Hány fok van a lakásotokban/házatokban jelenleg? Hogy viselitek ezt a hűvös, esős időt? Fűtötök már? Ha igen mivel, kazán, konvektor stb?
50#
Azt ugye te is tudod, hogy az időjárás az változik? :) Nem lehet mindig mindenhol egységesen ugyanolyan meleg és időjárás. Tudom, hogy az Alföld itt mindig melegebb és naposabb, mint az a szerencsétlen északnyugat,észak vagy északkelet a hegyvidékeken.
Egyébként mára frontot mondtak, és holnap a következő front előtt megint meleget, 25 fokokat, az pedig nyár nemhogy vénasszonyok nyara. Majd elvonul tőletek is a front és lesz még jó idő, de az igazi nyárra jövő május, júniusig várhatunk. Nekem megteszi a 20 fok is decemberig. :)
Előbb még arról írtál, hogy MOST milyen idő van. Az nem nagyon változik, hogy MOST milyen idő van.
(Ráadásul írtam, hogy jövő hétre is hideget írnak.)
Nyilván nem fogom leírni a lakhelyem. :D
"enyhe idő, napsütésben pedig még kellemesen meleg"
És a "15 fok és eső van" szövegnek melyik részéből vetted, hogy napsütés van? :D
Csodás, de továbbra se mindenki szegeden él.
Nem tudom miért értetlenkedsz ennyit azon, hogy nem ugyanolyan idő van az egész országban, de én belefáradtam, nem magyarázom el többször.
46
Elírtam, na, van ilyen. :)
Júniusban volt a rengeteg eső.
De ez rendes földeken kitartott a száraz hónapok alatt a mélyebb rétegekben, ahol a tuják és más fák gyökereznek. A kukorica nem ilyen, sokkal gyengébb a gyökérzete, az nyilván érzékenyebb az aszályra.
Szegeden, mondjuk, lehet, hogy nincs is rendes föld, hanem homok van helyette. Legalábbis, egyszer jártam Szatymazon, a kertekben tavasszal úgy nézett ki a felásott föld, mint a Szahara, a szél borzolta a homokos felszínt. Addig el nem hittem volna, hogy van ilyen Mo-on.
Olyan nincs, hogy napon ennyi meg annyi a hőmérséklet. A hőmérők csak árnyékban mutatnak valós értéket. Ha napra teszed, akkor a hőmérő a saját hőmérsékletét mutatja, ami nagyban eltér a levegő hőmérsékletétől.
A levegőt magát nem melegíti a napsugárzás. A szilárd testeket melegíti, ezek adják át a hőt a levegőnek. Így a dolog jellegéből adódóan a levegő mindig hidegebb, mint a napsütötte tárgyak. Egy napon hagyott fekete hordó 80 fokosra is felmelegszik. Ugyanígy a hőmérő is felmelegszik, és máris nem a levegőt méri.
57
A hőmérsékletet éppen ezért 2 méteres hőmérő házban mérik, ami fehér és északra néz, megfelelően szellőzik.
De a hőérzet az egy más téma, olvas el ezt:
A közterületi hőmérsékletmérő és kijelző szerkezetek gyakorlatilag a napon mért hőmérsékletet mérik. (Ilyenkor a napsugárzás a hőmérő érzékelőjét közvetlenül melegíti, tehát valójában nem a levegő hőmérsékletét, hanem az érzékelő hőmérsékletét mérjük!) Ezt nevezik inszolációs hőmérsékletnek, amit a meteorológiai gyakorlatban ritkán alkalmaznak. A humán biometeorológiában ugyanakkor fontos ennek a tényezőnek az ismerete is, hiszen az ember hőérzetét alapvetően befolyásoló paraméterről van szó. Mivel általában közvetlenül nem mérjük, más módon kell meghatározni a nagyságát.
Amikor a napon állunk, testünket közvetlenül éri a napsugárzás. Annak minden (rövid- és hosszúhullámú) komponense, beleértve a környezetünkben lévő tárgyakról visszaverődő rövid- és hosszúhullámú sugárzást is, "egy-az-egyben" éri szervezetünket. Ezen sugárzási komponensek együttes hatásainak számszerűsítésére vezették be az átlagos sugárzási hőmérsékletet (Tmrt). Definíció szerint a Tmrt annak a fekete testnek tekintett környezetnek a (°C-ban kifejezett) hőmérséklete, amellyel a benne elhelyezkedő test ugyanolyan mértékű sugárzási energiacserét bonyolítana le, mint az adott pillanatban a testet körülvevő valós környezettel. Az értéke beltéri környezetben általában megegyezik a léghőmérséklettel, szabadban viszont akár 30 °C-kal is meghaladhatja azt. Természetesen, az hogy a Tmrt értéke mennyivel magasabb a léghőmérsékletnél, sok tényezőtől függ.
Két konkrét példa:
Július 10-én, a fővárosban 29 °C volt az árnyékban (hőmérőházban).
Felhőtlen égbolt esetén a Tmrt értéke: 52,5 °C,
1 okta felhőzet mellett a Tmrt értéke: 51,5 °C,
2 okta felhőzet mellett a Tmrt értéke: 50,5 °C, stb.
Július 9-én, szintén a fővárosban 33 °C-ot mértünk a hőmérőházban.
Ugyanekkor a Tmrt értéke felhőtlen égbolt mellett: 60,7 °C volt!
Az értékek rémisztőek, de nem kell megijedni! Az ember komfortérzetének meghatározásában a Tmrt csupán egy paraméter a sok közül, bár kétségtelen, hogy hőség idején az egyik legfontosabb. Azt, hogy egy adott hőmérsékletű környezetet mi milyennek érzünk, más meteorológiai tényezőktől is függ. Szervezetünk ugyanis a meleg ellen védekezik. Ezt a folyamatot nevezzük hőszabályozásnak, vagy idegen szóval termoregulációnak. A hőszabályozás célja, hogy a testmag hőmérséklete állandó (kb. 37 °C) maradjon. Ennek érdekében a szervezetünk különböző hőszabályozó mechanizmusokat működtet. Meleg termikus viszonyok között szervezetünk kénytelen a hőleadás fokozásával elkerülni a felhevülést. Ennek első lépcsője az ún. vasodilatáció, amikor a bőr erei kitágulnak, ezáltal a test belsejéből a vér a bőrfelszín közelébe áramlik. Megnövekszik a bőr hőmérséklete, ami az érzékelhető hőleadást is megnöveli. Ez a folyamat azonban mintegy 33°C léghőmérsékletig működik. Ha a szervezetünk „hőközpontja” azt érzékeli, hogy a testmag hőmérséklete nem csökken eléggé, akkor beindul a hőszabályozási mechanizmus következő lépcsője, a verejtékezés. A verejtékezés során a verejtékmirigyek váladékából víz párolog, ami igen hatékony folyamat a hőleadás szempontjából. A verejtékezés során elpárologtatott víz mennyisége (és így a hőleadás nagysága) függ a levegő páratartalmától, illetve a szélsebességtől. Miért? Ha például a minket körülvevő levegő páratartalma nagyon magas (fülledt a levegő), a bőrünk felszínéről nem tud megfelelő mennyiségű verejték elpárologni, így a hőleadás is gátolt lesz. Ugyanígy, ha a légáramlás sebessége nagyon alacsony („áll a levegő”), a testünk felszínét körülvevő vékony levegőburok gyorsan telítődik nedvességgel, a további párologtatás (és így a megfelelő hőleadás) lehetetlenné válik.
Lassan fórumot nyitunk. :)
56 Kérdező téged lehet nem tudnak beazonosítani lakhely alapján, de mi olyan egyedi jelenségek vagyunk, hogy inkább nem írjuk ki hol lakunk. Zseni azért nincs túl sok egyik városban sem :)
Az 57-es válasz nagyon jó lett, erre a kérdező is megvillantotta a tudását. Annyi még hogy napsütésben viszont mindig csak az egyik oldalunk meleg, a másik lehet hogy megfagy, ha mondjuk onnan fúj a szél is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!