Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mikor tudnék lakáshitelt...

Mikor tudnék lakáshitelt felvenni és mekkora összegűt? Fél év munkaviszonyom van, bruttó 392 ezres jövedelem?

Figyelt kérdés
Nagyon megköszönöm ha valaki tudna ebben tanácsot adni! 😊

2020. ápr. 5. 13:22
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Az önerő kell 30-40% legyen, és ne a csak a vételárra és felújításra, berendezésre gondolj, hanem legyen pluszban az egyéb költségekre: ügyvéd, taxi, fénymásolás, költözés, stb.

Tehát ha 10 M-t kell a lakásra költened (vételár, felújítás, berendezés), akkor kell legyen 5 milliód, ha 30 M-t kell rá költened, akkor 12-15 milliód legyen a hitelfelvétel előtt!

2020. ápr. 5. 13:35
 2/21 A kérdező kommentje:

#1 nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást, sajnos milliós tételű önerőről nem beszélhetünk, "csak" pár százezer forint megtakarításról. Önerő nélkül akkor ez esélytelen?

Ugyanakkor teljesen legális, bejelentett, kiszámítható munkám van (állami cég). Ha az önerő megkerülhetetlen, akkor marad az albi sajnos.

2020. ápr. 5. 13:45
 3/21 anonim ***** válasza:
80%
Megszigorították már a hitelfelvételi lehetőségeket is, önerő nélkül kizárt. Azzal kalkulálj, hogy az ingatlan piaci értékének kb. 60-70%-át fogják meghitelezni. Egyébként most biztosan nem vennék fel hitelt, a bérleti piac kezd megzuhanni, várható, hogy az ingatlanárak is követni fogják.
2020. ápr. 5. 13:54
 4/21 anonim ***** válasza:
100%
2: Hát menj el valamelyik bank honlapjára vagy írd be a Google-ba, hogy hitelkalkulátor, és akkor megbizonyosodhatsz magad is. Igen, 30-40% kell önerőnek.
2020. ápr. 5. 14:41
 5/21 A kérdező kommentje:
Kedves 3-as, most nézegetem az albikat, és tényleg megzuhantak az árak! :) lehet, jobban járnék egyelőre azzal...
2020. ápr. 5. 15:45
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

vidéki településen általában 30% önerő kell, városokban többnyire 20%. Viszont vannak kivételek, szóval városokban is kérhetik a 30%-ot.

fa könnyűszerkezetes házat 2010-es építésig csak 50%-nak értékelik. 2005-06 előttiekre meg nem is adnak lakáshitelt. Fémszerkezetest valós áron becsülik és ugy hitelezik mint a téglát. Vályogra szintén nem szeretnek hitelt adni.

Ha 30% az önerő, akkor a fennmaradó 70%-nak a 95%-át adják oda hitelnek. A hitel díja kb 150-300000 Ft, az ingatlan adó 2%: ha első lakás, nem vagy 35 éves, max 15 millió használt vagy új építésű. 4% minden más esetben. Ehhez hozzá jön az ügyvéd költsége 1-1,5%-a az ingatlan teljes árának, de van minimum összeg!

Mivel nő vagy. A fizetésedre vedd fel a babaváró 10 millát, ez lesz az önerőd. Kb 50000 lesz a részlete amíg nem leszel terhes, de ha jól emlékszem csak a 3. trimesztertől nem kell fizetni a gyerek 3 éves koráig. Matekozd ki az 50000 mellé még mennyi hitelt tudnál fizetni. De a fizetésed 30-35%-nál jobban nem terhelhető.

2020. ápr. 5. 21:26
 7/21 A kérdező kommentje:
#6 jelenleg 7 hetes terhes vagyok.... pontosan ezért kezdtem el lakásban gondolkodni. Nem gondoltam, hogy túlságosan számítana valamit, ja és 24 éves vagyok csak, bőven 35 alatt.
2020. ápr. 6. 07:30
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

Attól függően, hogy melyik városban akarsz lakást venni, 25-50%-os önerő is kellhet.

Ami fontos, hogy a bank nem a vételár 50-75%-át finanszírozza, hanem a saját maga által becsült érték 50-75%-át. Tehát, ha 10 millióért vesztek lakást, akkor a bank csak akkor ad 7,5 milliót, ha maga is 10 millióra becsli az értékét. Ha szerinte csak 8 milliót ér az ingatlan, abban az esetben csak 6 milliót ad.

Mivel terhes vagy és nem sokáig lesz aktív munkaviszonyod, ezért nem fogsz hitelt kapni, viszont a párod kaphat hitelt ha van bejelentett munkaviszonya, te pedig lehetsz adóstárs.

CSOK 1 gyerekre is jár már, viszont a mértéke csak 600 ezer forint. Nem sok, viszont beleszámít az önerőbe.2 gyerek esetén már 2,6 milliót ad az állam és felvehetsz 10 millió forint kedvezményes hitelt is, 3 gyereknél pedig már 10 milliót is kapsz CSOK-ként és 15 millió forint kedvezményes hitelt kaphatsz. Ezek az összegek használt és új lakásokra/házakra is vonatkoznak. Tervezett gyerekre is fel lehet őket venni, de a házasság feltétel minden esetben.

Elméletileg önerő nélkül is lehet venni ingatlant, ha egy másikat be tudsz vonni fedezetként (pl.: szülők házát). Viszont ennek szigorú feltételei vannak és hát ebben az esetben is kell pénz az ügyvédi díjakra, ügyintézési díjra stb-re, és az eladók szinte minden esetben kérnek foglalót a szerződéskötéshez, ami a lakásvételárának általában a 10%-a szokott lenni, viszont ez is beleszámít az önerőbe.

Egyébként én most nem vennék lakást, mert még csak most fog beindulni a csökkenés, milliókat is spórolhattok ha nem most, hanem később vesztek lakást.

2020. ápr. 6. 08:41
 9/21 anonim ***** válasza:
75%

bocsi, közben utánanéztem és a használt lakásokra kevesebb állami támogatás jár, mint új lakások esetén. 2 gyereknél csak 1,4 milliót adnak, 3 gyerekre meg 2,2-t, de a kedvezményes hitelösszeg nem változik.

1 gyereknél pedig új és használt lakások esetén is 600 ezer forint támogatás jár.

2020. ápr. 6. 09:47
 10/21 anonim ***** válasza:
60%

Csak kíváncsiságból:

Melyik városban dolgozol és mi a munkaköröd?

Ha ilyen nagy pénzeket lehet keresni 24 évesen, akkor én valamit nagyon elrontottam!

2020. ápr. 6. 10:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!