Miért van, hogy ma csak egy bőven átlag felett kereső
fiatal tud még panelt is venni, korábbi generációkban
pedig a keveset keresőek is tudtak?
Figyelt kérdés
Pesten vagy vidéki nagyvárosban a bőven az átlag felett, huszonévesen 500-800 ezret kereső (infós, vállalkozó, mérnök, stb) ismerőseim tudnak esetleg megengedni egy 25-40 milliós panelt, miután sok éven keresztül havi sokszázezret tettek félre sok más mindenről lemondva. Az idős szomszédaik saját tulajdonú lakással viszont az előző generációk bolti eladói, postásai, szakképzetlen gyári munkásai, tanárai és hasonló szakmájú emberei a lépcsőházban. Ma kinevetik azt, aki ezen utóbbi szakmákkal (vagy más átlagos keresetűekkel) megkérdezi hogy lehet saját lakása. Régen miért tudtak saját lakást szerezni az átlagosan kereső emberek is, ma pedig miért csak a legeslegjobban keresőknek van rá saját erőből gyűjtögetve esélye? Még ha csak egy 5-10 millió önerő összegyűjtéséről is beszélünk, ami után még mindig fizethetnéd a 200 ezres lakás törlesztőt. Ez miért van így? Hogy ma a legfelső 10-20%-ban kell keresned, ha önerőből saját lakást akarsz, míg régen a legegyszerűbb, legalulfizetettebb szakmák képviselői is jutottak saját lakáshoz?
Azért, mert a mai fiatalok nem takarékoskodnak, nincsenek befektetéseik.
2022. júl. 11. 18:14
2/37 anonim válasza:
Infláció.
2022. júl. 11. 18:26
3/37 anonim válasza:
Konkrétan a minap ezt kommenteltem egy hasonló témájú kérdéshez:
"Konkrétan a gyerekkoromban a panel a csóróság szimbóluma volt, ma meg annyit látok, hogy a fiatal infós, mérnök ismerőseim nem kis jövedelemmel ilyen lakásokba költöznek be. Az előző generációk bolti árusai, fodrászai, kukásai mellé."
Én is ezt látom magam körül. De megmagyarázzák egyesek, hogy ugyanilyen nehéz volt régen, vagy még nehezebb. Vagy csak az igények nőttek meg. :D
2022. júl. 11. 18:28
4/37 anonim válasza:
Korábban a keveset keresök felvettek hitelt, meg jóval kisebb igényeik voltak, mint ma.
2022. júl. 11. 18:41
5/37 anonim válasza:
Ilyen az élet.
2022. júl. 11. 18:48
6/37 anonim válasza:
Hát nemtudom, én is informatikus vagyok, de én luxusházat vettem, nem szaros prolipanelt.
Ez csak döntés kérdése.
2022. júl. 11. 18:53
7/37 anonim válasza:
2010 pösti panel 10m kereset 200eft , 2022 pösti panel 35m kereset 700eft nagy változás nincs
2022. júl. 11. 18:54
8/37 anonim válasza:
Azert ez nem ilyen egyszerű. A rendszerváltás után az önkormányzati bérlakásokat meg lehetett venni kedvező áron.
2022. júl. 11. 18:59
9/37 anonim válasza:
Azért mert annak idején mindenki tudta, hogy hol a helye, és mikorra várható, hogy saját lakása legyen majd egyszer.
Ma meg követelőznek a fiatalok, mert nekik alanyi jogon minden jár.
2022. júl. 11. 19:08
10/37 anonim válasza:
Nem is értem, hogy miért nem kap minden fiatal egy saját lakást a 20. szülinapjára?!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!