Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » 35 felett ha valakinek nincs...

35 felett ha valakinek nincs saját lakása az annyit is ér?

Figyelt kérdés
2023. febr. 4. 08:55
1 2 3 4 5 6 7
 21/64 anonim ***** válasza:
11%

Én 34 vagyok, de hitelmentes saját házam van, nem lakásom. Lakásom, hitelem 10 évvel ezelőtt volt.

Ilyenkor már kicsit talán késő elkezdeni lakáson gondolkozni.

2023. febr. 4. 14:06
 22/64 anonim ***** válasza:
2%
Kb. 35 vagyok, 13 évvel ezelőtt nem hogy milliókat, hanem devizahitel adósságot örököltem apámtól (vissza nem utasíthattam, mert a házban laktunk anyámmal). Mostanra két tehermentes budapesti lakásunk kiadásából finanszírozzuk az új családi házunk törlesztőjét, és anyám háza is tehermentes. Igaz, ennek jelentős részét már a feleségemmel közösen raktuk össze, akivel idén lesz 8 éve, hogy együtt vagyunk.
2023. febr. 4. 14:11
 23/64 A kérdező kommentje:
kb vagy 35? Nem tudod pontosan? Elég kamu szaga van… miből raktad össze?
2023. febr. 4. 14:29
 24/64 mindentudó99 ***** válasza:
33%
#14 Ilyen felfogással egyedül fogsz megöregedni. Mas nő örülne ha olyan fèrfit talàlna aki felrotálja a kertjét nem csak a tv előtt döglik.
2023. febr. 4. 14:34
 25/64 anonim ***** válasza:
0%
#22 nyugati cégeknek dolgozom remote freelance programozóként, meg belenyúltam pár jó befektetésbe (TSLA, ETH). Azért kb. mert pár nap múlva 36 leszek.
2023. febr. 4. 14:44
 26/64 anonim ***** válasza:
97%

Azért hogy egy kicsit a kérdező védelmében szóljak (mellesleg 32 vagyok, így szintén érintett a témában), marha könnyű utólag okosnak lenni.

5-6-7 éve ki tudta, hogy így fog alakulni a piac? Hát megsúgom senki. Amikor mi 5 éve vettük a lakásunkat, az szimpla véletlen volt, mert úgy alakult az életünk, hogy jutányos árú albiból kellett mennünk, osztottunk-szoroztunk és arra jutottunk, hogyha mindenünket beletesszük összejön egy önerő nem annyira frekventált helyen lévő lakásra és nem kell majd annyit fizetnünk törlesztésre, mint egy bérleti díjra. Akkor már elkezdtek lassan felfelé kúszni az árak, amelyik lakásokat fél-egy évvel korábban 12-4 millióért adtak, azokat mi már 16-18-ért nézegettük és már akkor is azt lehetett itt olvasni, hogy "most nem szabad venni"! Nézzük meg mi történt az 5 év alatt. Az, hogy nekünk kedvezett a piac, az egyrészt szerencse, másrészt meg bullshit. Lehet mellet verni, hogy mekkora király valaki, amiért az 5 éve 16 millióért megvett lakást idén eladta 40-ért (saját példánk), de ebben mi az én érdemem, amiért veregetnem kéne a saját vállam? Semmi, szerencsém volt, hogy így alakult a piac, sőt ezt sem mondanám, mert 6-7 éve a lakásunk mostani árából 1,5 újépítésű családi házat vettünk volna agglomerációban, mostmeg!?! Inkább hagyjuk... :D És ezek az emberek mennyire lennének büszkék, ha ugyanez történik az ingatlanpiacon, csak a másik irányban? Azt is saját érdemként könyvelnék el?

Csak a példa kedvéért. Amikor mi 16-ért vettük az 52 nm-es lakásunkat, a család akitől vettük egy 104 nm-es újépítésű házba költözött csok-kal, 29 millióeért. Most eladtuk a lakásunkat 40 millióért, de szóba sem került ugyanez a környék, mert egy olyan ház pl. amit az előbb példának hoztam, már 90 táján mozgott. Akkor mi most jól jártunk?

Mérnök páros vagyunk, az említett család meg egy kormányhivatali és postai dolgozó, már 4 gyerekkel. Mi elmentünk még távolabbi agglomerációba, ők maradtak. Az elmúlt éveket inkább befolyásolta a "szerencsefaktor", mintsem a tanultság, vagy talpraesettség. Az járt jól, aki befektetésre tudott anno ingatlan(oka)t venni és most szabadulna tőle.

Bocs az offért, csak utálom, amikor valaki ilyenekkel dobálózik. Ma megtudod mondani mi lesz 5 év múlva? Mert ha tutira azt mondod megint duplázódnak az árak, eskü előteremtek mégegy lakásnyi önerőt.

2023. febr. 4. 21:13
 27/64 anonim ***** válasza:
0%
Aki lemaradt, így járt.
2023. febr. 4. 21:40
 28/64 anonim ***** válasza:
75%
14-es,4 millióért vettél házat? Mikor? És hány éves vagy? Gondolom még mindig egyedül....mert olyan pasira vársz aki egy szalmaszálat sem tesz arrébb a Te házadban :)
2023. febr. 5. 13:33
 29/64 anonim ***** válasza:
18%

A mostani többnyire harmicasokat még megtolták CSOK-kal és a társaival, aki az utóbbi 2-5 évben alapított családot vagy vette fel ezeket, az még tudott venni. Annak is könnyebb volt, aki 3-5-7 éve vett, mint ha ugyanaz az ember most akarna venni. Csakhogy aki még fiatal, az egyszerűen a születési dátuma miatt nem is tudott volna korábban venni. Mikor vettek volna sokan olcsón, középiskolásként, vagy egyetemistaként?

Ezekkel a nagyeszű tanácsokkal és öregek "háborús történeteivel" sem mennek sokra a fiatalok, minthogy "vettem egy lakást, felújítottam, aztán eladtam a duplájáért." - Bírom, hogy csak mert valaki jókor született és jó időszakban tudta ezeket megcsinálni (amik már most nem elérhetőek) ezért egyből egy pénzügyi zseninek gondolja magát.

A huszonévesek meg húznak majd ki külföldre, mert Magyarország eddig még legalább ennyit tudott a nyugattal szemben, hogy itt könnyebben lehetett saját lakása az embernek, mint Nyugat-Európában és akkor már inkább nyugaton élek, ahol ugyanannyi eséllyel lesz/nem lesz ingatlanom, mint itt is. Mostanra már ezt is sikerült elvenni a fiataloktól a jelenlegi szintre felvert árakkal és hitelkamatokkal, szóval aki a mostani árak és a hitelkamatok mellett nem havi milliót kereső vállalkozó vagy informatikus, vagy nem örököl vagy kap a családtól, annak új belépőként már nem lesz saját lakása, ellentétben a korábbi generációkkal.

2023. febr. 5. 20:38
 30/64 anonim ***** válasza:
24%

#29 ugyanezt a dumát mondta sok 25 éves 10 évvel ezelőtt, hogy az eddigi generációknak bezzeg jutott még olcsó hitel, lakáskassza meg elérhető árú ingatlan, de aki 2013-ban 25 éves az erről már lecsúszott, mert a válság elvitte a lehetőségeit, a kamatok meg még mindig magasak, jaj mi lesz most.

Az igazság az, hogy mindig voltak és mindig lesznek lehetőségek, csak fel kell őket ismerni és élni kell velük. Garantálom, hogy még 10 év múlva majd megint jön egy akkor 25 éves okoskodó, aki majd siránkozik, hogy bezzeg 2023-ban még lehetett lakáshoz jutni, de ő már lecsúszott róla...

2023. febr. 5. 21:09
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!