Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Unokatestvéreimnek mennyi...

Unokatestvéreimnek mennyi beleszólása van ebbe, öröklött ingatlan esetén?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Felállás:

Van egy nagymamám, neki pedig egy fia és egy lánya. A lánya az én anyukám, a fia pedig sajnos már meghalt, akinek van két gyereke. Ők az én unokatestvéreim. Ha mama meghal, anyukám és az unokatestvéreim öröklik az ingatlanát ( ami már évek óta üresen áll, senki nem használja)

A kérdésem:

• Ha anyukám nem szeretné eladni az ingatlant, unokatestvéremék azonban igen, akkor mi lesz az ingatlan sorsa?

• Eladhatják úgy, hogy anyukám nem egyezik bele?

• Hogy lehet ebben megállapodásra jutni?

2023. szept. 2. 19:37
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
88%

"milyen törvényes örökösök? Én is az vagyok, ha nem tűnt volna fel."

Itt vagy te eltévedve, de nagyon. Nagymamádnak te NEM vagy addig az örököse, amíg anyád él. Míg az unokatestvéreid igen.

2023. szept. 3. 08:03
 32/46 xswerdy ***** válasza:
89%

ha a nagymamád meghal, akkor édesanyád örököl 1/2, a két unokatestvéred 1/4-1/4 részt. Édesanyád az ő tulajdoni részével a Te lakhatásodat szeretné támogatni.

van jópár lehetőségetek.

1. eladjátok közösen, a pénzt elosztják, lehet, hogy édesanyád részéből neked ki is jön egy kisebb lakás (az értékekről nem írtál)

2. az unokatestvéreid eladják a részüket. Elvileg bárkinek eladhatják, édesanyádnak elővásárlási joga van. Más érdeklődő amúgy nem nagyon lesz. Erre akár hitelt is felvehetsz.

3. megtartjátok a házat és kialakítotok két lakrészt. Egyet Neked, a másikat meg az unokatestvéreid kiadhatják akár. (nem tudom, az adottságok ezt lehetővé teszik-e).

4. Megtartjátok, Te beköltözöl, és fizetsz az unokatestvéreidnek valamit a többlet-használatért (gyakorlatilag az ő részükre lakbért fizetsz). Persze ha megbeszélitek, akkor el is engedhetik ezt. Hivatkozhatsz arra, hogy az egyik unokatesód is lakott ott pár évig, most meg Te használnád ugyan így, de ez csak a jóindulatán múlik. Neki a nagymamád engedte meg a használatot, a halála után meg az örökösökkel kell megegyezned.

Amúgy azt nem értem, hogy ha a ház üres, és korábban az unokatestvérednek megengedte a nagymamád, hogy oda költözzön, akkor miért nem kéred meg erre Te is már most?

2023. szept. 3. 10:21
 33/46 anonim ***** válasza:
83%
Kérdező sok érzelmi-indulati elemet visz bele a dologba. A jog sokkal tárgyilagosabban működik. És aki hülye, az hülye (ahogyan kérdező az apjával kapcsolatosan is említette). Viszont a hülyeség állampolgári jog. Utólagosan könnyű okosnak lenni, de amíg nem látjuk a jövőt, addig csak a jelenből tudunk kiindulni.
2023. szept. 3. 12:01
 34/46 anonim ***** válasza:
87%

Kérdező, te el vagy tévedve.

Senkit nem érdekel, hogy neked mid nincs vagy miből tudnátok kifizetni az ingatlan felét, ez az égvilágon senkit nem érdekel, egyéni szociális problémátok.

A lényeg csak az, mit mond a törvény, és eszerint anyád vagy kifizeti az ingatlan felét unokatestvéreidnek, vagy ha beköltöznél, köteles vagy a részükre bérleti díjat fizetni (és igazából akkor is megválhatnak töle, ha te felújítod közben) vagy kényszerértékesíti a bíróság, de akkor az árverezés lesz és még sz*rabbul jártok, mintha eladtátok volna.

Olyan opció, hogy te majd beköltözöl ingyen az ingatlanukba a beleegyetésük nélkül, olyan nincs. Majd jönnek és kilakoltatnak, miután el lett árverrzve a ház.

Nem értem, mi olyan bonyolult ezen.

2023. szept. 3. 12:32
 35/46 anonim ***** válasza:
0%
Beszélsz a nagyival, hogy jegyeztessenek be neked haszonélvezeti jogot a lakásra. Így ha meghal, akkor hiába kapálóznak a tulajok, a lakás hasznát te élvezed, te mondod meg, hogy kit engedsz be vagy sem.
2023. szept. 3. 15:42
 36/46 anonim ***** válasza:
82%
35. Miből gondolod, hogy a nagymama ki szeretne szúrni a fia gyerekeivel, a másik két unokájával?
2023. szept. 3. 18:40
 37/46 anonim ***** válasza:
73%

Ha nincsen végrendelet, akkor a törvényes öröklési rend szerint anyukád 1/2, unokatesóid 1/4-1/4 tulajdonjogot örökölnek.

Haszonélvezet nincs a lakáson?

Nagymamád hol lakik most?

A lakás miért nincsen most is hasznosítva?

Ha jól értem, anyukád és te minimális pénzből éltek, és még ez az üres lakás is pénzbe kerül, holott hozhatna is.

Nyugodtam kipofozhatnátok anyukáddal, nagymamáddal és az unokatesóiddal és családjukkal, mert kellemes zsebpénznyi bevételetek lehetne belőle még így többfele osztva is. Te is havi 20-40 000 Ft-ot hozzá tudnál tenni havonta a megtakarításaidhoz.

2023. szept. 3. 19:36
 38/46 anonim ***** válasza:
18%

A pofájuk lapos az unokatesoidnak

Tietek az összes pénz, szólj ha kell segicseg

Costelle bejahjto

2023. szept. 3. 21:30
 39/46 anonim ***** válasza:
27%
Megegyeztek az unokatesóval, hogy haláláig ti tartjátok el a nagyit és a tartás fejében csak anyukád örököl. Ezt még a nagyi életében szépen lepapírozzátok vagy egy végrendelettel, vagy egy ajándékozással és akkor meg van oldva a dolog.
2023. szept. 5. 11:16
 40/46 anonim ***** válasza:
21%
A telepről egy 5-6 fiút öszeszedtek aztok jelenlétébe unokatesoidal papir hogy nem tartanak igényt rá
2023. szept. 5. 11:22
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!