Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Unokatestvéreimnek mennyi...

Unokatestvéreimnek mennyi beleszólása van ebbe, öröklött ingatlan esetén?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Felállás:

Van egy nagymamám, neki pedig egy fia és egy lánya. A lánya az én anyukám, a fia pedig sajnos már meghalt, akinek van két gyereke. Ők az én unokatestvéreim. Ha mama meghal, anyukám és az unokatestvéreim öröklik az ingatlanát ( ami már évek óta üresen áll, senki nem használja)

A kérdésem:

• Ha anyukám nem szeretné eladni az ingatlant, unokatestvéremék azonban igen, akkor mi lesz az ingatlan sorsa?

• Eladhatják úgy, hogy anyukám nem egyezik bele?

• Hogy lehet ebben megállapodásra jutni?

2023. szept. 2. 19:37
1 2 3 4 5
 11/46 A kérdező kommentje:

hú, van itt aztán minden! Nagyon köszönöm a válaszokat!

Anyukám azért nem szeretné eladni, mert én költöznèk oda, mivel máshova nem tudok. Én tartanám fenn az ingatlant, fizetnèm a rezsit, esetleges felújítást, stb. Viszont, ha mama meghal (nem szeretném, de 91 èves, reálisan kell gondolkodni), akkor nem tudtam, hogy unokatestvéremék mennyire kavarhatnának be.

Családban, rokonságban már mindenkinek van saját családja, ingatlana, én vagyok az egyedüli, akinek még semmije sincs, szüleimmel élek, így kézenfekvő volt, hogy mehetnék oda.

Úgy veszem ki a szavaitokból, hogy elvileg anyukám és unokatestvéreim egyenlő mértékben öröklik, de szerintem eladni nem tudnák, főleg, ha lakik is ott valaki (én), anyukàm jogán. Bízom benne, hogy ez nekik is megfelel majd.

2023. szept. 2. 21:15
 12/46 A kérdező kommentje:
végrendelet tudtommal nincs.
2023. szept. 2. 21:20
 13/46 anonim ***** válasza:
90%

Ha te költözöl oda, te is megveheted nyugodtan az unokatestvéredék részét. Nem tudom, jól értem-e, hogy te sem akarod kifizetni őket.

"Bízom benne, hogy ez nekik is megfelel majd."

Az, hogy csak úgy beleköltözöl, és az ő millióikon ülsz, biztos, hogy nem. Ha döbbenten hápogva, hümmögve-hallgatva hagynák is, akkor is örökre el lennél ásva, a családi kapcsolatokkal egyetemben. De gondolj bele: joggal. Képzeld el, hogy lenne hová tenned x milliót, egy örökségből járna is neked ennyi pénz, de egy másik rokon csak úgy ráül, és nem adja oda, hanem ő használgatja. Hát felrobban a fejed. Most ne abból indulj ki, hogy így is megvan mindenük. Sosincs meg senkinek minden, amit akar. Az, hogy neked még annyid sincs, nem számít, nem kötelesek a sajátjukból odaadni, ők nem jótékonysági szolgálat. Ráadásul örökké ott lebegne a fejed fölött, hogy egyszercsak mégis elkezdik kiperelni alólad, mert elegük van, hogy nekik kell kuporgatni a millákat a gyereknek kocsira, miközben ott a pénz, csak te pofátlan voltál és lenyúltad. És ha te ilyen pofátlan voltál, akkor ők is tesznek rád, és elperlik. Aztán megy a felújításba fektetett pénzed is az árverésre.

Most komolyan. Így is csak egy fél házat kéne kifizetned, mert valószínűleg anyukád nem várná, hogy neki is kifizesd. Azért egy ház féláron legyen már elég jutányos, elég jó lehetőség, ne nyúld le a rokonoktól is még egy fél ház árát.

2023. szept. 2. 21:48
 14/46 anonim ***** válasza:
73%

Egy dolgot lehet tenni esetleg. A nagymama anyukádnak ajándékozza az ingatlant még életében. Ezzel gyakorlatilag az unokatesóidat kizárja az örökségből. Nem szép, de opció.

Ha a nagymamád meghal, akkor az örökös anyukád és a nagybácsid fele-fele arányban. Mivel a nagybácsi nem él, ezért az ő gyerekei örökölnek utána. Vagyis 1/2 lesz anyukádé 1/4-1/4 pedig az unokatesóidé. Ilyen esetben azért a rokonság ritkán szokta azt mondani (avagy nagyon értéktelen ingatlannál) jótékonysági alapon, hogy jólvan költözzön oda bárki... Az a tiszta, ha kifizetitek az unokatesókat és kész. Ha nagyon rá akarják tenni az ingatlanra (pontosabban az abból származó bevételre) a kezüket, akkor kérhetik a közös vagyon megszüntetését, aminek a vége lehet árverezés.

2023. szept. 2. 21:49
 15/46 anonim ***** válasza:
64%

A dolog úgy áll, hogy anyád örökli a felét, két unokatestvéred meg a másik félen osztoznak fele-fele arányban. A kérdező 11-es kommentjében foglalt utolsó bekezdés zavaros. Anyád "jogán" önhatalmúlag nem költözhetsz be, csak akkor, ha ehhez unokatestvéreid is hozzájárulnak. Ha az érintett ingatlan "évek óta üresen áll, senki nem használja", akkor az elég veszélyes helyzet az ingatlan állapotváltozását illetően (mert a lakatlan ingatlan rohamosan megy tönkre), viszont lehetőséget ad együgyes húzásra. Ha rá tudod venni nagyanyádat, hogy oda bejelentkezz állandóra (és persze ennek a látszat szerint eleget is teszel, gondozod, karban tartod stb.), akkor bennlakóként jogot formálhatsz birtokvédelemre.

Emellett persze anyádnak és az unokatestvéreidnek mindenképpen ajánlatos majd egymás között megegyezniük, mert ebben a Bíróság nem fog dönteni. Érdemes lenne egy fifikás ügyvéddel is konzultálni, mert nem beszélsz olyan körülményekről, amik a ti javatok irányában billentené a dolgot. Ugyanis az is kérdés, hogy hol van most nagyanyád, ki gondoskodik róla, mert ezek "költségként" merülhetnek fel. Ha ti laktok vele együtt és unokatestvéreid anyagilag nem járulnak hozzá a gondozásához, akkor ennek is van költségvonzata.

2023. szept. 2. 21:52
 16/46 anonim ***** válasza:
100%

11. Nem biztos, hogy megfelel nekik majd az elképzelésed. Örökölnek valamit az apjuk után és te úgy gondolod, hogy azért mert nekik már van valamilyük, neked meg nincs lakásod, ezért ők majd lemondanak az örökségről? Miért tennék?

Amint már írták előttem többen, bírósági utón kikényszeríthető a közös tulajdon megszüntetése.

2023. szept. 2. 21:53
 17/46 A kérdező kommentje:

és miből lehet kifizetni az unokatesókat, hogy én ott maradhassak lakni? anyukámék nyugdíjasok, én meg minimálbéren vagyok. Maximum pár százezer megtakarításom van, ami kauciókra, esetleges plusz költsègekre van félretève.

szóval a nullából hogy fizessük ki őket akkor? Jöhetnek az ötletek, ha ez ilyen egyszerű.

2023. szept. 2. 21:54
 18/46 anonim ***** válasza:
100%

17# Akkor ez egy patt helyzet, sajnálom. Ugyanolyan joga lenne bármely más tulajdonosnak is beköltözni, mint anyukádnak beköltöztetni bárkit. Ha valamelyik unokatesó be akar tartani, akkor betud.

Mellesleg beköltözöl, felújítgatod úgy, hogy neked papíron nincs benne tulajdonjogod. Ezzel még azt a kicsit is bukhatod, amid van/volt.

2023. szept. 2. 21:58
 19/46 anonim ***** válasza:
100%

14. Az ajándékozás perelhető, ha az ajándékozó 10 éven belül meghal, vagyis

nem zárhatók ki ilyen kis ügyes trükkökkel az örökösök.

2023. szept. 2. 21:59
 20/46 anonim ***** válasza:
88%
17. Azért mert nincs pénzed az nem jelenti azt, hogy akkor nem kell a többi örököst kifizetni. Akkor el kell adni a házat és a rátok eső részből megoldani valahogy a lakhatásod.
2023. szept. 2. 22:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!