Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Honnan van a fiataloknak...

Honnan van a fiataloknak 100-150 milliója egy új házra?

Figyelt kérdés
Sopronhoz közeli faluban élünk, Ausztriában dolgozunk a párommal évek óta, de az ingatlan nem saját, a szülői házat feleztük el. Gyűjtünk, spórolunk, de ami itt megy az hihetetlen. Ami pár éve kb 50 volt, az most 115 millió. Ha messzebb megyünk, ott lenne ugyanilyen 70-ért, de akkor mindketten napi 2-2 órát ingáznánk oda vissza. Sima telek 25-40 millió, bontandó putri pedig 29-40. Kapnánk nagy hitelt, de akkor 20-25 évig 700ezret törlesztenénk havonta, ki bírja ezt ki? Mégis gombamód szaporodnak a házak és velünk egykorúak költöznek be. Nekünk nem volt soha szülői segítségünk, nem adtak pénzt soha, örökség sincs (még ne is legyen, mert ők is fiatalok és szeretjük őket). Mit tudnak ők amit mi nem?
2023. ápr. 24. 22:12
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%

Van az a verzió is mikor valamelyik fél szülei jól menő vállalkozok. Nem kell nagy dolgokra gondolni, pl van a családnak 3-5 dohányboltja, az minden probléma nélkül kitermel annyi pénzt, hogy akár havi 0,5-1 millió közötti összeggel szponzorálják a gyereket építkezéskor.

Fiatalok esetleg vesznek fel babavárót, van megtakarításuk, 30 millió hitelt. Amiből lesz egy talán kívülről kész átlagon felüli mérettel rendelkező ház, utána meg a szülők befejezik.

2023. ápr. 26. 07:49
 22/35 anonim ***** válasza:
0%

17-es válaszolónak:

Mivel az első ingatlanunkat teljesen segítség nélkül vettük meg, kizárólag a saját fizetésünkből kispórolva az igenis pucér segg. Abszolút nem számítottam arra, hogy covid alatt el fogom veszíteni a 75 éves nagyszülőmet, így nem alapoztunk semmi ilyenre, mikor belevágtunk. Az örökség már egy hozadék amellett, hogy teljes önerőből és szorgalomnól lett egy hitelmentes lakásunk 6 év alatt, amit be tudtunk forgatni tovább lépésként az örökséggel együtt. De mint írtam, teljesen nulláról indultunk.

16-os voltam

2023. ápr. 26. 11:42
 23/35 anonim ***** válasza:
60%
Egyetlen előnyünk az életben a férjemmel, hogy egyikünk felmenőjének sincs hitellel terhelt ingatlana. De ezeken kívül "más segítségünk" nem volt.
2023. ápr. 26. 11:44
 24/35 anonim ***** válasza:
0%
Ha pedig nem lett volna saját önerőből vett lakásunk, akkor édeskevés lenne az örökségbő származó összeg, mert 60 millióból Pest megyében maximum egy éppen rád nem szakadó Kádár kockát tudsz venni, 40 millió hitelre pedig nem lennénk képesek még úgy sem hogy a havi bevételünk kicsivel 1 millió forint felett van.
2023. ápr. 26. 11:48
 25/35 anonim ***** válasza:
64%

24# De azért azt érzed, hogy ha pucér hátsóval is indultatok, az örökségnek köszönhető, hogy most majd 100 milliós ingatlanotok van kvázi hitel nélkül, ami így már nem nevezhető pucérnak. Gondolom az a válaszoló is erre gondolt, aki belédkötött valahol jogosan.

Nyilván az örökség szerintem nem szerencse, avagy nem egy pozitív dolog, az ember nem számol vele és nem is akar tervezni vele jobb esetben, éljenek csak a felmenők minél tovább.

2023. ápr. 26. 12:45
 26/35 anonim ***** válasza:
0%

Igen, de előbb utóbb az emberek jelentős része örökséghez fog jutni valamikor.

Amire pedig írtam, hogy ne induljon pucér seggel a gyerekem, azt arra értettem, hogy neki szeretnénk már fiatal felnőtt korára biztosítani egy külön lakást.

Ha pedig nem örököltünk volna, nem költöztünk volna most el, a kérdés arra irányult, kinek van rá pénze, mire leírtam, hogy mi hogyan jutottunk idáig, szerintem a mi helyzetünk abszolút nem kiváltságos, egyikünk szülei sem aranymágnások. Aki 10 évvel ezelőtt vett ingatlant értéktartó helyen az feltehetőleg a következő 10-15 évben fog valamit örökölni és nála is szóba jöhet a drágább ház.

Ha nem lennénk Budapestre kötve meló szempontjából, akkor az eladott lakásunk árából és plusz 20 milla hitellel nagyon szép kertes házat tudnánk venni az ország nyugati régiójában, de ez nekünk nem opció.

Én személy szerint abszolút nem örülök ennek a forgatókönyvnek, mert az hogy tovább tudtunk mozdulni, abszolút nem pótolja azt hogy elvesztettem a nagymamámat.

2023. ápr. 26. 12:58
 27/35 anonim ***** válasza:
0%

És még hozzácsatolva egy gondolatot:

Amilyen ütemben drágulnak a lakások azért is szeretném most megalapozni a gyereknek az ingatlanját, mert mire ő felnőtt lesz, lehet olyan árak lesznek, hogy képtelen lesz arra, mint mi egyetemet után, hogy 3 év spórolásból megvan egy komplett önerő a lakáshoz és a törlesztő is jóval kevesebb mint a piaci albérlet ár. Azt aláírom, hogy kivételes helyzetben tudtuk megvenni az első ingatlanunkat, ha most végeznénk az egyetemet, valószínűleg nem tudnánk venni semmit önerőből.

2023. ápr. 26. 13:01
 28/35 anonim ***** válasza:
100%

@2

"10 millió csok, 10 millió bababáró (ezek eddig ingyen)"

Nem ingyen. Mi, többiek fizetjük a számodra az adónkból.

2023. ápr. 26. 14:43
 29/35 anonim ***** válasza:
80%
Én nagyon örülnék ha lenne 16 milliós megtakarításom. Természetesen mindenkinek mások az igényei, céljai. Én jelenleg egy 10 és fél milliós házat szeretnék megvenni hitelre és hónapok óta azon gondolkozok, hogy az 5 milliós önerőmmel hogyan vegyem meg? Mivel max. 4 millió hitelt kapnék a házra a többit pedig max. személyi kölcsönből tudnám fedezni, hogy legyen fűtés meleg melegvíz a házban és kezdésként átlegyenek húzva a régi villanyvezetékek. 28 évesek vagyunk, párommal semmilyen kedvezményekre nem lennénk jogosultak mivel gyereket nem szeretnénk. Az ő szülei albérletben élnek, nincs saját lakásuk, én elhunyt anyukám után örököltem volna egy házat amin 7 millió hitel volt 2018-ban és egyéb problémák, így lemondtam az egész örökségemről.
2023. ápr. 26. 14:51
 30/35 anonim ***** válasza:
21%

2# Sejtettem, hogy ezt valaki ide fogja hányni. Rendben, köszi hogy finanszírozzátok a babavárónkat!

(Mert mi amúgy mérnök párosként egy fillér adót nem fizetünk ugye, amiból így legalább annyit visszakapunk, hogy kamatmentes hitelünk lehet, húha... :D)

De ha már itt tartunk, köszi, hogy finanszíroztátok állami alapon a (a kritikán aluli) szülésemet, a gyerekem oltásait, ellátását, a csed-emet, a gyed-emet, a családi pótlékot, az adókedvezményt, meg nem is tudom mi van még. Jó arcok vagytok! :)

Részemről, ha már lehetne választani mire költöm az adómat, inkább finanszírozom ezeket, mint Lölö, vagy az egyéb haveri kör fenomenális beruházásait, de kinek mi, ne politizáljunk.

2023. ápr. 26. 14:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!