Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Tulajdon bejegyzése UTÁN...

Tulajdon bejegyzése UTÁN vételárfizetés, ilyen létezik?

Figyelt kérdés
Egy ingatlant szeretnék eladni. Jelentkezett egy érdeklődő. Elmentünk az ő ügyvédjéhez, és írtunk egy adásvételi szerződést. Úgy egyeztünk meg, hogy egy bizonyos határidőig kell fizetnie a teljes vételárat nekem, ellenkező esetben én megtartom a foglalót, az ingatlan pedig az enyém marad. Azért nem azonnal fizet, és azért kell várnom a pénzre, mert állítása szerint el akar adni egy erdőt, és az abból befolyó pénzből fog engem kifizetni. Állítása szerint az erdőre van vevő, adásvételi szerződést is kötöttek, de az erdő körüli adminisztráció bonyolult, igen sokáig (hónapokig) tart, erre kell várni, az egyik hivatal postáz a másik hivatalnak, az meg iktat, az meg visszapostáz a 17. hivatalnak, és így tovább. Állítása szerint most arra várunk, hogy az erdő (amit ő elad) új tulajdonosa bejegyzésre kerüljön a földhivatalban, és akkor őt kifizetik, és akkor tud ő kifizetni engem. Az én ingatlaneladásom szerződésében neki még van kb. 2 hónapja fizetni, de azt ígéri, hogy nem kell addig várni, mert kb. 1-2 héten belül megyünk az ügyvédhez és fizet nekem. Nekem ebben az nem hihető, hogy a földhivatal miért jegyezné be az erdő új tulajdonosát, ha az erdő vételára nincs is kifizetve (legfeljebb foglaló vagy ilyesmi)? Esetleg valami függőben tartás szerű dolgot lehet hogy bejegyez a földhivatal, de tulajdonjogot -szerintem- biztos nem. A másik, hogy az erdő vevője miért csak az után hajlandó vételárat fizetni, miután a földhivatal bármit is bejegyzett (állítólag mert így egyeztek meg)? Szerintem ez az egész kamu, de az én ingatlanom vevőjelöltje állítja, hogy ez mind így van. A mezőgazdasági ingatlanok adásvételénél máshogy vannak a dolgok (pl. kifüggesztés, mindenféle többhónapos határidők / várakozások, elővásárlási jogok, stb.), de akkor is furcsa nekem, hogy a földhivatal tulajdonjogot jegyezne be egy ki nem fizetett ingatlanra (azaz erdőre)...

2022. márc. 18. 13:26
1 2 3
 21/23 xswerdy ***** válasza:
tudom, hogy mellékszál, de nem igaz, hogy a szerződést csak úgy felbonthatod, mert jött egy jobb ajánlat, ami olyan jó, hogy megéri duplán visszafizetni a foglalót. A szerződést be kell tartani, azt jogi úton is ki lehet kényszeríteni. A foglaló csak egy plusz biztosíték. Tehát te nem mondhatod fel egyoldalúan a szerződést, a vevő ragaszkodhat a teljesítéshez, utalgatja a további részleteket, és ha mindent teljesített, jogi úton is kikényszerítheti a birtokbavételt.
2022. márc. 19. 10:57
 22/23 xswerdy ***** válasza:
amúgy nem értem, hogy milyen fél évről beszélsz most hirtelen (hogy annyit vársz, miközben jöhetne jobb vevő). Most készültök szerződést kötni, és azt írod, hogy 2 hónapos fizetési határidőt szabtok, ami azért reális, mert az erdő eladási ügy már zajlik hónapok óta, és hamarosan lezárul (a 2 hónap is már ráhagyással van kalkulálva). Egy hiteles vásárlásnál is van minimum ennyi átfutási idő.
2022. márc. 19. 11:00
 23/23 anonim ***** válasza:

Lehet h sz erdő osztatlan közös tulajdon. A lemondó nyilatkozatokra vár(hat) minimum 15 nap az átfutási idő. A lemondó nyilatkozatokat is csatolni kell a Földhivatalnak különben nem tudják bejegyezni a tulajdont.

Én csak erre tudok gondolni, h ez lehet a háttérben. Lehet, h maga az erdő eladója sem érti az adásvételi menetét, ezért nem tudja elmondani neked. A vevőd helyében vártam volna míg lezárodik a saját adásvétele utána foglaloztam volna nálad. Ha kifut az időből bukni fogja a foglalóját. Neked gyakorlatilag nem rizikós az üzlet nem tudom miért izgulsz. Hátradőlve kivárhatod a határidőt.

2022. márc. 19. 12:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!