Huszonéves fiatalok, akik ilyen bruttó 350-450 ezer Ft körül kerestek, hogyan vagy miből vesztek saját házat/lakást?
Ha tegyük fel 50 milliós lakásban gondolkozunk, akkor miért kéne 40 milliós hitlet bevállalni? Gondolom van összegyűjtött pénzetek, mert dolgoztok egy jó pár éve, arra rájön a csok, plusz az ingyen hitel, a babaváró. Tudom, hogy az is hitel, de mégsincs rajta kamat, ami azért nem mindegy.
Másrészt, itt sírnak a fiatalok, amikor simán melózhat 18-20 éves korától bárki, itt volt eddig a nevetséges 50 ezres kata, meg a 25 év alattiaknak az SZJA kedvezmény, ami azért nem elhagyagolható, még egy átlag fizunál sem. Erre jön sok a babás dolog, szóval őszintén nem értem a problémát.
31. Ha nem újépítésű lakást/házat veszel 3 gyerek bevállalásával, akkor a csok ilyen 500 ezer-2,5 millió közötti összeg. 3 gyereknél jár kedvezményes (3%-os) csok-hitel 15 millió, 2 gyereknél 10 millió, 1 gyereknél semmi.
Persze melózhatsz 20 éves korodtól kezdve teljes állásban, az elején fszának is tűnik, hogy de jó már fiatalon pénzt keresel és nem "pocsékolsz" éveket tanulással még, de a világon minden statisztika azt mutatja, hogy a felsőfokú végzettségűek jobban keresnek hosszú távon és csak érdemes elmenni a felsőoktatásba. Ott meg vagy 23-25 éves mire kikerülsz onnan.
"Én tavaly csináltam az építészmérnök szakmai gyakorlatomat, rendesen heti 40 órát dolgoztam és havi 80 ezret kaptam..."
És akkor te még "jól" meg voltál fizetve, én annyit kértem, hogy legalább annyit adjanak, hogy az akkor 20 ezer Forintos kollégiumom és akkor 3 ezres bérletem összegét kifizessék.
De megkaptam, hogy a "tudás amit adnak, az többet ér mint a pénz". Hát rohadjanak meg utólag is.
De azért az én tudásomat igénybe vették napi 8 órában. És nem papírokat tologattam, hanem konkrétan az ott dolgozókkal azonos szintet hoztam. Na nem mintha ők agyon lettek volna fizetve.
#36 Szerencsére ez már rég volt és átkerültem a kivitelezés irányába amit sokkal jobban szeretek, sokkal inkább hivatásnak érzek.
Amúgy pont ez tett be anno egyetemen is. Akkor csináltam, mikor a válság kellős közepe volt, és nem túl motiváló amikor a saját oktatóid is azzal kezdik, hogy "úgysem lesz munkátok".
31-38. Elmondtuk értelmesen az érveinket, azokra nem reagáltál semmit.
A 10 millió ingyen CSOK csak új építésű lakásra/házra és csak 3 gyerek bevállalása mellett jár, amik Pesten lassan közelítik a 100 milliót. Lehet venni persze 40-50 négyzetméteres lakást, de oda nem fogsz 3 gyereket csinálni, annyit viszont be kell vállalni a 10 millió CSOK ingyenpénzhez.
1-2 gyerekre és/vagy használt lakásra csak 0,5-2,5 millió CSOK-pénz jár.
A kedvezményes (3%-os) CSOK-hitel 1 bevállalt gyerekre 0, 2 bevállalt gyerekre 10 millió, 3-ra 15 millió.
A babaváró tényleg több a semminél, de lassan már vidéki nagyvárosokban sem elég 10 millió semmihez, nemhogy Budapesten.
A legtöbben nem kezdenek el 20 évesen dolgozni (és akik igen, azok sem mind sokszázezret fizető munkában), hanem sokan alapból 24-25 évesen fejezik be az egyetemet, amikortól már nem jár az SZJA-kedvezmény. Lehet persze 50-100-200 ezerért suli mellett diákmunkázni, de abból nem teszel félre pénzt. És ha kijössz az egyetemről akkor 2-3 évig még mindig csak pályakezdő vagy, akiket nem fizetnek halálra és el kell teljesen pár év, mire elkezdesz jobban keresni, még ha jól fizető szakmát is választottál.
A mostani helyzetből indulj ki, ne az 1-3-5 évvel ezelőttiből. Mostani ingatlanárak, mostani hitelkamatok mellett.
Dehogynem reagáltam, csak mindenki szajkózza a magáèt ès átsiklik felette. Soha nem írtam azt, hogy CSAK a támogatásokból palotát veszel.
Azt, hogy a huszonèves sajátot akar, de tegnap fejezte be a sulit, szintén nevetsèges.
Nem írom le mégegyszer, vissza lehet olvasni: kisebb lakás (nem férünk el benne), olcsóbb kerület (oda a putriba???), hamarabb, tudatosabban melózni, tanulni (dehát, erre ki gondol tizen, huszonévesen???), vállalj munkát előbb (az èrtelmisègi majd többet keres, inkább tanulok), csok ( de 1 gyerekre vissza kell fizetni, az nincs ingyen), vedd igènybe a többi támogatást (1 gyerekre ez aprópénz), ott az Szja kedvezmény (de én suliba járok) és mèg sorolhatnám.
Azèrt nincs nektek lakásotok, mert alkalmatlanok vagytok rá. Nem lehet rajtatok segíteni, sajnálom. Minden jót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!