Hogyha bejelentem magam albérletbe, akkor a főbérlőm kap erről értesítést?
Nem bonyolítjuk, csak szerintem tart a tulajtól és titokban akar lakcímbejelentést ami értelmetlen. A bérbeadóknak meg kellene szokniuk, hogy a bérlőnek joga van a lakcímbejelentéshez. Szóval szerintem mindegy hogy kap e értesítést. Alapesetben csak a tudtával történhet és köteles megadni az engedélyt amennyiben bérbe adta az ingatlant.
Ha a bérlő két tanúval alásírt ún. teljes bizonyító erejű magánokiratot mutat be mint bérleti szerződést akkor nem kérdezik meg a bérbeadót.
Válaszolhatok is a kérdésre konkrétabban ha nem volna tiszta; szerintem értesítést nem kap róla, de ezt nem tudom és szerintem mindegy is.
De idézhetünk is.
-----
1992. évi LXVI. törvény
a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról1
A lakcím és az értesítési cím bejelentése és nyilvántartása222
26. §223 (1)224 A Magyarország területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).
(4)232 A lakcímbejelentéshez - jogszabályban meghatározott kivétellel - a szállásadó hozzájárulása szükséges.
(5)233 A lakcímbejelentés és az értesítési cím bejelentésének ténye önmagában a lakás vagy az ingatlan használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet és nem szüntet meg.
27/A. §244 (1)245 A szállásadó bármely járási hivatalnál személyesen vagy az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján nyilatkozhat arról, hogy a lakcímbejelentéshez szükséges hozzájárulását olyan módon adja meg, hogy
a) a lakcímbejelentéskor a bejelentkezővel együtt személyesen jelenik meg, vagy
b) a lakcímbejelentéshez az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján előzetesen járul hozzá.
(2) Ha a szállásadó nem él az (1) bekezdés szerinti nyilatkozattételi jogával, akkor a bejelentéshez szükséges, a 26. § (4) bekezdése szerinti hozzájárulást a lakcímjelentő lap aláírásával adja meg.
(3)246 Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.
27/B. §247 (1)248 A szállásadó nyilatkozhat továbbá arról, hogy a címre történő lakcímbejelentésről a bejegyzéssel egyidejűleg értesítést kér.
(2) Az értesítés a szállásadó választása szerint történhet levélben, telefax, e-mail útján vagy szöveges üzenetközvetítési szolgáltatás igénybevételével.
Bocsi de pontosítható.
"de olyan törvényes megoldás nincs, ami a tulaj tudta nélküli bejelentést eredményez,"
Ott a jogszabályi idézet, (3) 246 os (alulról a harmadik bekezdés. Van rá lehetőség.
Hogy lakhatsz , egyáltalán hogy jut eszedbe, hogy életvitel szerűen lakj egy lakásban ami nem a te tulajdonod, és még ráadásul a tulaj háta mögött ararod ezt hivatalossá tenni?
Vagy másról van szó?
"Ha van két tanúval aláíratott bérleti szerződés, akkor nincs szükség erre az aláírásra, anélkül is bejelentkezhet a bérlő. Akár állandó lakcímre is! Ez minden bérlő törvény adta joga."
Álmodban :)) Na meg persze jogilag. De gyakorlatban nehezen megy. Marad a tulaj által aláírt - vagy nem - bejelentő lap.
Hello. Mi is probaltunk ket tanus szerzodessel bejelentkezni idiglenesre nem fogadtak el, az alairt lakcimbejelentot kertek, azt fogadtak el.
Iden tortent, nekunk amugy alairta a tulajdonos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!