Lemondtak a fiatalok a saját lakásról?
Köszi a válaszokat!
8. Nem tudok statisztikát, csak ez a tapasztalatom bérbeadóként. 3 éve nem emeltünk a bérleti díjon, mondhatni, hogy a környékünkhöz képest olcsón adjuk ki a lakást, de teljesen megváltoztak az érdeklődők az évek alatt. Eleinte inkább párok vették ki a lakást, aztán mentek tovább sajátba, vagy munka miatt elköltöztek, most inkább egyedülállók, vagy ha mégis oda téved egy pár érdeklődni, akkor hümmögnek, hogy ők nagyobbnak gondoltak egy 37m² lakást. Közben meg mindenhol azt hallani, hogy panaszkodnak az emberek, hogy milyen drágák lettek az albérletek, de mégsem kell nekik egy kisebb, olcsóbb lakás, ami mellett esetleg még félretenni is jobban tudnak. Ennyi lenne csak, ami elindította bennem ezt a kérdést.
Én olyasmit tapasztalok az ismerettségi körömben, hogy "gyűjtögetnek", de inkább csak hobbi szinten és várják a csodát, mikor végre kipukkan az ingatlan lufi. Viszont ők nem mondanak le semmiről, nem spórolnak, közben sírnak, hogy egyre kevesebbet ér a pénzük.
Én az covid utóhatásában az ukrán háború kezdetekor kezdtem építkezni. Jól meglódultak az árak, és minden hiány cikk volt. Ezen ismerőseim hülyének tartottak, hogy nem várok, csak nem mondták a szememben. Pedig még az önerőm is kevesebb volt, mint az egyik párnak, a másiknak kb annyi pénze volt mint nekem, a 3.nak az volt a baja ha eladja a 2 lakását nem épül fel a meglévő telekre belőle az új ház... Alapvetően egyik sem akar(t) hitelt felvenni. Most a 2 pár siránkozik, hogy a pénzük még telekre sem elegendő, a 3. még mindig döntés képtelen.
Mindhárom sokallta a kamatot, meg mennyit kell vissza fizetni. Én már 2 éve bent lakok, annyit emelkedtek ezalatt az árak, hogy szinte elinflálódott a kamatom!
Aztán vannak azok az ismerőseim, akik nagy sokat keresnek, de teljesen felélik, nem takarékoskodnak, mert egyszer élünk mentalításuk van. Ezek voltak a legirigyebbek mikor elkészült a ház.
És az ismerettségi köröm kis része az, aki velem együtt szorgosan gyűjtött, spórolt, rengeteg mindenről lemondtunk, rengeteg dolgoztunk éveken keresztül, de célba értünk. Pedig mi sem kerestünk többet, mint az első 3 pár akikről írtam.
A legtöbb kérdés: Miből? A hogyan, pedig nem is izgatta őket, mert akkor ki kellene lépni a komfort zónájukból!
30-40 éves korosztályról írtam.
A 20-25 évesek meg már szinte elvárják hogy ingyen hozzá vágjanak egy lakást, de azért meg kellene dolgozni...
12! Igen, ezt én is tapasztalom, bár az én ilyen ismerőseim otthon laknak 30+osan, nem albérletben. Van amelyik folyamatosan hangoztatja, hogy lakást akar venni, segítsek neki keresni, de egy év alatt annyira nem jutott, hogy bemenjen a bankba egy előzetes hitelbírálatra, annyira akarja.. Közben a 30 milliós lakásból 40 milliós lett, de már 30 milliónál is azt várta, hogy majd lentebb mennek. Másik ismerős is hasonló, 7,2m-ért vettük a lakást, amit most kiadok, már akkor a károgást hallgattam, hogy majd lentebb mennek az árak. Most ezt a lakást 30 millióért 2 nap alatt el lehetne adni, de ő még mindig a csökkenést várja a szüleinél ( a testvére házában, szóval ha a szülőkkel lesz valami, akkor ő mehet onnan, még csak örökölni sem fog, nem fogja a testvére a házát neki fenntartani), hitelről hallani sem akar, folyamatosan azzal jön, hogy 10 évre még bevállalna egy hitelt, de ki tudja mi lesz 20 év múlva. Persze a 10 éves hitelnek meg jóval több a havi törlesztője, oda sem adja neki úgy a bank, azon meg háborog, hogy lehetetlen egy fiatalnak lakáshoz jutni. Csak kérdem én, így mi lesz vele mondjuk 30 év múlva? Mint bérbeadó nekem nagyon jó, hogy van aki így gondolkodik, de mint barát azért szeretném, hogy majd ne öreg korára, amikor dolgozni sem bír már legyen kb. hajléktalan. Mindkettejüknek van annyi önereje egyébként, hogy ha most vennének lakást hitelre, akkor is kevesebbet fizetnének, mint ha elmennének albérletbe. Persze valahol mindenki maga tudja, csak nem értem akkor a sok mellébeszélést, hogy milyen nehéz meg lehetetlen. Nekem is van egyébként lakáshitelem (másik ingatlanra), mielőtt azt gondolnák sokan, hogy nem tudom miről beszélek, de én mindig a lehetőséget, fejlődést láttam benne, nem a rosszat.
14, Köszi, de nem aktuális most a kiadás, laknak benne jelenleg.
Szerintem ez mentalitás kérdése is, nem mindegy ki mit hoz otthonról. A férjem anyukája pl. gombokért kapott egy panelt anno, az én szüleim megszívták kétszer is a hitelükkel. A férjem azt hozta magával, hogy "majd mindig lesz valahogy", én meg azt, hogy a gödör aljáról is felállok és addig megyek, amíg el nem érem amit akarok. Nekünk úgy lett saját erőből segítség nélkül lakásunk, majd családi házunk, hogy a férjem egyiknél sem hitte el az utolsó pillanatig, hogy mi ezt megtehetjük. Le kellett neki fekete-fehéren vezetnem, hogy miben mennyi pénzünk van, hogy tudjuk összematekozni, időben összehangolni, mennyi hitelt kell felvennünk, stb. Pedig egy kassza, nem titkos egymás előtt semmi, csak nem érdekli. Majd lesz valahogy... :D
A nálunk egyel fiatalabb generáció szülei meg már éppen a devizába nyaltak bele, nyilván az sem mindegy, hogy ők milyen mintát láttak, hogy ebből hogyan jöttek ki a szülők és mit neveltek beléjük. Pénzügyi tudatosságot sem igen volt kitől tanulnunk.
Szóval szerintem kár a fiatal generációkat önmagában "hibáztatni" a felfogásukért és azért mert csomóan valami elfogadhatatlan dologként tekintenek a hitelre. Hozott minták sora. Én a "mi időnkben" is azt láttam, hogy sokkal többen engedhetnék meg maguknak a saját ingatlant, mint ahányan kárognak, hogy nekik sosem lesz. Egyszerűen az hiányzik, hogy utána menjenek informálódjanak és tegyenek.
12+
Kérdező most ugyan azt leírtad részletesen mint amit az ismerősi köröm csinál😅.
Eddig 6 évet vett el a házam az életemből, ebből 3,5 évig önerőre gyűjöttem, utánna meg arra, hogy fűtéskészből belül kész legyen.
Idén már új autóra gyűjtök, és meg is veszem. Jövőre majd folytatom az udvarral.
Az biztos utóbbi években nem nagyon voltam nyaralni, de alapvetően meg van mindenem amit akartam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!