Mit gondolsz, milyen változások lesznek a következő kb 2 évben az ingatlanpiacon, főleg alacsony rezsivel fenntartható, vidéki, 1-2 szobás lakásokra vonatkozóan?
"vidéki".
Most egy győri vagy szegedi lakásra gondolsz, vagy egy bivajbasznádpusztai infrastruktúra nélküli ingatlanra?
"Összkomfortos, olcsón fenntartható, megyeszékhelyi...lakásokra vonatkozóan"
Mivel mindenki pont ilyent keres aki vidéken akar maradni, ezért felfele megy az ára továbbra is.
Leesni azoké a lakásoké fog amelyikekre nincsen kereslet.
Én Szegedben vagyok érdekelt, itt nézegetem hetente már 2 éve folyamatosan a 1,5-2 szobás lakások árait. Amilyen szintre felrobbantak az árak 2022 nyárra, onnan már nem emelkedtek tovább, hanem volt egy picike csökkenés is. Pl. látok iszonyatosan túlárazott felújított panellakásokat, amiket 32-35 millióért hirdettek (ezek másfél-két éve még 22-24-ért mentek), ezeknél most nagyon elkezdték csökkenteni a hirdetési árakat. Látok olyat, ahol 32-ről levitték 28-ra milliónként kb. másfél-két hónap alatt. (Ha bekövetsz egy hirdetést, utána emailt is kapsz, ha a hirdetést felrakó változtatja az árat.)
A másik hogy iszonyatosan feltorlódtak a hirdetések. Tavaly ilyenkor fele-harmadannyi hirdetés volt feltéve, általában pont a tél volt mindig az az időszak. Most gondolom kevés a vevő, iszonyú sok eladó lakás is van meghirdetve. Valakinek minél sürgősebb az eladás, annál jobban csökkentgeti magától is a hirdetési árat is már. Nem minden eladó ér rá az örök időkig várni.
Ha két éve nézegeted és -állításod szerint- 10 millióval mentek fel ez alatt az árak, akkor ez drága "nézegetés" volt.
Persze csak ha volt vételi szándékod egyáltalán.
Vettem lakást tavaly márciusban 25 millióért, egyből amint meglett a pénz. Előtte egy évvel tudtam már, hogy fogok tudni lakást venni, csak idő kellett, mert a lakás árának fele örökségből jött be és előbb azt is el kellett adni.
Csak megmaradt ez a szokás, hogy nézegetem a hirdetéseket.
Nem tudom mi lesz az ingatlan piacon, de vannak elég negatív hangulatú cikkek a neten. Egyre több. Itt van például amit tegnap találtam.
Bajban a globális ingatlanpiac? - Mélyrepülésben a nyugati lakásárak
A borsos ingatlanárairól ismert Egyesült Királyságban már negyedik hónapja csökkenek az ingatlanárak, erre utoljára a 2008-as válság során volt példa. Az elmúlt négy hónap alatt összesen 4,3 százalékkal csökkentek lakásárak, az elemzők szerint azonban még közel sincs itt a vége a lejtmenetnek. A szakemberek további 5 és 12 százalék közötti visszaesést prognosztizálnak 2023-ra.
Az Egyesült Királyság, és még számos nyugati ország mellett az Egyesül Államokban is ingatlanpiaci fordulatot prognosztizálnak a szakértők. Számos adat a túlkínálati piac kialakulását vetíti előre, az eladásra kínált lakóingatlanok száma például úgy növekedik már 13 hete, hogy az újonnan átadott lakások száma 24 hete folyamatosan csökken.
Link: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!