Unokatestvéreimnek mennyi beleszólása van ebbe, öröklött ingatlan esetén?
Sziasztok!
Felállás:
Van egy nagymamám, neki pedig egy fia és egy lánya. A lánya az én anyukám, a fia pedig sajnos már meghalt, akinek van két gyereke. Ők az én unokatestvéreim. Ha mama meghal, anyukám és az unokatestvéreim öröklik az ingatlanát ( ami már évek óta üresen áll, senki nem használja)
A kérdésem:
• Ha anyukám nem szeretné eladni az ingatlant, unokatestvéremék azonban igen, akkor mi lesz az ingatlan sorsa?
• Eladhatják úgy, hogy anyukám nem egyezik bele?
• Hogy lehet ebben megállapodásra jutni?
“ Az, hogy neked még annyid sincs, nem számít, nem kötelesek a sajátjukból odaadni, ők nem jótékonysági szolgálat. Ráadásul örökké ott lebegne a fejed fölött, hogy egyszercsak mégis elkezdik kiperelni alólad, mert elegük van, hogy nekik kell kuporgatni a millákat a gyereknek kocsira, miközben ott a pénz, csak te pofátlan voltál és lenyúltad. “
Mi sem vagyunk jótékony szolgàlat, hogy az ő picsányi 1/4 rèszükre anyukàm teljeseg jogos 1/2 része vègett a saját gyereke ne mehessen oda. Miért nekünk kène a másik lelki világával foglalkozni, amikor ők sem foglalkoznak ( “ gyereknek kocsira” ). A Vöröskereszt egy számmal odèbb van. A pofátlanság ott kezdődik, mikor mindenki szidja a Fideszt, mégis mindenki rá szavaz. Ez kb. hasonlóan röhejes párhuzam volt.
Ha lenne gyereked, akivel hasonló helyzetben vagy és semmi esèly, hogy elköltözhessen, csakis a nagymama lakásába, amit jogosan megörökölsz, akkor majd pont az fog érdekelni, hogy a másik hogyan duzzasztja a millióit (unokatesómèk ugyanis milliókon ülnek)
Egyikük ( a lány) lakott is a mama lakásában éveken keresztül, mielőtt családot alapított volna.
Nyilván úgy puffad a fejük, ahogy akar. Ha eladjuk, anya megkapja a felét, az elég egy másik saját lakáshoz vagy a beszállóhoz. Így is-úgy is jó, de èn érzelmi okokból sem szeretnék megválni a mama lakásától. Sok gyerekkori emlék köt oda, valamint a mai világban egy ingatlan mindig érték, bármikor ki lehet adni, ha olyan van, vagy bármi.
Apám hülye volt. Megörökölte a tesójával a másik mama lakását, eladták, osztozkodtak, megkapták a pénzüket, majd eltelt x év ès a pénzt felélték.
Ezzel szemben mai napig bevétel lehetne nekik, ha kiadták volna. Szóval ha csak nincs hatalmas baj, hogy hirtelen kell pénz, a legnagyobb ostobaság egy ingatlantól megszabadulni.
22-es:
amúgy milyen törvényes örökösök? Én is az vagyok, ha nem tűnt volna fel. Az unokatesóimnak pont ugyanannyi joguk van, mint nekem, annyi különbsèggel, hogy anyukám is ott van nekem pluszban.
Mindegy, majd megoldjuk, ha aktuális lesz.
Nálunk ugyanez volt, csak én voltam az "unokatesó". Nagymamám meghalt, nagynéném és én örököltünk utána egy lakást. Ők ott éltek Nagymamámmal már kb. 10 éve, én meg 200km-rel arébb. Nagynénémnek eszébe sem jutott, hogy ne tudnánk megbeszélni a dolgot. Ő előre kifizette nekem az értékbecslő által felértékelt árat (lakás árának felét) és ennek fejében én lemondtam a részemől az ő javára.
3 megoldást tudok elképzelni:
- valakinek illik kifizetni a másikat. itt senkinek sincs több/kevesebb joga a tulajdonhoz attól függően sem, hogy milyen anyagi helyzetben él
- eladjátok a lakást és a tul.i arányok alapján megosztoztok az összegen. te a saját részedből oldold meg a lakhatást. Olyan, hogy érzelmi rész ebben az esetben teljesen mindegy
- az utolsó, belemennek, ha jófejek - az, hogy te egy bizonyos összeget, használati díjat fizetsz nekik havonta azért, mert használhatod a fele lakást. Nyilván jogilag ez nem állja meg a helyét, de egy megoldás lehet. Ehhez persze jóban kellene lenni velük.
A kérdésem:
• Ha anyukám nem szeretné eladni az ingatlant, unokatestvéremék azonban igen, akkor mi lesz az ingatlan sorsa?
A felét is el lehet adni, nagyon nyomott áron és csak nagy nehézségek árán lesz rá vevő.
• Eladhatják úgy, hogy anyukám nem egyezik bele?
Ha anyukád nem haszonélvező, akkor igen, a SAJÁT részüket eladhatják, tehát a fele lakást. Kicsi az esély, hogy lesz rá vevő, de lehet.
• Hogy lehet ebben megállapodásra jutni?
Egyel fentebbi válaszban van 3 megoldás rá.
Ahogy már más is írta, ha nem egyeztek meg, hogy hogy legyen, tehát játszod itt a sértődött lelket amiért csóróbb vagy náluk, akkor 2 módon kényszeríthetik ki, hogy az örökségük értékéhez jussanak: eladják nyomott áron a saját résztulajdonukat valakinek, vagy bírósághoz fordulnak, hogy az rendelje el a lakás kényszerértékesítését, és annak a vételárát fogják szétosztani köztük és anyukád között.
Az első eset a legveszélyesebb rád, mert akik ilyen töredék lakástulajdont szereznek, azok gyakran kellemetlen embereket költöztetnek be melléd, hogy a végén nagyon olcsón megvehessék a maradék tulajdonjogot is.
Szvsz szálj le a magas lóról, tisztességes, becsületes megoldásra törekedj és abban gondolkondj, hogy a lakásból nektek jutó réswzből jó eséllyel ki tudod fizetni a leendő saját lakásod önrészét, akkor már csak a törlesztőt kell kigazdálkodnod, az már lehet reális. Persze csak akkor, ha ügyesen, közös megegyezéssel adjátok el ezt a lakást, különben kevesebb pénzhez jutsz, több marad a hitellel fizetendő.
Azért nem vagy semmi... Nem tudsz magadnak összelapátolni egy lakást, ezért már azon agyalsz, hogyan sajátítsd ki anyukád örökségét, ami értem én hogyan működik egy anya-lánya kapcsolatban, hiszen anyám is van, meg lányom is, de azért álljon már meg a menet. Neked semmi, de semmi közöd nincs ahhoz a lakáshoz, amíg anyukád él. Anyukád úgy is dönthetne, mint anno apád. Elkótyavetyéli, aztán a lóvéból utazik kettőt, a maradékot meg elkártyázza. Nem lenne jogod számonkérni. És ugyanígy nincs jogod a többi örököst sem számonkérni függetlenül az anyagi helyzetüktől.
Ahogy már írták is, kicsit higgadjál le és igazságos, emberséges megoldásra törekedjél, mert a végén még annyit sem látsz abból a lakásból, amennyit remélhetsz.
Egyébként hitelből is ki lehet vásárolni a másik két örököst. De az azért nem mindegy nekik mi a tervük. Lehet kiadnák... te beköltözhetsz és fizetheted nekik a "bérleti díjat".
Ne mondjátok már, hogy ez nem kamu kérdés :D
Hogy lehet valaki annyira hülye, hogy azt hiszi, ő beköltözhet ingyen és bérmentve más lakásába, ha a tulajdonosok azt nem akarják?
Polgárpukkasztás az egész szerintem, azért tol ilyen részleteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!