta senki, hogy minimális önerőben kell gondolkozni.
Keress mondjuk nettó 500 ezret, legyen az albérleted rezsivel 200 ezer és akkor kiskirályként élsz, mert le is felezhetnéd, ha egy haverral béreltek ketten. Veszel egy bkk bérletet, meg költesz a megélhetésedre, elment egy hónapban mégegy 100-as, mert nem mekizgetsz, meg rendelgetsz, hanem főzöl magadnak és megnézed mit veszel meg.
Marad 200 ezred, de oké, tegyük fel kell venned havi egy cipőt, ruhát, gyógyszert, nem tudom. Az legyen még havi átlag 25 ezer, marad 175 ezred. Ez évi 2,1 millió. Ha jó helyen dolgozol ugye, akkor ehhez még jön egy kis cafetéria, meg 13. havi meg ezaz. Így kerekítsünk 2,5 millióra. 6 év múlva van 12,5 millád, 8 év alatt 17,5, de ha nő a fizud, többet tudsz megtakarítani, ha szobát bérelsz szintén. Nincs kedvem végig számolni ezzel is, legeslegrosszabb esetben legyen mondjuk 8 év múlva 20 millád. A fene sem tudja akkor éppen milyen ingatlanárak lesznek és ehhez milyen hitelkonstrukciók, de mai fejjel: Veszel egy 35 milliós lakást. Ehhez már csak 15 milliót kell felvenned hitelként. Most ez hasra, 25 évre kb. 140 ezres törlesztő, ami kisebb/egyenlő a bérleti díjaddal. Ezt követően pedig amíg a bérleti díjad összege kúszna folyamatosan felfelé, ha veszed a fáradtságot és továbbra is spórolsz, előtörlesztgetsz évi 1-2 milliót, akkor a törlesztőrészleteid csökkennek.
Azért ez közel sem lehetetlen vállalkozás, csak tény, hogy tervszerűen tenni kell érte, nem csettintésre esik az öledbe azonnal. Ez ilyen.
Ha pedig idővel tudtok párosban gondolkozni és mindketten felesben beletesztek, akkor az idő is feleződik. Azért az, hogy ma egy fiatal pár 4-5 év alatt vállalható szinten (mintha albérletet fizetne) össze tud spórolni hitellel egy lakásra, az továbbra sem botrányos helyzet szerintem.
Budapesten 250-300 ezres fizetéssel nem élnék. Na az szívás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!