Mi lenne ha alkudnátok az albérletre?
Úgy elszálltak az árak, és mégis mindenki csak bólogat rá.
Mi lenne ha elterjedne az a szokás hogy mindenki erősen elkezdene alkudozni?
Épp ideje ébresztőt fújni a lakástulajoknak hogy vegyenek vissza magukból az elszállt áraikkal. Nekik mindegy mennyiért adják ki úgysem az éhenhalásért küzdenek.
#20 Ha magas áron hirdettem és nincs jelentkező akkor idővel csökkentem a hirdetési árat, de van egy lélektani határ ami alá akkor sem megyek ha üresen áll.
-Aki üzleti tervel jön és erre hivatkozva alkuszik azt elutasíttom mert ez nem az ő üzlete. Valamennyi mozgástér lehet a díj tekintetében de nem egy egetverő összeg.
-A most kiadott lakásaimnál idén nem emelek mert megbízhatóan fizetnek és az infláció sem ment az égig de ez a bizalom nem az első találkozásnál alakul ki hanem az idők folyamán. Évek óta megbízhatóan fizető, problémamentes bérlőnél ez érthető de egy vadidegennek miért adnék 10-20% engedményt?
-Hidd el, ha jogilag megreformálnák a bérleti szektort (egyszerüsíttenék a nemfizetők kirakását) akkor nekünk is kisebb kockázatunk lenne és (legalább is a régi-megbízható ügyfeleknél) lenne mód a kompenzállásra. Felgyorsíttanák a felhalmozott tartozás törvényes behajtását.
Állami vagy önkormányzati bérlakásprogram a rászoruló réteg részére (ha csak pénzügyi támogatást adnak nekik az be fog épülni a bérleti díjakba).
Ezzel számunkra is eltünne a problémás réteg nagyrésze. Persze ez lefelé mozdíttaná a bérleti díjakat, de egy kicsit biztonságosabb lenne ez a befektetési forma.
Nehogy azt hidd hogy a lakásárak egekbe szökése nem drágította a bérlakás piacot. Aki össze tud szedni 50 milliót egy normális - kiadható lakásra az feltételezem tud számolni is.
Egy ilyen értékű lakás, az árából kiindulva feltételezhetően hogy nem az elit kerületek egyikében van, díja kb 200-250k. Ennek megtérülése 20,83 - 16,66 év, feltételezve hogy végig ki van adva és nem költünk rá semmit.
Ugyanezen összeg a pillanatnyi 7%-os állampapír hozammal számolva 14,28 év alatt duplázódik.
Egyik példánál nem számolok időleges karbantartási költséggel, de nem számolom az ingatlan (esetleges) értéknövekedését sem. A másik esetben meg hagyom a fenébe a kamatos kamatot.
Egy negatív példa a jótékonykodásra:
Covid alatt csak a rezsit kértem el amíg a vendéglátóhelyek zárva tartottak (ebben a szektorban volt érdekelt egy régi bérlőm). Ezt úgy köszönte meg hogy utánna csökkenteni szerette volna a bérleti díjat mert a piac szerinte lefelé mozdult. Én ezt máshogy láttam és ezért a gyönyörű gesztusért ott helyben felmondtam (természetesen a törvényi határidőket betartva).
-Tarts két lépés távolságot hisz nem barátok vagytok hanem üzletfelek.
-Ne akarj feltétlenül jótékonykodni mert ha a kisujjadat nyújtod egyből a karod kell neki.
45# minden üzlet mindkét félen múlik, nincs olyan hogy a te üzleted.
Azt nem értem, akkor mit háborognak a bérlők hogy egekben a bérleti díjjak, mindenki kicsavarva érzi magát, és eszük ágában sincs beszabályizni azzal, hogy alkudnak.
Talán annyi javulás tapasztalható, hogy szerencsére egyre többen írnak bemutatkozót és egy keretet hogy mennyiért bérelnének max, ami rendszerint kevesebb mint amennyiért az általuk keresett szegmens kínálata. Vajon miért?
És még eljöhet az az idő is amikor kutyának sem fognak kelleni a lakások, mert utód híjján rengetegen fognak örökölni.
Akkor csinálj egy albérlők szakszervezetét :)
Venni mindenki mindent kevesebbért akar, mint eladni. Ha van valamid, azt többre árazod, mint amikor hozzá akarsz jutni. Volt erre egy híres pszichológiai kísérlet is, kiosztottak ugyanolyan logós bögréket egyetemistáknak, de csak a fele csoportnak. A többiek, akiknek nem jutott, megvehették azoktól, akiknek volt. Hát sokkal többért akarta eladni az, akinek bögréje volt, mint megvenni az, akinek nem volt.
48# magyarul mégsem kellett senkinek sem az a bögre.
De a szakszervezet létrehozása jó ötlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!