Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Örök kérdés! Müanyag vagy fa...

Örök kérdés! Müanyag vagy fa ajtó-ablak? Melyikre érdemes kicserélni a régit?

Figyelt kérdés
2011. jan. 31. 22:42
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/75 anonim ***** válasza:
A penészedés buta válasz, az esztétikáról meg mindenkinek úgyis más a véleménye.
2011. febr. 1. 20:43
 22/75 anonim ***** válasza:

"nem volna egyszerűbb feltenni egy képet"

Nem, képen amúgy is minden szép! :) Javaslom bármelyik neves ablakgyártó legközelebbi bemutatótermét vagy értékesítési pontját felkeresni! Nekem internorm amúgy.

2011. febr. 1. 20:47
 23/75 anonim válasza:
54%
Nekem 3 éve vannak műanyag ablakok és ajtók. Nagyon örülök, hogy kicseréltettem. Műanyag a redőny és szúnyoghálót is tetettem, nagyon praktikus. Az ablakokon a redőny nem külső, hanem az ablak belső tetején van, ami szintén praktikus, esztétikus. Nem igaz, hogy sárgul kivülről. Tökéletesen zár. A penészesedés oka, hogy nem szellőztetnek rendszeresen, ezért csapódik le a nedvesség. Nekünk fehér a színe. Nem tudom akik itt írtak, a faablakuk mlyen színű lehet, de a többségnek fehér. Na azt 2-3 évenként festeni kell, csiszolni, a sok festéket leszedni, stb. Ha meg befestik a fát, a természetes jellege is elvész. Az a nap hatására sárgul, repedezik, csúnya lesz. A műanyaggal nincs ilyen gond, nem változik az állaga. Az, hogy karcolódik, ez sem teljesen igaz, mert a fa kényesebb, de nem kell rúgdosni, ütni. Ez viselkedés kérdése. Könnyen tisztítható. Függöny itt is kell az ablakra, szerintem kényelmesebb az ablak kezelése is. Az igaz drágább, mint a fa, de hosszútávon megtérül a fűtésben, sőt nyáron hűvösebb a lakás. A fa mindig vetemedik, ha nedves az idő azért, ha száraz az idő azért.
2011. febr. 1. 22:21
 24/75 anonim ***** válasza:
39%

a modern ragasztott fa ablakok nem vetemednek. eza szellőzés szöveg baromság,egy ablak úgy szellőzik ha kinyitjuk.árban sincs már nagy differencia,a fa 10-20%-kal drágább.fa ablakokat nem szokás már festeni,inkább a lazúrozás megy sokkal szebb megőrzi a fa struktúráját,és nem igaz hogy 3-4 évente le kell kezelni.az ablakok hőszigetelő képessége nem a kereten múlik hanem az üvegen,ha megnézünk egy hőfényképet egy ablakról akkor azt látjuk,hogy az ablak jó, de a beépítésnél hanyagul oldják meg a réstömítést(pu-hab) és ott szökik a meleg.a legfontosabb: a műanyag természetidegen vegyianyag, veszélyes hulladék,nem véletlen hogy tőlünk boldogabb országokban sorra dobják ki a műa nyílászárókat(van ahol már támogatást sem adnak műanyag esetében). mellesleg én sem láttam még szép műanyag ablakot(persze mindenkinek a sajátja a legszebb)

szép napot!

2011. febr. 2. 04:51
 25/75 anonim ***** válasza:
Már megbocsáss, de konkrét hülyeség, hogy a műanyag ablak veszélyes hulladék:)És az is hogy tőlünk nyugatabbra tiltólistára tették volna:)A réstömítést meg tőlünk boldogabb országokban is pontosan úgy csinálják mint idehaza.PUR habbal.
2011. febr. 2. 07:21
 26/75 anonim ***** válasza:

Tőlünk nyugatabbra azért dobják ki a műanyag ablakokat, mert régiek. Ott már régebben felismerték, hogy jobb, mint a fa. Kicserélik a 20-30 éves műanyag ablakaikat korszerűbb (műanyag v. fa) ablakokra.

Mindegyiktől ugyanúgy penészedik a lakás (ha nem szellőztetsz). A műanyag olcsóbb, lefóliázva tökéletesen fa hatású. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, bár észérvek nem szólnak mellette. Nekik ott a fa, kicsit drágábban. Ugyanaz a kategória, mint a fabetét a luxusautókban... Meg mint amikor valaki ma vályogházat akar építeni. Semmi értelme, a hőtartása sem a legjobb, a hőszigetelése sem. Csak a hagyomány, az is félreértelmezve. Na mindegy, elkalandoztam.

Tehát szerintem műanyag. De fafóliás! :)

2011. febr. 2. 08:07
 27/75 anonim ***** válasza:
59%

Isten őrizz, hogy a fát fehérre lefessem! Akkor mi értelme lenne fa ablakot venni?

Én színtelen UV-álló lazúrral kentem le, az alapozót sem sajnálva tőle. Így marad meg legjobban a fa természetes színe és mintázata. Nekem nagyon tetszik. Elvileg 5-7 évente kell átfesteni. Szerintem ez belefér. Bár a régi ablakaink fehérek voltak, de azok vagy 20 éve voltak utoljára lefestve. Nem azt mondom, hogy olyanok voltak mint új korukban, de azért nem rothadtak vagy ilyesmi.

A műanyag nem kimondottan veszélyes hulladék, de környezeti problémát jelent. Ugyanis nem, vagy csak igen hosszú idő alatt bomlik le a természetben. Ezáltal a szeméthegyek méretét növelik. Ellentétben a fával.

Az, hogy pl költözésnél, vagy új bútor vásárlásakor egy mázsás szekrény becipelésekor a sarka, fogantyúja vagy bármi más kiálló része véletlenül hozzáér az ajtóhoz viselkedés kérdése lenne?! "Érdekes" gondolat...

Gondolom aki ezt írta, ha nem lenne kötelező, még az autójára sem kötne biztosítást. Mert ő olyan jól viselkedik, hogy soha nem történhet vele semmilyen baleset.

2011. febr. 2. 08:53
 28/75 anonim ***** válasza:

ezzel az analógiával, a fa ablakokban működő üveg is ugyanolyan hulladék, mert soha nem bomlik le.

Persze tudjuk, hogy nem kerül a szeméttelepre, mert újrahasznosítják.

Pont mint a műanyagot:)

Szerintem ez egyszerű hitvita:) épületgépészetileg nincs különbség, ez kizárólag ízlés kérdése, és mint ilyen nem lehet vitatéma:)

2011. febr. 2. 09:33
 29/75 anonim ***** válasza:

A kérdés igen lényeges, de legfontosabb az, hogy ne a legolcsóbbat keresd, mert akkor biztos hogy ráfázol. :)

Műanyag nyílászárók, hőtechnikailag jobb ár/érték arányt képeznek, vagyis ugyan azt a hőszigetelést, amit egy fa nyz. tud azt olcsóbban produkálja, de esztétikailag (szerintem) nem versenyképes. Műanyag nyz-nál arra kell figyelni, hogy az anyag UV álló legyen, és belső szerkezete fémmerevítéses legyen (így nem vetemedik) valamint a lehető legtöbb kamrából álljon a keresztmetszete, valamint legyen rajta levegőztető rés, ami biztosít némi levegő és így pára áramlást is. (ez nagyon fontos)

A fa nyílászárók nagyon esztétikusak, jó hőszigetelő képességűek, lélegeznek, és a kompozit (több féle fából készült) darabok szinte egyáltalán nem vetemednek, de magasabb árkategóriát képviselnek.

Akkor vásárolj műanyag nyílászárót, ha modernebb stílusú házad van, illetve ha a pénztárcád nem túl nagy. De ha hagyományos vagy klasszikus családi házról van szó, akkor ha a pénztárcád engedi, akkor a fa ablak-ajtó az amire inkább kellene költened.

Egyébként a legjobbak a modern, alumínium keretes nyílászárók, de szinte csillagászati áruk van (a köznapi alkalmazásban)

2011. febr. 2. 09:39
 30/75 anonim ***** válasza:

"ezzel az analógiával, a fa ablakokban működő üveg is ugyanolyan hulladék, mert soha nem bomlik le."

Miből is van az üveg? Leginkább szilícium-dioxidból, azaz összeolvasztott homokból áll. A homoknak mégis mivé kéne lebomlania? Egy természetes ásványi anyag.

Az üvegtábla is a hőingás, környezeti mechanikai hatásra stb aprózódik és végső soron homok lesz belőle.

Az sem véletlen, hogy az üveget már évszázadok óta használják, mivel a természetben vulkanikus helyeken is előfordulnak nyers üvegszerű képződmények.

Ellenben műanyag, PVC a természetben nem igazán fordul elő. Részben ezért is csak az utóbbi fél évszázadban terjedtek el a műanyagok. De nem is tudom, hogy egyáltalán a PVC mivé tudna lebomlani. A természetben nagyon semmire, pirolízis hatására jó estben vízre, szén-dioxidra és klórgázra. Ez sen túl környezetbarát anyag. Reálisabb esetben némi dioxinra, egyéb karcinogén klórozott poliaromás heterociklusos szénhidrogénekre, stb-re. Nem mondhatnám, hogy kellemes vegyületekre a homokhoz képest.

De nem menjünk ebbe bele ennyire.

Ha már ennyire a fa ablakokat akarjuk kritizálni és az üveg az érvelés fő szempontja, csak kérdezem, hogy a műanyag albakokban nem ugyan olyan üveg van?

2011. febr. 2. 09:57
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!