Melyik fűtés éri meg jobban hőszivattyú vagy klímás megoldás napelem téren?
"Állítólag akkumulátor is lesz a rendszerhez."
Van olyan inverter (hibrid), ami áramkimaradás esetén képes akkumulátorra kapcsolni, de egy átlagos 3-5 kW elektromos teljesítményű hőszivattyú nagyjából 30 perc alatt lemerít egy 1,5 millió forintos akkumulátor telepet. Nem gondolnám, hogy a leggazdaságosabb módja a fűtés járatni róla :)
31/
Én már belekeveredtem ebbe az egészbe
Amúgy ma 38 ft/kwh áron átveszi a plusszod.
Jelenleg 12-13 Ft-ért veszik át a többlettermelést. Még a KÁT-os erőművek sem kapnak 30-at, a METAR-osok meg kb 23-at. Viszont lehetséges, hogy a havi szaldósok tarifáját rendezni fogják 2023.tól, de ne is reménykedjenek 20 Ft-nál többre. Egy normális hőszivattyú -20 C-ig tudja a 100% teljesítményt, gyakorlatilag a patron sose kapcsol be. Viszont ezek a drágább fajtából valók, a pályázatba biztos nem be.
A klímáknak rosszabb a hatásfoka mint egy valamire való hőszivattyúnak, ráadásul a szervizigénye is jóval nagyobb. Télen fűtésre, nyáron hűtésre használt klímának évente legalább 2 szerviz kell, abból az egyik nagyszervíz, legalább 15-20 ezerbe kerül.
34/
Vagyis akkor hőszivattyú bármilyen is.Néha már bánom,hogy belekezdtem ebbe az egész pályázatba jobb lenne csak nyílászáró oszt csá.
38/
Na most ez elgondolkodtató,isten igazán nem tudom a radiátorok mennyire vannak méretezve,valahogy meg lehet tudni?Annyit tudok,hogy van gázos fűtés meg van egy kazánunk még pluszban amiben fával tüzeltünk régebben.Tehát vegyes tüzelésű rendszer központi fűtés de nem vagyok benne a témában.Egyébként ha mondjuk hőszivattyút szerelnek be a gáz fűtés is megmaradhat mellé vagy azt ki kell iktatni?Klímánál az gondolkodtatott el,hogy pl vagy hármat beszerel az ember évente azt mondják a szervizeltetése nem kis pénz tehát az már nem spórolás.
"nem tudom a radiátorok mennyire vannak méretezve,valahogy meg lehet tudni"
Jó épületgépész mérnök, gyakorló tervező tapintásra megmondja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!