Lakásvásárlás után mi a teendő a közös képviselővel?
Egy társasházi lakást vásárolok, jövőhéten lesz kulcsátadás. Ezután keressem fel a közös képviselőt? Mit fontos tőle kérdezni? Mivel sose laktam társasházba így ilyenek jutnak eszembe: mit tartalmaz a közös költség (szemétszállítás? Szennyvíz?) ? Hol tudom majd rendezni es milyen rendszerességgel a közös költséget?
Mivel a tulaj se lakott ott sose, ő se nagyon van képben. Miket érdemes kérdezni?
6ezer ft havonta. Debrecenben.
Kapsz egy számlaszámot, ahová utalni kell.
Vásárlás előtt nem kerested meg, van-e tartozás vagy bármi fontos információ?
Érdemes megismerkedni vele, viszel egy üveg piát.
Hidd el, megéri. Anyám előtt csak úgy hajlong a közös képviselő. De nem is csoda, végre valaki normálisan beszélt vele és emberszámba vette.
Én már most felkeresném helyedben a közös képviselőt. Még mielőtt megveszed a lakást. Mindenképp rá kell kérdezni: a kinézett lakásnak van-e tartozása a ház felé? ( közös költség elmaradás) A háznak van-e fenalló tartozása, hitele? Én arra is rákérdeznék, milyen felújításokat terveznek a közeljövőben, mennyi a felújítási alapja a gáznak? Van-e megtakarítása a háznak? Mit tartalmaz a közös költség? Hogyan tudod azt fizezni?
Tulajdoni lapra amúgy ránéztél, hogy a kinézett ingatlan tehermentes-e? Ezt még vásárlás előtt tedd meg. Ügyvéded, ugye, van?
Ellenőrző lista:
- van-e tartozása a ház felé. Lakótárs(ak)nak van esetleg tartós tartozás? (Nálunk 60 lakásnál van 1db 120.000.- körüli és 1db 300.000.- körüli)
- háznak van-e fennálló tartozása, hitele
- társasház megtakarítása
- Mikor volt és milyen szinten felújítva: villamos-, szennyvíz-, fűtés-, víz rendszer.
- Mikor van tervezve fentiek cseréje esetleg.
- Bekopoghatsz a lakás alatt levő földszinti lakóhoz tapogatózni. (Ha nem veszi zaklatásnak.) Rendesen elfolyik a WC-nél/mosogatónál szennyvíz? Ha egy csöves a fűtési rendszer - Nincs nála hideg?
A legfelső lakónál nincs a tető felől beázás?
Milyen további közös vagy nem közös használatú helyiségek tartoznak a lakáshoz.
Ha van garázs, arra milyen feltételekkel lehet pályázni...
Elkéred a ház szabályzatát, és az egyéb sallangokat - amiket lakótársként alá szoktak iratni...
Hogy van e az eladónak az ingatlanra tartozása azt az ügyvéd megnézi a tulajdoni lapon.A társasház alapító okiratát is beszerzi.
A közös képviselő aztán mindet elmond kérdezés nélkül is,ami a lakókra tartozik.A fontos dolgok ki is vannak függesztve lépcsőház bejáratánál.Most van ilyen lakásunk,mi is "kezdők" vagyunk.
Az előzőek azért sok hasznos infót írtak.Ajándékot azért nem vittünk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!