Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Az idősek (is) tehetnek róla,...

Az idősek (is) tehetnek róla, hogy a mai fiatalok nem jutnak saját otthonhoz és nem tudnak hova családot alapítani?

Figyelt kérdés

A 90-es évek elején születtem, mikor divatba jött azokat a hatalmas 150-160 nm-es családi házakat felhúzni, a mi szüleinek generációjának nagy része azóta is ebben él. Na de, ugye a többségnek azóta a válságok és minden egyéb miatt nem úgy alakult az élete, mint tervezte, nem mondanám, hogy tömegesen költenek ezekre a házakra, azok egyre lepukkantabbak.

Közben ott az a probléma, hogy a lakásárak az egekbe szöktek és a fiatalok akkor sem tudnak 30-50 milliókat előteremteni, ha meggebednek, de a szülők/nagyszülők inkább beledöglenek a 3-4 szobás házak fenntartásába, semmint kisebbe költözzenek és a különbözettel segítsék a gyerekeiket.

Szóval most tulajdonképpen az a helyzet áll fenn, hogy a nagy lakásokban/házakban kergetik egymást a szülők ketten, a fiatalok meg 30 évesen garzonokban és kétszobás lakásokban laknak, ahova nem tudnak gyerekeket vállalni. Nincs komoly cserebere az ingatlanpiacon.

Ne értsetek félre, természetesen megértem, hogy az ember hozzánő a házhoz, amiben az elmúlt 30 évet töltötte, de most annak van értelme, hogy valaki nem bírja már sem anyagilag, sem fizikailag a háza fenntartását és mégis el nézi, hogy a gyereke meg kis lakásban nyomorog? Az én szüleim generációja még simán kapott a Tsz-ből megmaradt telket és építkezett kalákában huszas évei elején, ők már nem tudják ugyanezt adni a gyerekeiknek, akkor miért nem költöznek kisebb lakásba és adják oda a különbözetet a fiataloknak, ha mással nem tudnak segíteni?

Mielőtt valaki megkérdezi, a szüleink házára áhítozunk-e, nekünk szerencsére van sajátunk, mert évekig külföldön robotoltunk, úgyhogy nem erről van szó, szimplán látom ezt a helyzetet az ingatlanpiacon és nem tudom, van-e értelme hosszútávon.

2021. febr. 18. 05:43
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
100%
De ugyan miért kellene a szülőnek eladnia a saját 7pp milliós házát ?
2021. febr. 18. 06:40
 12/49 anonim ***** válasza:
98%
Kedves kérdező, ülj te vissza az iskolapadba. Te a szülőket okolod ezért? Esetleg nem kellene inkább az összes 50 felettit simán eltenni láb alol? Máris meg van a draga gyerekeknek az ingyen ház.
2021. febr. 18. 06:42
 13/49 anonim ***** válasza:
100%

Lehet a szülőt is hibáztatni, ha másért nem is, de azért igen, hogy úgy nevelte gyerekét, hogy mindent elvárjon, de érte semmit tennie nem kell.

.

Eladni sem kell a szülőknek a házat, adják gyereküknek, ők pedig költözzenek a híd alá.

2021. febr. 18. 07:15
 14/49 anonim ***** válasza:
89%

a fiatalok meg 30 évesen garzonokban és kétszobás lakásokban laknak, ahova nem tudnak gyerekeket vállalni.

Miért nem?

2021. febr. 18. 07:18
 15/49 anonim ***** válasza:
16%
Szerintem nagyon is létező jelenseg és probléma. Jó hogy hozzászoktak a házhoz, a kényelemhez, és ez fontosabb mint segíteni a saját gyereküket... Na mondjuk nekem kilatasom nincs egy 160 nm-es házra, de biztos eladnám, ha már csak ketten vagyunk, és nem néznem végig, hogy 30 éves korig gyujtogetnek az onerore.
2021. febr. 18. 07:19
 16/49 anonim ***** válasza:
100%

"Jó hogy hozzászoktak a házhoz, a kényelemhez, és ez fontosabb mint segíteni a saját gyereküket..."

Mert a gyerek kenyelme az egészen pontosan miért fontosabb minta szülőé ?

2021. febr. 18. 07:21
 17/49 anonim ***** válasza:
90%

A jelenlegi lakhatási válságért sok mindent és sok mindenkit felelőssé lehet tenni, de pont a szülőket nem annyira :D ez egy nagyon jó téma, és már több kérdés alatt megvitatásra kerültek azok a társadalmi-gazdasági-politikai folyamatok, amelyek ahhoz vezettek, hogy egy mai fiatalnak tényleg nehezített pályán kell mozognia.

De egy ilyen kérdést, meg a kérdező stílusát nehéz komolyan venni, amikor felnőtt létére se vállal felelősséget saját magáért, hanem a szülőkre hárít és erre biztat másokat is. Másabb kommentek lennének itt, ha átfogóan kérdezted volna ezt a témát és nem a szülőket demonizalod, ennyi.

2021. febr. 18. 07:40
 18/49 anonim ***** válasza:
85%
A 80- as években születtem, a nagyszüleim lakásába, ahol anyuék 1 szobát kaptak friss házasként. 3 éves voltam mikor lakást vettek. A mai fiatalok meg 2 szobás lakásba "nem tudnak" gyereket vállalni. Ahha ..hagyjuk. Sokkal több manapság az életképtelen fiatal. Egyébként nem, nem a szülők a hibásak. Mindenki eldöntheti, hogy mennyire szeretné segíteni a gyerekét, a gyerek meg köszönje meg, de elvárások ne legyenek.
2021. febr. 18. 07:47
 19/49 A kérdező kommentje:

Kedves 17-es, mint írtam, nekem van otthonom, hiszen hajlandó voltam évekig több munkahelyen dolgozni külföldön. Azaz nem hiszem, hogy másra hárítom a felelősséget magamat illetően és arra várnék, hogy más oldja meg az életem.

De ettől függetlenül magát a problémát látom társadalmi szinten a saját környezetemben is. Az én nagyszüleim pl. a családtól kapták a kis egyszobásat, ahonnan elindultak és a szüleimnek szintén a család adta a magzat, telket, munkát az építkezésbe - mi viszont egy forintot sem kaptunk, sőt, még arról se lehettek volna szó, hogy pl. valamelyikünk párja odaköltözzönk lakni.

De megjegyzem, a baráti körökben ugyanez a jellemző, és ezt most csak azért írom le, mert ilyen hülyeségekkel jöttök a kérdés kapcsán, hogy itt a fiatalok elvárják, hogy minden a fenekük alá legyen rakva, pedig pont a mi 30-as generációnk az, aki kimaradt többnyire a családi segítség ből, szerintem ez, hogy spóroljunk a gyereknek tudatosan, inkább csak az elmúlt 10 évben jött szokásban, azok a gyerekek meg meg nem írnak ide.

De ismétlem, nem kötelező senkinek sehova költözni, segíteni, áldozatot hozni, csak nem értem, miért megy a csodálkozás, hogy a mai fiatalok nem vállalnak gyereket, mikor baromi nehéz lett még egy kis lakáshoz is hozzájutni átlag embernek, nemhogy élhető méretű otthonhoz.

2021. febr. 18. 07:51
 20/49 anonim ***** válasza:
77%
Kb mindenki okolható ezért aki a jelenlegi kormányt pártolja, mivel miattuk jutott a helyzet ide.
2021. febr. 18. 07:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!