Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért van, hogy ma csak egy...

Miért van, hogy ma csak egy bőven átlag felett kereső fiatal tud még panelt is venni, korábbi generációkban pedig a keveset keresőek is tudtak?

Figyelt kérdés
Pesten vagy vidéki nagyvárosban a bőven az átlag felett, huszonévesen 500-800 ezret kereső (infós, vállalkozó, mérnök, stb) ismerőseim tudnak esetleg megengedni egy 25-40 milliós panelt, miután sok éven keresztül havi sokszázezret tettek félre sok más mindenről lemondva. Az idős szomszédaik saját tulajdonú lakással viszont az előző generációk bolti eladói, postásai, szakképzetlen gyári munkásai, tanárai és hasonló szakmájú emberei a lépcsőházban. Ma kinevetik azt, aki ezen utóbbi szakmákkal (vagy más átlagos keresetűekkel) megkérdezi hogy lehet saját lakása. Régen miért tudtak saját lakást szerezni az átlagosan kereső emberek is, ma pedig miért csak a legeslegjobban keresőknek van rá saját erőből gyűjtögetve esélye? Még ha csak egy 5-10 millió önerő összegyűjtéséről is beszélünk, ami után még mindig fizethetnéd a 200 ezres lakás törlesztőt. Ez miért van így? Hogy ma a legfelső 10-20%-ban kell keresned, ha önerőből saját lakást akarsz, míg régen a legegyszerűbb, legalulfizetettebb szakmák képviselői is jutottak saját lakáshoz?
2022. júl. 11. 18:01
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
85%

#17: ma is simán vehetsz kb. annyiért, amennyit akkor 350e Ft ért.

én a 90-es évekből már emlékszem árakra, akkor jártam iskolába.

2022. júl. 11. 21:26
 22/37 anonim ***** válasza:
89%
A rendszerváltás idején durván 7 évi átlagkereset volt egy átlagos fővárosi lakás ára. A 7 évi átlagkereset ma bruttóban 40 millió felett van. Senki ne magyarázza be, hogy 40 millióért nincs pesten normális lakás. Tehát nem, nem lettek jelentősen drágábbak reálértékben az ingatlanok.
2022. júl. 11. 22:05
 23/37 anonim ***** válasza:
6%
Nem tudom kik veszik a panelodukat, de nekem mindegyik kollégám a II. vagy a XII. kerületben vett téglaépítésű lakást saját részre és bérbeadásra is, mint ahogy én is. Scrum master, 29F.
2022. júl. 12. 00:35
 24/37 anonim ***** válasza:
100%

Elcsépelt kérdés, rengetegszer volt tárgyalva. szerintem nem is érdemes az okot kutatni. Most így van, akkor úgy volt.

Viszont, amit sosem értek, amikor "CSAK" panelről beszélünk. Én már rég túlléptem azon hogy a panelt ócsároljam, nincs is miért.Inkább vettünk egy kiváló állapotú panelt mint egy ezeréves téglaépület lakását.

2022. júl. 12. 11:06
 25/37 anonim ***** válasza:
100%
És valaki nem is szereti a kertestes házat mert nem is akarnak vele dolgozni és pénzt költeni rá. Mert mindig van valami javítani való. Cserép csere, kerítés festés, udvarral vagy kertel foglalkozni. Aki jazaérve csak hátra akar dőlni annak nem való kertes ház.
2022. júl. 12. 13:26
 26/37 anonim ***** válasza:
100%

"90-es években 350 000 ft-ért vettem panelt."

Mennyi is volt a havi fizetésed akkor???

2022. júl. 12. 15:52
 27/37 anonim ***** válasza:
100%
23-as,Scrum master,vezesd már le,hátha tanulunk belőle! Nulláról indultál,vagy mégsem? Ha igen,voltál junior, gondolom nem rögtön milliós bérért. Laktál valahol,ami valamennyibe csak került. Vagy szülői segítség nélkül,csóróként kezdve,Te már X idő óta büszkélkedhetsz a főváros legelőkelőbb részén lévő ingatlanoddal. És persze valamennyi barátod/kollégád ugyanígy.
2022. júl. 12. 21:03
 28/37 anonim ***** válasza:

"még panelt is venni"

Azért is, mert ma a panel négyzetméterára magasabb a tégla lakásénál, még nem tudom mikorra gondolsz régebbre, de sok idő volt, míg a panelé negyedannyi volt, mint a tégla, mert senkinek sem kellett. Ez még a panelprogram előtt volt.

2022. júl. 13. 10:32
 29/37 anonim ***** válasza:

20: Akkor nem tudom, mire gondolhatsz, mert 1949-1990-ig nem volt magántulajdon, az államtól bérelték a lakásokat az emberek, pl. 1970-ben egy felnőtt ha voltak 3-man, mert már házas volt és gyereke volt, akkor bement az önkormányzathoz, benyújtott egy kérelmet lakásra, és kiutaltak neki egy kétszobás lakást, amiből általában hogy meg tudjanak élni, egy szobát még kiadtak.

Az én nagyszüleim is egy szobában laktak 3-an, és egy szoba meg ki volt adva turistáknak.

2022. júl. 13. 10:36
 30/37 anonim ***** válasza:

20: ... ja, és akkor ez még társbérlet is volt. Nézz utána, mi az a társbérlet!

Az ugye megvan, hogy 1944-ben lebombázták Budapestet, tehát alig maradt lakóépület?

2022. júl. 13. 10:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!