Manapság egy átlagos ember hogy tud egy házat/lakást venni akár vidéken is HITEL nélkül?
Egy átlagos munka mellett átlag fizetéssel, tegyük fel jelenleg albérletben vagy szülőknék lakik. Hogy tud összegyüjteni annyi pénzt, hogy egy olcsóbb házat vegyen? Vidéken is nézegettem és 20-30 millió minimum. Ennyit lehetetlen összespórolni.
Azt nem értem hogy ezt hogy tudják megvenni az emberek kölcsön és hitel nélkül
Külföld viszonylag tág fogalom.
Angliában, Németországban nem is lehet hitel nélkül ingatlant venni olyan szinten drága.
De ott sokan nem is vesznek, mert az albérlet viszont jelentősen olcsóbb és könnyű feljebb lépni
"Külföldön egyébkent szerintetek könnyebb hitel nélkül venni lakást?"
Aki oda születik, és picit is átlagon felül keres, annak igen. De pl. németeknél a lakosságnak talán 20-30%-a él a lehetőséggel. A többiek bérlakásban érzik magukat jobban, a fölös pénzüket meg inkább elutazzák, elnyaralják, nem jellemző a gyűjtögetés. Ha magyarként akarsz pl. Németországban házat venni, sokkal nehezebb dolgod van. Egyrészt igen ritka az, hogy egy magyar ugyanazt a bért kapja mint a német. Hiába vagy pl. kiváló mérnök, nagyon nehéz előrejutni a ranglétrán meg a bérezésekben, mert ellehetetlenítik. Az ingatlan eladásra meg szigorított szabályok vonatkoznak, ha felveszed a német állampolgárságot, akkor valamivel egyszerűbb. Az meg csak Magyarországon divat hogy az ingatlanokat, földeket kiárusítják az osztráknak meg a külföldieknek. Megvesznek bagóér egy erdőt, aztán lopják haza a fát... ezt sehol máshol nem lehet megcsinálni.
Nekem egy ismerősöm hollandiában vett családi házat, kb 20 éve, mikor Győrben 5-8 millióért panelt lehetett venni. Ekkor ő, ha jól emlékszem 95 millió forintnak megfelelő összegért vette, jó sok hitelel. Azóta már 1x költözött nagyobba, 1x pedig másik városba.
Egy másik ismerősöm Írországban vettek házat, és azt mondta van kb 5x szorzó az árakban. Nem mondta meg mennyiért vették ,de tippelnem kéne akkor kb 5-600 millió között lehetett 5 éve.
Ami közös mindegyikükben, hogy azt állították olcsóbb a lakás hitelt fizetni, mint az albérletet.
úgy sejtem ott sem jobb a helyzet, mint nálunk. Van aki tesz érte/vagy örököl és lesz neki, a többiek meg albérletben maradnak és állítják, hogy ez nekik mennyire jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!