Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Kaptam egy ingatlant ajándékoz...

Kaptam egy ingatlant ajándékozással, mi a teendő innentől?

Figyelt kérdés
Még nincs a nevemen. Keressek egy ügyvédet aki intéz mindent?

2022. nov. 11. 12:48
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
100%
Igen. Írtok ajándékozási szerződést, a többit a Földhivatal felé az ügyvéd intézi. Az ajándékozóval előzetesen tisztázd, hogy ki fizeti ki az ügyvédet és a földhivatali bejegyzés díját.
2022. nov. 11. 12:53
 2/30 anonim ***** válasza:
86%

Ha nincs a neveden, akkor nem kaptál még semmit.

Ajándékozási szerződést kell készíteni, az ajándékozó és a te aláírásod is kell, és természetesen ügyvédi (vagy kozjegyzői) közreműködés, aláírás, hitelesítés.

Ha nem egyenesági rokontól kapod, akkor még illetéket is kell utána fizetned, 18% a becsült értékre.

Itt olvasd el a vonatkozó bekezdést:

[link]

2022. nov. 11. 12:55
 3/30 anonim ***** válasza:
23%

Utolsó, 18 % durva lenne..

Az ingatlan vagyontárgyak esetében is 18%, kivéve lakástulajdon ajándékozásánál.

2022. nov. 11. 16:23
 4/30 anonim ***** válasza:
82%

Ingatlan ajándékozási illeték 2021

Az ingatlanok esetében különbséget teszünk a lakástulajdon és az egyéb ingatlanok (pl. termőföld) között. Az egyéb ingatlanok terhe 18% ajándékozási illeték, lakástulajdon esetében viszont csak a fele, azaz 9%.

2022. nov. 11. 17:09
 5/30 anonim ***** válasza:
89%
Az a teendo, hogy tovabb ajandekozod nekem
2022. nov. 12. 00:43
 6/30 anonim ***** válasza:
100%
Én is ajándékozással kaptam, ha egyenesági rokon, akkor illetékmentes. Fizetni kell az ügyvédet, illetve fontos, hogy a mérőórákat írd át a nevedre.
2022. nov. 12. 08:39
 7/30 anonim ***** válasza:
100%

Hogyan kaphattad már meg, ha még ügyvédnél sem voltatok!?

Az ügyvédnek kell a szerződést szerkesztenie. Egyelőre csak szándék van részetekről, tehát igen, most keressetek fel együtt az ajándékozóval egy ügyvédet, és ő majd megcsinál mindent.

2022. nov. 12. 09:24
 8/30 A kérdező kommentje:

Bocsánat foglalási hiba...

Fater adta, tehát egyenesági.

Köszönöm a válaszokat!

2022. nov. 13. 07:44
 9/30 anonim ***** válasza:
93%
Semmi, írasd át az órákat, ennyi. Gondolom az ajándék része az ügyvédi díj is.
2022. nov. 13. 08:05
 10/30 anonim ***** válasza:
83%

Nem adta még oda, ha nem voltatok ügyvédnél, ezt próbáld már meg megérteni. Legfeljebb megígérte, hogy odaadja majd.

Ingatlan tulajdonjogot átruházni (mindegy, hogy ki kinek és milyen jogcímen) csak és kizárólag ügyvédi vagy közjegyzői ellenjegyzéssel lehetséges, földhivatali átírással.

Nem múlt idő, hogy neked adta, hanem majd a jövőben neked adja, ha mindezt elintéztétek.

2022. nov. 13. 10:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!