Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Tulajdon bejegyzése UTÁN...

Tulajdon bejegyzése UTÁN vételárfizetés, ilyen létezik?

Figyelt kérdés
Egy ingatlant szeretnék eladni. Jelentkezett egy érdeklődő. Elmentünk az ő ügyvédjéhez, és írtunk egy adásvételi szerződést. Úgy egyeztünk meg, hogy egy bizonyos határidőig kell fizetnie a teljes vételárat nekem, ellenkező esetben én megtartom a foglalót, az ingatlan pedig az enyém marad. Azért nem azonnal fizet, és azért kell várnom a pénzre, mert állítása szerint el akar adni egy erdőt, és az abból befolyó pénzből fog engem kifizetni. Állítása szerint az erdőre van vevő, adásvételi szerződést is kötöttek, de az erdő körüli adminisztráció bonyolult, igen sokáig (hónapokig) tart, erre kell várni, az egyik hivatal postáz a másik hivatalnak, az meg iktat, az meg visszapostáz a 17. hivatalnak, és így tovább. Állítása szerint most arra várunk, hogy az erdő (amit ő elad) új tulajdonosa bejegyzésre kerüljön a földhivatalban, és akkor őt kifizetik, és akkor tud ő kifizetni engem. Az én ingatlaneladásom szerződésében neki még van kb. 2 hónapja fizetni, de azt ígéri, hogy nem kell addig várni, mert kb. 1-2 héten belül megyünk az ügyvédhez és fizet nekem. Nekem ebben az nem hihető, hogy a földhivatal miért jegyezné be az erdő új tulajdonosát, ha az erdő vételára nincs is kifizetve (legfeljebb foglaló vagy ilyesmi)? Esetleg valami függőben tartás szerű dolgot lehet hogy bejegyez a földhivatal, de tulajdonjogot -szerintem- biztos nem. A másik, hogy az erdő vevője miért csak az után hajlandó vételárat fizetni, miután a földhivatal bármit is bejegyzett (állítólag mert így egyeztek meg)? Szerintem ez az egész kamu, de az én ingatlanom vevőjelöltje állítja, hogy ez mind így van. A mezőgazdasági ingatlanok adásvételénél máshogy vannak a dolgok (pl. kifüggesztés, mindenféle többhónapos határidők / várakozások, elővásárlási jogok, stb.), de akkor is furcsa nekem, hogy a földhivatal tulajdonjogot jegyezne be egy ki nem fizetett ingatlanra (azaz erdőre)...

2022. márc. 18. 13:26
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
94%
Szerződésben rögzített fizetési határidőn belül vagytok,a foglalóval védve vagy. Ne haragudj,semmi közöd a vevő eladási ügyletéhez,se ahhoz,hogy miből fizet. Ha nem fizet se számodra baj,a vevő bukja a foglalót. Én is aggódó típus vagyok,de ez a részedről már nagyon túlzás.
2022. márc. 18. 15:20
 12/23 A kérdező kommentje:

11 -> Valóban nincs közöm az ő egyéb dolgaihoz. Abból a szempontból viszont mégis van, hogy ezeket elmesélte, és ezekkel magyaráz meg dolgokat. És ha amiket elmesélt, azokról kiderülne, hogy semmi nem igaz belőle, akkor felmerülne a kérdés, hogy milyen célból hazudott? Szerintem ez eléggé egyértelmű.

Egyébként más gyanús furcsaságokat is mondott / csinált, amik miatt elvesztettem vele szemben minden bizalmat.

2022. márc. 18. 15:34
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Neked semmi károd nem fog származni ebből az ügyletből

A foglalot megtarthatod. NEM neked kell a foglaló dupláját fizetned.

Valamit félre értettél ezért az izgalmad.

Nyugodj meg. Ha ezzel a vevővel nem sikerül megkötni az adasvetelit akkor meg kötöd egy másik vevővel. Az ingatlanod értéke a fél év alatt inkább nőtt mint csökkent.

Nem vesztettél semmit.

A vevőd az aki most nyomás alatt van NEM te. A foglaló a tét amit elveszthet.

2022. márc. 18. 15:47
 14/23 A kérdező kommentje:

13 -> Nem értettem félre semmit, csak nem értek a mezőgazdasági ingatlanok adásvételéhez, és ezért volt furcsa, hogy a földhivatali bejegyzés UTÁN történik meg a vételárkifizetés. Valószínűleg pontatlanul fogalmazott, és amúgy meg igazat mondott, és előbb-utóbb fizet, és minden rendben lesz.

"NEM neked kell a foglaló dupláját fizetned." Ezt arra értettem, hogy ha én felbontom a szerződést, mert bármi miatt meggondolom magam, akkor de, igenis nekem kell a dupláját fizetnem. Ezt arra értettem, hogy ha én most feleslegesen várok kb. fél évet, aztán mégsem lesz az egészből semmi, és esetleg közben találnék egy másik vevőjelöltet, aki azonnal tudna fizetni, akkor ezt csak úgy tehetném meg, ha a mostani vevőjelöltnek visszaadnám a foglaló dupláját. Tehát, én most hónapok óta várok (és még 1-2 hónapig várok), és vagy kifizetik, vagy nem, és közben nem adhatom el másnak (csak a foglaló duplájának visszafizetése esetén). Ez csak egy gondolatkísérlet mellékszál volt.

"Ha ezzel a vevővel nem sikerül megkötni az adasvetelit akkor meg kötöd egy másik vevővel."

Nyilván a helyemben más is annak örült volna a legjobban (de ezt persze nem tudhatom), ha hónapokkal ezelőtt megkapom a teljes vételárat, és vége az egésznek. És szerintem más sem örülne a helyemben annak a forgatókönyvnek, hogy ezzel szarakodok már fél éve, aztán esetleg ő visszamondja, én megtartom a foglalót, kb. fél évig újra hirdetgetem, találok másik vevőt, stb. stb. és közben meg adott esetben másra (pl. másik ingatlanra) kellene a pénz.

"A vevőd az aki most nyomás alatt van NEM te. A foglaló a tét amit elveszthet." -> Igen, ez nyilván így van.

2022. márc. 18. 16:07
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
Belementél a féléves "sz@rakodásba" gondolom azért mert nem volt más érdeklődő/megfelelő volt az ajánlott ár,akkor várd ki a végét. Olyan mindig lehet hogy valaki többet ígér,de megegyeztetek,a határidőbe belementél. Mi is adtunk el/vettünk,de csak arról beszéltünk a másik féllel ami az adásvételhez tartozott.Őszinte volt Veled a vevő,és bizonyára nem akarja bukni a foglalót.
2022. márc. 18. 17:12
 16/23 anonim ***** válasza:

Mi 2001-ben nagyon ráfizettünk. Ingatlanoson keresztül próbáltuk eladni a lakásunkat. Hozott is vevőt, le is foglalózták, és természetesen az ingatlanos ragaszkodott, hogy mindjárt adásvételi szerződést kössünk, és abban legyen rögzítve minden. Mi hülyék, belementünk.

Fizetési határidő előtt 1 héttel elálltak a vásárlástól, és követelték vissza a foglalót. Az ingatlanos, azt mondta, jobb ha visszafizetjük, mert széljegyzetként szerepel a tulajdoni lapon az adásvétel, és azt csak akkor törlik, ha a vevőjelölt aláír egy nyilatkozatot, hogy lemond a vételi szándékáról, vagy bírósági úton mehet a dolog, de az hosszú idő. Mivel mi is lefoglalóztunk egy ingatlant, és már kipakoltuk a lakást is, nem volt más választásunk, vissza kellett fizetni a foglalót.

És ez még mind nem elég, jött az ingatlanos a jutalékáért, mert állítólag nem arra szólt a szerződés, hogy eladja az ingatlant, hanem az adásvételi szerződés megkötésére.

Idegösszeomlást kaptam.

2022. márc. 18. 17:43
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez neked teljesen mindegy, semmilyen jelentősége nincs az ügyetekre nézve, ilyen formán közöd sincs hozzá. Van egy élő szerződésetek, amiben van egy fizetési határidő. Ő ezt vagy teljesíti, vagy nem. Ha teljesít, akkor teljesen mindegy miből, csak fizessen. Ha meg nem teljesít, akkor teljesen mindegy, hogy sikertelen erdő eladás, vagy mi miatt nem teljesít, a lényeg, hogy nem fizetett időben.
2022. márc. 18. 19:02
 18/23 A kérdező kommentje:

15 -> Igen, belementem a féléves sz.akodásba, mert nem akartam még száz évig hirdetni, és az ajánlat jónak tűnt. Nekem teljesen jó lenne, ha 1, max. 2 hónapon belül fizetne, és kész, és minden lezárulna. Nem akarok elállni a dologtól, ezt csak arra írtam, hogy ez ennek a hosszú várakozásnak a hátránya, hogy száz évig (remélhetőleg nem hiába) várok, és ha lenne esetleg más (de nincs), aki most azonnal fizetne, az sem lenne járható út.

16 -> Ez durva.

17 -> Igen, nyilván ez mind így van. Csak azt mondtam, hogy ha csak úgy érdekességként elmesélt egy rakás mindent, ami lazán kapcsolódik a mi adásvételünkhöz, és ezeknek egy részéről kiderül, hogy hazugságok, akkor elbizonytalanodok, hogy mi célja lehet azzal, hogy hazugságokat mesél el. Ha viszont amiket mondott, akár igazak is lehetnek, akkor nem feltétlenül van ok az aggodalomra. Szerintem ez eléggé érthető, hogy ha az embernek hazudnak (vagy vélhetően hazudnak neki), akkor elkezd rajta gondolkodni, hogy miért hazudtak neki, és mi lehet a háttérben, amit eltitkoltak előle, és ennek mi az oka, valószínűleg át akarják verni, és ha ez így van az elkerülhető-e, stb. stb.

Remélhetőleg minden jól alakul, és akkor el lehet ezt felejteni.

2022. márc. 18. 19:49
 19/23 anonim ***** válasza:

Valószínűleg azért sztorizik, hogy nagyon megértő legyél, ha esetleg tolódna az erdő projektje és nem tudna időben fizetni...

Én kb. ennyit látok bele.

2022. márc. 18. 20:28
 20/23 A kérdező kommentje:
Igen, lehetséges.
2022. márc. 18. 21:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!