Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Huszonéves fiatalok, akik...

Huszonéves fiatalok, akik ilyen bruttó 350-450 ezer Ft körül kerestek, hogyan vagy miből vesztek saját házat/lakást?

Figyelt kérdés
A helyzet eléggé kilátástalan szerintem...

2022. szept. 3. 21:20
1 2 3 4 5 6
 21/58 anonim ***** válasza:
86%
Ez mind szép és jó utolsó, de mivel két éven belül szeretnénk gyereket és van egy kutyánk is, így pl. az 50 négyzetméter alattiak kiestek, mert hárman már sehogy sem férnénk el, főleg úgy, hogy a párom home officeban dolgozik. Ami most még tök jól tartható, mert én pl. bejárós vagyok, de ha itthon lennék egy gyerekkel, esélytelen lenne és még privát szféránk se maradna. Szóval inkább marad az albérlet és mellette a spórolás, aztán talán majd tudunk venni 50 millióért valamikor egy 50 négyzetméteres panelt, kerülettől függetlenül.
2022. szept. 4. 19:55
 22/58 anonim ***** válasza:
86%
9 millió spórolt pénzre meg ha felvesszük a babavárót és arra még veszünk fel 20 milla hitelt, akkor a törlesztőnk a mostani kamatokkal sokkal több lenne, mint egy átlagos albérlet.
2022. szept. 4. 19:56
 23/58 anonim ***** válasza:
86%
vagyis bocsánat, 30-at kéne felvennünk + 10 babaváró... Egy panelért...
2022. szept. 4. 19:57
 24/58 anonim ***** válasza:
18%

21.

1. Akkor végülis ti ketten vagytok, szóval így számolhatunk duplán is. Abból már azèrt valamelyik szerènyebb, normálisabb kerületben kijön egy 50 nm-es is.

2. A legjobb barátom 30 nm-es panelban kezdett a párjával ès oda is vállalták az első gyereküket. Pici konyha, pici fürdő, fél szoba (háló, majd gyerek szoba), nappali. Indulásnak simán jó volt.

3. Szintén nem akarok senkit bántani, de a háziállat luxus. Azt biztos nem tartanék, ha a spórolás a cél.

4. Ti ketten vagytok, gyereket akartok, ott a rengeteg támogatás, ingyen hitel ès társaik.

Èn elsősorban egyedülálló huszonéveseket vettem alapul, mivel a kèrdès rájuk vonatkozott...., legalábbis èn így èrtelmeztem.

Szóval, èn a helyedben nem elègedetlenkednek, mert jó a helyzetetek nagyon.

2022. szept. 4. 20:18
 25/58 anonim válasza:
100%

Tesómmal 22 évesen kaptunk külön-külön lakást még 2017-ben. Próbálok a legnagyobb empátiával fordulni a kérdés felé- mert látom, hogy sajnos nagyon széktszakadt a társadalom ebben a témában is. Szüleim idejében még nem voltak ekkora különbségek - kisebb családi támogatással az én szüleimnek is már volt saját háza a 20-as éveik végén a nagyszüleimtől kapott telken, amit félig-meddig édesapám épített fel.

Hogy a kérdésre is válaszoljak: baráti körömben azt látom, hogy a legtöbben sehogy nem vesznek saját lakást. Sajnos, hogy ez összejöjjön akár nagyobb hitellel is, nagyon nagy tervezést igényel, és ezt pont egy nagyon fiatal embernek kell megtennie, akit legfőképpen más dolgok kötnek le az életben (egyetem, bulizás, közösségi élet stb.).

Ha én most 20 éves lennék a következőket tenném: nem költöznék albérletbe, maradnék a szüleimnél, így a lakhatáson és minden máson is elég sokat spórolnék. Biztos, suli (vagy nem is mennék egyetemre, akkor még korábban el lehet kezdeni több pénzt keresni) mellett vállalnék valamilyen gyakornoki vagy részmunkaidős munkát és a legtöbb hobimat/szociális eseményt próbálnám a legkevesebb pénzből kihozni. Sok lemondással jár, és nem is mindenki teheti meg ezeket, de úgy látom, hogy ez az egyetlen járható út, ha az ember nem számíthat külsős segítségre. :)

2022. szept. 4. 22:21
 26/58 anonim ***** válasza:
100%

"mindenki megtalálja a pénztárcájának, igényeinek valót"

Igen, ha a pénztárca elég vastag ahhoz, hogy az igényeidnek valót megtaláld, akkor megtalálod.

"egy garzont már 20 körül lehet kapni"

Persze, valami vizesedő pincét, meg kutyaólat átalakítva ami senkinek nem az igénye, legfeljebb egy kényszer vásárlás.

Most nem azért, hogy kifogást keressek, de 30 millió Forint alatt 5 darab találat van panelra. Abból 2 ugyanaz és haszonélvezet van rajta. Egyik meg földszinti ami lakhatás szempontjából katasztrófa. Másik kettő meg simán csak felújítandó.

És akkor ezek csak 36 m2 lyukak, ami nyilván kezdő lakásnak elég egy 20-as évei elején járónak, de egy 30-as éveiben lévő embernek, vagy párnak már egyszerűen túl kicsi. Főleg ha gyereket akarnak, vagy csak vendég jön hozzájuk.

Egy élhető lakás az legalább 2 szoba és 50 m2. Most lehet mondani, hogy "nagyravágyó vagyok" de hát arról beszéltünk, hogy mindenki megtalálja az igényeinek valót, hát nem.

Most ránézve az élhetőbb méretű panelok 35+ milliótól indulnak. És ha nem a halott nagymama dögszagát akarod szagolni, akkor még igényszinttől függően 5-10 milliót rá kell locsolni, hogy felújítsd.

2022. szept. 4. 22:40
 27/58 anonim ***** válasza:
100%

25.

20 évesen az egyetem melletti munkavégzésről le is tehetsz, ha mérnöki vagy orvosi szakra jelentkeztél, mert ezek mellett lehetetlenség dolgozni.

Én tavaly csináltam az építészmérnök szakmai gyakorlatomat, rendesen heti 40 órát dolgoztam és havi 80 ezret kaptam... Szóval hiába tanultam eddig 4 évet osztatlanon, jobban járnék ha lenne elég időm és elmennél árúfeltöltőnek. Ahogy pedig beszéltem a többi építésszel, akik mögött már van 8 év tapasztalat, alkalmazotti viszonyban 400 nettó a plafon, és így, hogy megszüntették a KATA-s adózást, még kereset kiegészítés is alig jöhet szóba a heti 40 óra melón túl (!).

Szóval boldog vagyok, mert olyan szakmát tanultam ki, amivel eredetileg értelmiséginek mondhatom magam, csajozásnál tök jól hangzik, de kitörölhetem vele egy életre.

2022. szept. 5. 00:07
 28/58 anonim ***** válasza:
elmennék*
2022. szept. 5. 00:08
 29/58 anonim ***** válasza:
4%

26.

Te most is 2! emberről beszélsz, akik esetleg gyerek előtt állnak. Ha 2 közel 30 èves nem tud annyi pénzt megkeresni, (rendben beszéljünk 50 milliós lakásról), hogy erre az önerőt megspórolják, a különböző gyermekvállalási tamogatásokat igénybe vegyèk ès hitelt felvéve megvegyèk, akkor sajnálom, de nem is való nekik saját ingatlan, mert valamit nagyon rosszul csinálnak.

2022. szept. 5. 06:35
 30/58 anonim ***** válasza:
100%

Akkor mi nagyon rosszul csinálunk mindent mert a havi nettó 750 ezres bevételünkből nem tudunk bevállalni 40 milliós hitelt. És itt arra is kell gondolni, ha az egyikünk valamiért kiesik a munkából, már buktuk az egészet. De nem is kell itt ennyire messze menni bőven elég az indokolatlan rezsi kiszámolás, amivel azok is megszívták most, akik eredetileg piaci ár alatt fogyasztanak, a számla szerint pefig valahogy mégsem.

Aki pedig csak 1 gyereket akar, az is bukta a dolgokat, nézd meg most mennyi a hitel thm. Nem sokat segít rajta a babaváró. Amit mondasz az akkor igaz, ha valaki még 3% vagy az alatti fix kamatra fel tudott venni hitelt. Most 30 millióra felvenni 11-12%-os hitelt, öngyilkosság.

2022. szept. 5. 07:34
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!