Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért kell odaadnom adás...

Miért kell odaadnom adás vételkor a vevőnek az alapító okiratot ? Azt se tudtam hogy létezik mi a jelentősége elállhat miatta a vevő lehet olyan benne ?

Figyelt kérdés

2021. ápr. 24. 22:50
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
22%
Lakásnak alapító okirata van? Cégek, egyesületek rendelkeznek ilyennel.
2021. ápr. 24. 22:54
 2/19 anonim ***** válasza:
81%
Ha pl utólag jegyeztették be társasházzá az ingatlant vagy osztatlan telken van, abban pontos adatok szerepelnek a méretekről. Normális esetben nincs meglepetés, ami miatt elállna a vásárlástól egy vevő.
2021. ápr. 24. 23:15
 3/19 A kérdező kommentje:
Társasház alapító okirat most ezért szaladgálhatok
2021. ápr. 24. 23:26
 4/19 anonim ***** válasza:
91%
Az értékbecslő fogja kérni, a becsléshez, ha van banki hitel. Anélkül kb. el sem indítják a hiteligénylési folyamatot (ott az első lépés az értékbecslés). Ha van rajta valami furcsa, akkor a bank nem fog rá hitelt adni.
2021. ápr. 24. 23:34
 5/19 anonim ***** válasza:
Töbnyire megvan valamelyik szomszédnak. Elkéred, lefénymásolod.
2021. ápr. 24. 23:43
 6/19 A kérdező kommentje:
Nincs hitel.
2021. ápr. 24. 23:48
 7/19 A kérdező kommentje:
Az miért baj ha osztatlan telken van vagy ha később jegyeztették be társasházzá?
2021. ápr. 24. 23:49
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Azért kérik, mert enélkül nem tisztázott az ingatlan jogi helyzete.

"Társasházi alapító okirat: A társasház jogi helyzetéről való tájékozódás alfája a társasházi alapító okirat beszerzése. A társasházi alapító okirat optimális esetben eleve az eladó rendelkezésére áll. Amennyiben mégsem, azt a közös képviselőtől tudja beszerezni.

A társasházi alapító okiratból szerezhet a vevő tudomást többek között arról, hogy a többi lakás tulajdonosát megilleti-e elővásárlási jog (ezzel a témával részletesen foglalkozunk a következő alcímben), hogy a részéről megvásárolni kívánt ingatlan milyen helyiségekből áll, milyen közös tulajdonban maradó ingatlanrészek találhatóak a társasházban, illetve melyek a társasház működésének a legalapvetőbb feltételei.

Szervezeti és működési szabályzat (szmsz): A társasház működéseinek megismerése szempontjából a társasházi alapító okiratnál is fontosabb dokumentum az szmsz. Részletes rendelkezéseket tartalmaz a társasházi közgyűlés működésével, a közös képviselő kötelezettségeivel, a közös költség megfizetésének feltételeivel, egyes tulajdonostársak kizárólagos használatába kerülő ingatlanrészekkel, a házirenddel vagy éppen a társasház kamerás megfigyelésével és sok más praktikus szabállyal kapcsolatban. Szerencsés, ha a vevő ezen szabályokról a vevő előre tájékozódik és nem utólag érik kellemetlen meglepetések."

2021. ápr. 25. 00:25
 9/19 anonim ***** válasza:
42%

A vevődet kérdezd, mért kell neki.

Mi sose kértünk és tőlünk se kérte senki.

Ha a tulajdoni lap szerint minden, amit birtokba kívánsz adni az adásvétellel, a lakás része a lakás helyrajzi számán, akkor nincs értelme nézegetni.

Ha van osztatlan közös tulajdon, amit csak a lakásból lehet megközelíteni, akkor lehet érdekes.

Pont most néztem egy ilyen lakást, de más okokból sem kell az az ingatlan.

36 nm-esnek van hirdetve, a helyszínen derült ki, hogy csak 26 nm, és 9 nm van hozzá az osztatlan közös tulajdonból, ami egy lichthof, és bérleti szerződéssel van a lakáshoz csatolva, tehát valójában 26 nm-t akarnak eladni 36 áráért, miközben nincs is annyi, csak 35 összeadva is.

Ilyen dolgok fordulhatnak elő, itt is volt a héten több hasonló kérdés.

2021. ápr. 25. 02:10
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
Hogyne kellene! Társasházban vettem eddig mindig lakást (és nem utólag társasháznak minősítettben), és ajánlattétel előtt mindig elkérem a vevőtől az Alapító okiratot. Ugyanis a kedves eladók sokszor simlisek. :-) Hirdetik a lakásukat, hogy 46nm a lakás és 8nm az erkély (ezt az adatot pl. nem találod meg a tulajdoni lapon). Utána kiderül, hogy az alapító okirat szerint "csak" 45,1nm a lakás, és az erkély 6,5nm. De volt már, amikor 2nm-rel hirdették nagyobbnak az adott ingatlant. Mert a kedves vevő nem rosszindulatú, csak slendrián, "ő úgy emlékezett". Nem viccelek, 10-ből 6 hirdetőnél ez volt a helyzet. És innentől kezdve (ami számomra fontos, mert befektetésnek vettem a lakásokat, és későbbi eladásnál én nem akarok trükközni) már teljesen más a lakás Ft/nm ára. Adott esetben kijött 1,5 millió forintra a differencia. Az első ilyen alkalommal nagyon kellemetlen volt, mert már ügyvéd szerkesztette az adásvételt, és emiatt végül mégsem jött az ügylet. Értem én, a vevő is arra hivatkozott, hogy ettől az még ugyanaz a lakás, ami igaz, de nem ugyanakkora! Nekem, akkori befektetőként pedig ez nem volt mindegy, mert nem "otthonnak" vettem, magamnak.
2021. ápr. 25. 07:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!