Mi lesz ezzel a sok fiatallal? Hogy lesz saját lakásuk, egzisztenciájuk?A lakáshitelek az egekben! Aki nem gazdag családba születik, mi lesz vele?
Az olló egyre nyílik, a tehetősek és a szegények között. Hogy lesz saját lakásuk? Mindenki albérletbe megy talán? Vagy marad a MAMAHOTEL?
Elképesztő ez!
Wow, mi panelban nőttünk fel a testvéremmel és egyikünk se dilizett be, normális emberek lettünk, normális keresettel.
Ja igen, nem itt rinyálunk 0-24-ben, hogy minden szar. 🤷
Kapaszkodjatok meg, én például ugyanúgy csak egy lakást vettem mint a panelos hozzászóló, a miénk 65 négyzetméter, 1 gyerekünk van,nem akarunk többet. Az indok pedig egyszerű: olcsóbb fenntartás, kevesebb házimunka. Megtehettük volna, hogy kertes házat veszünk, helyette inkább vettünk a lakásunk mellé egy garzont még 3 éve, amit kiadtunk bérbe. A bérleti díjból fizetjük annak a hitelét, mire a gyerekünk 18 éves lesz, rendelkezésére tudjuk bocsájtani teljeskörűen a 35 négyzetméteres lakást.
"Mindegy melyik korszakot nézzük mindig lesznek olyanok akik nulláról, önerőből elérik a saját lakást, mint ahogy 137 és én is ezt elértem. És persze akik csak sírnak rínk de a kisújjukat nem mozdítanák meg a sajátért"
Igen. És lesznek olyanok is, akik ugyan tesznek azért hogy előrébb jussanak az életben, sikerül is lakáshoz jutniuk, ezzel együtt viszont belátják hogy rendszerszinten komoly probléma van. És néhányan közülük olyan elvetemültek, hogy egy nyilvános fórumon egy erről szóló kérdésben meg merik osztani a véleményüket.
A csok és olcsó hitel generálta mesterséges árfelhajtást leszámítva milyen rendszerszintű hiba van az ingatlan piacon, ami az "ó nagy követendő" nyugaton, vagy akár Amerikában nincs meg?
Sehol sem alap, hogy mindenkinek van saját ingatlana, sőt...
A hiba attól mert minden rendszerben megvan, még hiba marad.
Egyébként én sem értem teljesen a kommentelő mondandóját.
Az utolsó mondatoddal pedig 110%-ban egyetértek.
Hááát, ..először is van érettségim. Hogy hogy alakult, mint alakult ez a tanulás projektem, az inkább nem publikus.
Ami a boldogulást illeti, valaki itt jópár kommentel előttem, majdnem leírta a lényeget. 80%-ban az dönti el az ember sorsát, hogy a mai világban, ki hova születik!
Ha tehetős családba születtél, teszem azt milliárdos szülő gyerekeként, majdnem mindegy milyen tanuló vagy, vagy mit végeztél....
Ílyen lakás, vállalkozás,...egyebek, szinte bagatellnek tűnik. Sőt ha 2-es tanuló voltál, akkor simán "elnézőbben" mész át az érettségin, uram bocsá államvizsgán.
Ugyanez, majdnem fordítva is igaz, ha 5-ös tanuló voltál mindig,....de koldus családba születtél, akkor egy idő után olyan anyagi, finanszírozási, családi problémák merülnek fel, hogy az ember, ha nem óvatos, nem lát teszem azt tizenévesen a jövőbe, hogy jó döntést, megoldást keressen, utána a hullámok összecsapnak a feje felett.
...és később már cseszheti az életét!
Ja vegulis nem irtuk mar le huszan hogy nulla csaladi hatterrel eloteremtettunk onerot, lett lakasunk, egyeseknek haza is mar. Tenyleg hagyjatok abba ezt a rinyalast, mert nagyon szanalmas.
Fogjatok, fel hogy aki tenni akart a sorsaert az tett is. Van egy cigany baratom aki abszolut szar csaladi hatterbol jott, megis elvegezte az egyetemet es nagyon jol fizeto allasa van es sajat lakasa. Pedig aztan neki tenyleg nem volt semmije.
A mondandód első része mindig is jelen volt a világban, a második fele pedig még mindig nem igaz.
Elég a mi esetünk.
Marhára nem születtem gazdag családba. 2 testvérem van, a szüleimnek gyerekkoromban sokszor nem volt munkája stb stb.. a szokásos igazából
A semmiből, nulla szülői segítséggel nővéremnek ma már családja van, saját ingatlannal. Kitűnő tanuló volt, egyetemet végzett, elhelyezkedett. Most vígan éldegélnek és diákhitel törlesztőjén kívül tehermenetesek.
Tesóm elhelyezkedett egy nagy cégnél melósként, energetikai szektorban egy sima érettségivel. Most fél milliót keres bejelentve. A titok annyi volt, hogy dolgozni akart.
Én érettségi után elvégeztem egy festő iskolát, feltornáztam a fizetésem, és most itt vagyok a huszas éveim elején, az önálló vállalkozás kapujában, egy már eleve is versenyképes fizetéssel.
Egyikünk se kapott semmit.
Az otthon élésbe bele szálltunk, ketten öcsémmel mai napig ezt tesszük igazából.
El tudnánk költözni, albérletbe vagy még talán a hitel is kivitelezhető lenne, de ki sietett?
Mind a kettőnknek huzamosabb ideje van párja, és bármily hihetetlen mindenki boldog. Nincs szégyenkezés, nincs kissebbségérzet semmi.
Mindannyian megtehettük volna, hogy a családi példát látva elmegyünk árufeltöltőnek havi nettó 200-ért, és Providentről Providentre ugrálva szenvedünk.
De nem.. akartunk és láss csodát, pár év után beért, vagy kezd beérni a kitartás, a belefektetett ido, energia és pénz .
"Sehol sem alap, hogy mindenkinek van saját ingatlana, sőt..."
Valóban nem, sőt sok esetben még nehezebb külföldön saját ingatlanhoz jutni. Ugyanakkor a két helyzet nem összehasonlítható, mert az albérletpiaci helyzet teljesen más Magyarországon. Sok nyugati országban reálisan le tudsz élni egy életet bérelt lakásban, mert megfizethetőek a bérleti díjak, meg úgy általában teljesen más a bérlési kultúra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!