Normális dolog, hogy a főbérlő követeli a kulcsot?
A tulajdonosnak joga van időnként ellenőrizni az ingatlan állapotát, de nincs joga a tudtod és engedélyed nélkül belépni a lakásba, vagyis a fenti joga gyakorlásához engedélyt kell kérnie tőled és időpontot kell veled egyeztetnie. Ez egy ilyen együttműködős játszma, nincs olyan, hogy a bérlő nem engedi, a tulajdonos meg dafke is bemegy saját kulccsal.
Mivel jogodban áll a birtokodat védeni, ezért a zárat is lecserélheted, és nem vagy köteles a tulajdonosnak kulcsot adni. Hiszen ha kulccsal menne be a lakásba a tulajdonos a tudtod nélkül, az ugyanúgy jogellenes lenne. Hosszabb távollét esetére annak adsz kulcsot, akinek akarsz, nem kötelező. Végszükség esetén (csőtörés stb.) az értékek mentése céljából bárki, aki arra jár, akár a tulajdonos is, akár zárfeltöréssel is bemehet a lakásba jogosan.
Más kérdés, hogy a tulajdonosok többsége hisztérikus lesz a zárcserétől, ezért nem árt előre szólni, hogy te eme jogoddal élni kívánsz.
Magyarországon a tulajdonosnak sajnos joga van bármikor különös ok nélkül is felmondani a bérleti szerződést, és ezt ki is használják a bérlők megleckéztetésére. Vagyis, hiába van jogod valamire, a tulajdonos, ha másképp nem, felmondással, vagy annak kilátásba helyezésével könnyedén elérheti, hogy a jogoddal ne tudj élni. Ez a jogállam mai helyzete Magyarországon, ezzel kell együtt élned.
Néhány szemelvény...
Szerintem egy főbérlőnek joga van, hogy legyen a házhoz (ami ugyebár a sajátja) kulcsa. Az már más kérdés, hogy kénye kedve szerint nem járhat ki-be a lakásba. Ha időnként ellenőrizni szeretné, hogy nem tett esetleg valami kárt az elbérlő, ahhoz is joga van, előzetes egyeztetés alapján, ha az albérlő is lakásban tartózkodik. Mondjuk az részedről is egyfajta bizalmatlanság, hogy azonnal lecserélted a zárakat.
A helyes út szerintem, hogy bérbevevés előtt leülsz a főbérlővel, és mindent pontosan átbeszélsz és ha kell szerződésben rögzítitek: Milyen körülmények között látogathat meg a főbérlő, szabad-e dohányozni a lakásban,az elbérlő fogadhat-e vendégeket (ha igen, mennyi időre), ha valami elromlik a lakásban, kinek a költségén kell megjavítani? Stb. A legnagyobb hibát akkor követik el, amikor az ilyen apróságokra nem figyelnek.
Elmész egy bankhoz kölcsönt felvenni, több oldalas szerződést kell aláírnod. Pontosan ezért, hogy később ők mindenben fedve legyenek.
Nekem is van kiadva egy két szobás lakásom, de én azt már az elején az elbérlőnek elmondtam, hogy az engedélye nélkül a lakásba bemenni nem fogok. A pótkulcsok nálam vannak, de használni nem fogom. Viszont előállhat egy csőtörés, az albérlő éppen nyaral valahol, ha a főbérlőnek nincs kulcsa, két hétig nem megy be senki a lakásba? Ilyenkor szerintem az leglogikusabb, hogy főbérlő azonnal a helyszínre megy, hív magával egy szomszédot, hogy láthassa, nem nyúlt semmihez, és elzárja a főcsapot. Ezen kívül szerintem rengeteg olyan váratlan esemény történhet, amikor jó, ha a főbérlő be tud jutni a lakásba. Ismétlem, az olyanhoz nincs joga, hogy délelőtt neki eszébe jut és felmegy a lakásba körül nézni. Minden más nézetletérést előzetes egyeztetés alapján ki lehet küszöbölni.
Szerintem lezárt, aláírt borítékban célszerű odaadni mégis a kulcsot. Ha valami történik a lakással vagy az albérlővel, és az albérlő nem érhető el, csak jobb már kulccsal bemenni. Ha meg nem történik semmi, ott marad benne a lezárt borítékban a kulcs.
Egyébként meg tényleg ne járkáljon be kedvére csak úgy!
Nem normális a tulaj, nincs tisztában a jogaival! Nehogy adj neki kulcsot!! Engedd be havi egyszer, fizess rendesen és annyi! Ha ez neki nem tetszik akkor szépen adja vissza a kauciót és te meg keress normális tulajt aki tudja a jogait és kötelességeit. Menekülj az ilyen "én vagyok a király mert van egy kiadó lakásom" frusztrált emberektől. Rengeteg normális tulaj van, én szerencsére még csak ilyennel találkoztam. Illetve valószínűleg volt másmilyen is, de azzal első találkozás volt az utolsó is. ;-)
Én is mindig lecserélem a zárat és erről nem is beszéltünk sose, de nem is volt ez gond. Ő tulajdona de az én birtokom. Amíg ez így van addig semmi köze a kulcsokhoz.
Az ilyen csőtörés és egyéb hülyeséget hagyjuk. Ha saját lakásban laksz akkor kinek adsz kulcsot ilyen esetre? Naugye...
Van nekem megbízható családom akire a pót kulcsot rá lehet bízni, szóval ennek a fajta indoklásnak semmi értelme. Ugyanígy adhatsz kulcsot megbízható szomszédnak, barátnak vagy akár a tulajnak is. De nem kötelező!! Ha te nem szeretnél akkor ne adj neki kulcsot!!!
" Ha valami történik a lakással vagy az albérlővel, és az albérlő nem érhető el"
Akkor elérhető az alberlo megbízható ismerőse akinél van pót kulcs. Pl testvére, szülője, jó barátja. Nem kell feltétlenül a tulajdonosnak kulcs.
Végszükség esetén pedig be is lehet törni. Akár a tulajnak akár másnak ha ezzel nagyobb kárt tud megakadályozni.
Szóval nem, nincs értelmes magyarázat arra minek a tulajnak kulcs. Ha csak nem az, hogy az albérlő benne bízik meg legjobban és úgy érzi saját elhatározásból, hogy hasznos lenne a tulajnak kulcsot adni.
Én szülőkben, testvérben, évtizedes barátban jobban bízok, de hát ki, hogy érzi, annak adjon kulcsot akinek akar.
Albérlő meg főbérlő, te lakást ad bérbe? Jó kör, hogy maga a bérbeadó sem tudja, hogy merre hány méter - egy korábbi válaszra reflektálva.
"Szerintem egy főbérlőnek joga van, hogy legyen a házhoz (ami ugyebár a sajátja) kulcsa."
Igen, a sajátja, amelynek használatát ellenszolgáltatásért cserébe a meghatározott feltételekkel átadja. Nem "szívességet tesz" a lakás bérbe adásával. Ezt azért fontos volt tisztázni...
"az elbérlő fogadhat-e vendégeket (ha igen, mennyi időre), ha valami elromlik a lakásban, kinek a költségén kell megjavítani"
Ezek tisztázása az egyik legfeleslegesebb, merthogy bármit írsz le, törvény van rá, azt pedig egy szerződéssel nem írod felül. Tehát tök semmis az, amit ilyen jogcímen a szerződésbe írt. Olvasd el a lakásbérletre vonatkozó jogszabályt, abban megtalálod a választ. Azt KELL alkalmazni. ["Mennyi időre fogadhat vendéget." Még jó, hogy a vendégek köre nincs meghatározva...]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!