Miért van, hogy ma csak egy bőven átlag felett kereső
fiatal tud még panelt is venni, korábbi generációkban
pedig a keveset keresőek is tudtak?
Figyelt kérdés
Pesten vagy vidéki nagyvárosban a bőven az átlag felett, huszonévesen 500-800 ezret kereső (infós, vállalkozó, mérnök, stb) ismerőseim tudnak esetleg megengedni egy 25-40 milliós panelt, miután sok éven keresztül havi sokszázezret tettek félre sok más mindenről lemondva. Az idős szomszédaik saját tulajdonú lakással viszont az előző generációk bolti eladói, postásai, szakképzetlen gyári munkásai, tanárai és hasonló szakmájú emberei a lépcsőházban. Ma kinevetik azt, aki ezen utóbbi szakmákkal (vagy más átlagos keresetűekkel) megkérdezi hogy lehet saját lakása. Régen miért tudtak saját lakást szerezni az átlagosan kereső emberek is, ma pedig miért csak a legeslegjobban keresőknek van rá saját erőből gyűjtögetve esélye? Még ha csak egy 5-10 millió önerő összegyűjtéséről is beszélünk, ami után még mindig fizethetnéd a 200 ezres lakás törlesztőt. Ez miért van így? Hogy ma a legfelső 10-20%-ban kell keresned, ha önerőből saját lakást akarsz, míg régen a legegyszerűbb, legalulfizetettebb szakmák képviselői is jutottak saját lakáshoz?
29. Nem tudom mikortól változott de az én szüleim 78-ban építkeznek. Azt viszont tudom higy nagy szüleimtől mindent elvettek előtte.
2022. júl. 13. 10:59
32/37 anonim válasza:
Egy kis városban nöttem fel panel telepen. Akikről tudok azok a 90 évek elején vették meg a tanácsi lakásokat 250-300 ezerért. Az akkori havi átlagkereset kb. 20-25 ezer volt. Legyen mondjuk 6-7-8 év mire kifizették.
Mert, akkor a kamatok is elég magasok voltak. Én is egy olyat örököltem meg, mert sajátom máshogy nem lenne jelenleg az biztos!
máj. 12. 09:20
33/37 anonim válasza:
8: Az nem panel...
máj. 12. 09:58
34/37 anonim válasza:
A kérdésben nem az a lényeg hogy milyen építésű a lakás. A kérdező egyszer panelnak hívja, utána többször is csak lakaskent emlegeti. Általánosan gondol a lakásokra, legyen az téglából vagy betonból.
máj. 12. 12:03
35/37 anonim válasza:
Lassan egy árban van egy panelprogramos panel és egy téglalakás.
máj. 12. 18:37
36/37 A kérdező kommentje:
Azért írtam panelt, mert általában azok az olcsóbbak és ha valakinek a nulláról saját ingatlana lesz, akkor először abban gondolkodnak sokan és nem valami drágábban.
Mint amikor valaki megveszi élete első autóját, akkor nem 200 milliós Ferrarit vesz, hanem valami egyszerűbbet. Amikor valaki megveszi élete első ingatlanát, akkor nem egy kastélyt vesz, hanem valami egyszerűbbet. Mondjuk egy panelt. Attól még később neki is lehet drágább ingatlana, csak sokan először oda szeretnének eljutni, hogy legyen nekik egy bármilyen és sokan panelben kezdenek, mert az a legolcsóbb.
máj. 13. 10:03
37/37 anonim válasza:
Sajnos el kell hogy szomorítsam aki olcsóbb panelt szeretne venni. Főleg Budapesten. Nincs ilyen.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!