Szerintetek hogyan alakul az elkovetkezendo 1-4 evben az ingatlanpiac?
Az élelmiszeriparban dolgozom, hagyj tudjam már jobban :D
Eszem megáll, értelmi fogyatékosok akarják itt a saját baromságikat bemagyarázni és komolyan azt hiszik, hogy nekik van igazuk :D
Az ember rettentően túl van nepesedve, ráferne egy kokolyabb ritkítas, mondjuk hogy a 10% maradjon, akkor lehetne fenntartható a táplálkozasunk, és az energiatermelésünk.
(a másik "konteós" voltam)
Magyarországon olcsók az ingatlanok, ha nem így érzed, akkor veled van baj, keveset keresel.
Első lakásomat 360 000 Ft-ért vettem, csakhogy akkor 1600-1800 Ft volt a netto fizetés, szorozd fel és kijön a százhatvanezer nettó és a harminchatmilla, de úgy ám, hogy ekkor volt az aranykor, amikor a lakótelepeket építették, vagyis volt kínálat bőséggel, de most mit vársz, amikor közép, vagy alacsony kategóriás lakást alig építenek?
Az igaz, hogy elég sok pénz kell hozzá, de egy ingatlan esetén nem számít egy-két év, ha jövőre picit esik a reálértéke, majd behozza két év múlva, máson többet buksz, biztos lehetsz benne. Az értékpapír reménytelenül az infláció alatt van, rendes helyen az ingatlan tuti üzlet.
Na igen volt amikor piszokul lement az ára, mert senkinek nem volt rá pénze, így sanszos, hogy neked sem lett volna, vagyis ne akkor akarj ingatlant venni, amikor olcsó, mert szinte biztos, hogy nem tudnál (vagy nem érné valamiért meg - azért olcsó akkor) És ne felejtsd el, hogy a mostani árak csak a tavalyihoz képest drágák, a jövő évihez képest olcsók.
Ez azt jelenti, hogy az ingatlanok ára kissé hullámozva, de folyamatosan menni fog felfelé a jövőben is.
#33: igen, de most pont egy hullám tetején vagyunk.
10 év múlva biztos, hogy drágább lesz mint most, de 1-2 éves távlatban nem feltétlenül.
22% infláció mellett Ft-ban csökkennek a hirdetési árak még Budapesten is
Csökkennek is, nőnek is.
Én például két éve szerettem volna a három szobás lakásom eladni 36 M-ért, de most nem adtam el ötvenért, mert annyit már ígértek érte.
Van akinek sürgősebb akár az eladás, akár a vétel, de ha megtörténik egy üzlet, többé már ugyanazt nem lehet megkötni, tehát nincs befolyása igazából a piacra.
Az egyéb törvények döntenek, az infláció (mert ugye az 1800 Ft/hó fizetés csak felment negyedmillió minimálbérre az évek alatt), a hitelek költsége, stb..., de ami mindig a legdöntőbb, az a piacon lévő lakások száma.
A lakásállomány nem gyarapodik, így a piaci helyzet változása csekély, a vevők és az eladók számának ingadozása nem drasztikus.
Amikor volt az ingatlankrach, akkor sem sokan jutottak olcsó lakáshoz, mert kevés volt mind a vevő, mind az eladó, vagyis alig volt üzletkötés, így valójában az ingatlanpiac esése névleges volt.
Most van azért mozgás, bizonyos ingatlanok ára továbbra is töretlenül nő és ezeket veszik is, mások meg eladhatatlanná kezdenek válni - de ez egyúttal megvehetetlent is jelent.
Jelenleg az ingatlanpiac hajtóereje a migráció.
A lányomék Lágymányosi házában egy év alatt három német, két holland, egy olasz és egy francia vett lakást, de bérelnek is sokan a környéken (a Bogdánfy utcában, az Infopark mellett) és nyilván máshol is, főleg nyugdíjasok, akik a bevándorlóik elől menekülnek egy viszonylag stabil országba és az Európai viszonylatban még mindig olcsó ingatlanokat kp megvásárolva.
Ez ad egy komoly lendületet az ingatlanpiacnak, mert akiknek sikerül eladniuk saját lakásukat, házukat külföldinek, azok tőkeerősen léphetnek fel vidéken különösen, így én egy felélénkült mozgást látok, amely ingatlan áremelkedések tekintetében meghaladják az általános inflációt.
Ezért van BP belvárosában négymilliós négyzetméter ár, mert így is van rá jelentős kereslet és ez gyűrűzik tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!