Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Aki ma fiatal pályakezdő,...

Aki ma fiatal pályakezdő, hogyan lesz képes valaha életében egy saját lakást venni?

Figyelt kérdés

24 éves vagyok, kezdő keresetem nettó 300.

Tegyük fel, ez egy év múlva lesz 350. Azt is tegyük fel, hogy megáll az infláció, ami nem fog, de legyünk ábrándosak, nézzünk pozitívan az életre.

A 350-ből 80 lejön a budapesti albérletre, pedig csak egy szobát bérelek ennyiből. Kaja ilyen árak mellett legalább 80, de meghúzom a nadrágszíjat, így kijövök 60-ból. Telefon 5, ezen kívül eljárok edzeni, 20, és akkor másik 20 az, hogy azért fiatal vagyok és éljek is... autóm nincs, tömegközlekedés bérlet 15, ott vagyunk, hogy marad 100 ezrem, amit havonta félre tudok tenni. Mondom, itt még nem vettem új telefont, ruhát, szemüveget, semmit, amit idővel cserélni kell.

Egy év alatt így félre tudok tenni 1.200.000-et. A jelenlegi lakásárak mellett ha csak egy másfél szobás lakást szeretnék, ami legalább egy 45 m2, ahol el tudok kezdeni családot alapítani, akkor 6.400.000-et kell összeszednem ha egy külkerületi lakás nézünk ma nagy szerencsével 30 millióért. Ezt persze felújítani is kell, de azzal már nem is számolok.

Szóval ha befagyasztjuk a jelenlegi helyzetet, nincs infláció meg semmi, akkor is 5 évet kell dolgoznom egy ekkora lakásért szobát bérelve, szórakozást minimalizálva, állandóan kuporgatva a lóvét, minden egyes apró költést alaposan átgondolva. Nem utazva el sehová, csak dolgozni és aludni, hétvégente néha kimozdulni barátokkal, de 5 ezernél többet soha nem költeni.

Ti hogyan látjátok ezt? Hogyan lesz ebből jövő? Én csinálok valamit rosszul, vagy kihagytam valamit a számításból?

2022. máj. 9. 13:28
1 2 3 4 5
 1/47 anonim ***** válasza:
36%
Régen sem volt másképp. Akkor sem vett senki egymaga lakást/házat pár év alatt, ha szar volt a fizetése. Mert mondjuk ki, szar a fizetésed. Vagyis, kezdő bérnek tegyük fel elmegy, da akkor 3-5 éven belül kellene nagyon megnőnie. Legalábbis feltételezem 24 évesen kezdesz dolgozni, akkor nem csak érettségid van. Mert szakma vagy diploma nélkül tényleg nem lesz soha sokkal több a minimálbérnél.
2022. máj. 9. 13:41
 2/47 anonim ***** válasza:
81%
A bérlet 10 ezer alatt van, nem 15 ezer.
2022. máj. 9. 13:45
 3/47 anonim ***** válasza:
98%

Régebben is az tudott venni magának viszonylag könnyebben, ahol a családi támogatás megvolt...

Az egyik régi főnököm 1970-ben házasodott, anyóséknál laktak a kisszobában (Pasaréten, tehát jó helyen), és már 12 éves volt a legnagyobb gyerek, amikor lett saját lakásuk... Pedig ez még a szocializmusban volt.

2022. máj. 9. 14:07
 4/47 anonim ***** válasza:
97%

Pálya kezdőként 2-3 évente nem árt munkahelyet váltani, mert ahol dolgozol ott nem kapsz annyi emelést, mint amennyit egy váltással kialkudhatsz. Nekem 3 váltással 9 év alatt 3,5-4x-re növekedett a fizetésem. A jelenlegi helyemen már 4 éve dolgozom, de az a helyzet olyan méretű a fizum, hogy máshol sem fizetnének sokkal többet. Tavaly nézelődtem, de arra jutott még maradok egy ideig. Jövőre ismét körbelesek a piacon. +40-50000 ft-ért már nem váltok, ebből a kategóriából rég kinőtem. A következő ugráskor a saját használatú céges kocsi a célom, és min a jelenlegi fizum. A mostani helyemen is csak egy lépésre vagyok tőle, de nem akar megüresedni egy pozíció sem :(

Legalább te látod a lényeget a céljaid eléréséhez. Nagyon sokan erre nem hajlandók, csak sírnak.

Vagy haza költözöl, ingázol és félreteszed a fizud min felét. Én ezt választottam, 4 évig kuporgattam. Az 5. évben el is költözök a mama hotelból, már a sajátba egyedül állóként.

2022. máj. 9. 14:33
 5/47 anonim ***** válasza:
88%

1. Ha nem eredetileg pesti származású vagy, akkor nem kötelező Pesten élni, pesti ingatlanban gondolkodni. Sok százezer vidéki származású tengődik kilátástalanul Pesten, annak esélye nélkül hogy valaha összeszed egy pesti lakásra valót. Főleg a fiatalok közt, csak mert neki menő Pesten élni, "ott van élet", a szülőhelyén viszont előbb lenne ingatlana.

2. Kimész néhány évre nyugatra dolgozni és gyűjtögetni.

3. Örökölsz vagy családtag halála nélkül kapsz támogatást a családodtól. Ha nem is egy egész lakást, de akár egy önerőre valót.

4. Párod lesz és ketten vesztek.

5. Olyan szakmát szerzel, amivel nem áll meg a fizetésed mostani 300-350 ezer körül. Akár főnök leszel, akár vállalkozó, akár új és jobb szakmát szerzel.

2022. máj. 9. 14:40
 6/47 anonim ***** válasza:
38%
Mit nyavalyogsz? Nekem 100 ezer volt a fizetésem alkalmazottként. Úgy is vagy 40 volt az albi. Lehet számolgatni.
2022. máj. 9. 14:41
 7/47 anonim ***** válasza:
98%

Ahogy eddig is. Szülői támogatás, öröklés, hitel, karrierépítés.

Nyilván most valamivel nehezebb, de régen sem az átlagbér alatt keresők vettek 1-2 év munka után tehermentes ingatlant jó helyen

2022. máj. 9. 14:46
 8/47 anonim ***** válasza:
97%

Kérdező ami 6,4 milliót számoltál 30 milliós lakáshoz az legyen inkább alsó hangon 10-15 millió már most is. Egyrészt 20% a törvényi határ, de a bankok már manapság nagyon sokszor egy egyedülállótól inkább 30-35% önerőt várnak el. Másrészt a hitelek kamata emelkedik, ugyanannyi havi törlesztővel számolva egyre kisebb és kisebb hitelösszeget lehet kapni. 20 millió ft 20 évre már most is 150 ezres törlesztővel van és az se biztos 150 ezres törlesztős hitelt kapnál 350 ezres fizetés mellé.

Aztán még ott lenne az illeték (30 milliós lakásnál több mint 1 millió), ügyvéd (párszázezer ft), bútorozás (iszonyú drágák lettek a bútorok, 1-2 millió).

2022. máj. 9. 15:03
 9/47 anonim ***** válasza:
97%

Le leszek pontozva, de miről beszélünk?

Az emberek többsége mindig is úgy tudott lakást, házat venni, hogy párja volt, a szülők segítették, örököltek kisebb-nagyobb összeget, hitelt és egyebeket vettek fel, vagy az összes együtt.

Az a baj, a mai világban nem fogadják el az emberek, hogy bizony vannak dolgok, amikhez évek kellenek. Hozzá szoknak a számítógéphez meg az internethez, ahol azonnal mindent megkapsz a legújabb játékot, filmet, mindig kell a legújabb telefon, tv, bármi.

Egyszerűen benne van, hogy ha egyedül vagy akkor bizony lemondásokkal is 5-10 év mire összeszeded az önerőt.

Igazából annyit tud az ember csinálni, hogy a fejlődésbe "menekül" és megpróbál annyi pénzt keresni, amivel már halad is előre.

2022. máj. 9. 17:14
 10/47 A kérdező kommentje:
#9 igazad van. Szerintem 8 év sem sok gyűjteni a lakásra valót, de azért nem mindegy, hogy az az idő hogy telik. Mert itt arról beszélek, hogy mindenről le kell mondanod ahhoz, hogy gyűjteni tudj, és még akkor is be kell érned egy rossz minőségű lakással netán garzonnal, amiben nem fogsz tudni felnevelni egy-két vagy három gyereket. Engem sehonnan sem támogatnak, max örökölni fogom a szülői házat, de értelemszerűen ezzel számolni nem lenne ízléses.
2022. máj. 9. 17:20
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!