Tényleg csak a magyarok ennyire fixáltak a saját ingatlan megszerzésére?
"Én ezt megértem, de tűzhely, kombihűtő, mosógép min 400000-ft-os beruházás, mindenre van 2 év garancia jó eseteben. erre , ha megveszem az 5 éves garanciát már 500000 körül van a költsége. Manapság nem igen jellemző, hogy több időt kibírnának."
Pont ezért nem fog senki sem ilyen albérletet kivenni. Vagy én valami nagyon hosszútávú és bérlőként kedvezően felmondható konstrukció esetén mernék ebbe belemenni. Az nem járja, hogy kötök egy éves szerződést, aztán ha az letelik, akkor vágnak ki a francba, én meg szereltethetek szét meg ki mindent, aztán köttethetem be újra.
Ezért is mondom, hogy az az albérlet kiadás, amit a lakosság csinál, maximum értékmegőrzésre jó hozamot termel. Diverzifikációnak jó, de senki se ebből akarjon bankot robbantani, mert nem fog.
"Én azt látom, hogy a mai fiatalok akik még pályájuk elején vannak rögtön minimum 1,5-2 szobás, belvárosi teraszos, modern berendezésű gépesített lakást akarnak bérelni Budapesten."
Én meg azt látom - meg láttam pár éve egyetemistaként - hogy a teljes ösztöndíjamat ÉS gyakornoki fizetésemet elvitte volna egy rendezett lakásban lévő, emberi méretű szoba bérlése. Egy ütött-kopott garzon meg pláne.
Nem, nem luxus lakásban akarnak lakni a fiatalok, csak mondjuk legalább egy olyan helyen, mint amilyen "lyuk" jut egy norvég börtönlakónak. :)
"Bocs de nem igazán szoktak 15 évente újra csempézni"
Természetesen hasra csaptam és mondtam valamit. De ettől még ugyanúgy áll, az amit írtam: egy frissen felújított lakás természetesen többért kiadható. Egy nem 10+ éve felújított, de attól még jó állapotú lakás már jelentősen kevesebbért. Egy nagymama bútoros, ütött-kopott valami, meg... :)
"Tehát az igényeid olyanok egy bérleményben, amit az átlag tulajdonos sem enged meg magának"
Hol írtam, hogy ilyenek az igényeim? Hol írtam, hogy bérlek bármit?
"A szüleid tényleg kevesebb mint 15 évente csináltattak egy teljes fürdőszoba - wc felújítást? Tényleg 6 évente fel volt forgatva az egész lakás és alapozástól kezdve minden helység kifestve?"
Amúgy most hogy mondod, igen. A fürdőszobák kb. annyi ideje voltak felújítva és amúgy már el is bírnának egy tatarozást. Festve is frissen van épp. :) Én elhiszem, hogy jó neked a 15-20 éves csempe meg a 10 éves festés, de még egyszer: ezt nem lehet annyiért kiadni, mint a frissen felújítottat. Ezért mondom, hogy a felújítások elhanyagolásával pénzt spórolsz, de ugyanakkor ugyanezt elveszted a bérleti díjon. De ugyanezt el lehet mondani ezer más dologra is. Egy gondosan karbantartott kocsinak a fenntartása drágább volt, mint a gányolt társáé, de ha el akarja adni a tulajdonos, akkor a vételárban megjelenik a különbség majd.
"Viszont a gépesített lakás az havi +15 ezer bérleti díjjal sem éri meg kiadni."
Megéri, de a kockázat mentes befektetésekhez képest sem éppen egy nagy buli... kivéve ha mennek felfele a lakásárak.
De ez mindig is így volt, senki sem egy garzon vagy egy panelka kiadásán akart meggazdagodni, ez most az ingatlan boom idején égett bele az emberek fejébe. Sokan azt hiszik, hogy megörökölték nagymama 7. kerületi lakását, maximum kifestik, vesznek bele pár új bútort, aztán csókolom és dől a lé örökre.
"Múlt évezredből valóak az ablakok? Ez csak attól függ most milyen állapotúak. Ezt sem cserélgetik csak úgy 10-20 évente. Inkább az a 40-50 év a realitás."
Sajnos itthon sokaknak tényleg 40-50 év a realitás, de ez minden, csak nem normális. De természetesen ez is csak egy példa volt, hasracsapásra. Nevetséges szerintem, amikor az ember belibben egy fővárosi, sokszor 100+ milliós értékű ingatlanba és akkor ezeket az ezer éves, se nem zaj, se nem hőszigetelő ablakokat pillantja meg...
Szerintem engedd el ezt a témát, nagyon nem akarod megérteni azt, amit írok. Szalmabábozol és ezen cseszed fel magadat. Menj, aztán adjál ki romokat, bútor és gépesítés nélkül, biztos rengeteg érdeklődő lesz és hatalmas profit. :)
Most építkeztem és azért képbe vagyok az árakkal.
Feltételezve van egy 48 m2es teljes felújításra váró panel: Nem a legolcsóbb dolgokat veszem, így marad a középkategória. Fürdőszoba + wc min 1,5 millió, többi helység burkolása hideg-meleg 400000, Normális konyha bútor, aminek nem fognak lógni az ajtói 1 év után 600000 ft + tűzhely kombihűtő 300000. De manapság elvárják a klímát is. Konkrét tapasztalat ismerősöktől ha szigetelt a tömb 2 klíma kell, mert egy nem bírja lehűteni a kánikulában, ha nem szigetelt elegendő egy is. 2 Normális klíma aminek viszonylag halk a kültérije 550000 + felrakás ~ 100000. És akkor még kell egy mosógép 100000-ért. A lakás komplett festése kb 400000 ft, ezt régen a bérlők meg oldották, frissen festve adták vissza a lakást, mivel ők is így kapták. Manapság ez is a tulajdonos dolga. Ajtókhoz ablakokhoz nem nyúltam.
Összegezve:
lakást 30 millió, Győrben.
Felújítás: ~ 4 millió (és még mindig bútorozatlan)
130000 helyett 150000 ért adom ki 3 havi kaucióval. A plusz bevétel 20000 ft, ami adózás után 16800 ft
4000000/16800= 238 hónap -->20 év
Azért jelen áron nézem, mert a korral értéktelenedik a beruházás.
20 év alatt kb 4x kell gépeket cserélni, 2x klímákat, 10 év után min munkalapot kell cserélni a konyhán, 20 év alatt valószínűleg tönkre mennek a csapok is.
És ez az oka, amiért nem igen akarják felújítani a bérlakásokat. Persze meg kell tartani egy normális állapotot a normális bérlők miatt.
42#
Nem tudom elképzelni,hogy a felújítás 4 millióból ki jöjjön.
2019-2020 között újítottam fel teljeskörűen a lakásomat.
Egy 39m2 1,5 szobás téglalakást.
3,5 millió volt a vége.
És akkor sok mindent barátokkal,családdal magunk csináltunk.
Azóta az építőanyagok ára 2x-3x nőttek.
Szerintem a 10 millió a teljes felújításra manapság reálisabb.
42+
A saját 74 m2 es lakásomba fűtés késztől 15milliót költöttem, de ez prémium kategória. Es még kb 1,5 rámegy.
Meg nem teljeskörűre számoltam, hanem csak jól nézzen ki. És a villanyszerelést bele se számoltam
A lakás nem elsősorban a bérleti díj miatt jó üzlet, hanem mert az ingatlan tartja az értékét.
Ráadásul adómentes befektetés (5 éven túl).
A kiadás csak egy kis plusz, a lakásnak sem jó, ha 10 évig üresen áll, használni kell, a berleti díjból pedig jó állapotban lehet tartani.
"Szalmabábozol és ezen cseszed fel magadat. Menj, aztán adjál ki romokat, bútor és gépesítés nélkül, biztos rengeteg érdeklődő lesz és hatalmas profit."
Nem tudom. mit takar a szalmabábozol kifejezés, de fel nem csesztem magam. Miért tenném? Nincs romos lakásom, de kiadó lakásom sincs.
Én csak azt vezettem le, hogy nagyi 50 éve átadott paneljét (ilyet más is írt, mert legalább 4-en válaszolgattunk)jobb kiadni olcsón/olcsóbban mint felújítani és megkérni az árát a felújításnak és a berendezésnek. Az indokokat ismered, előttem már páran levezették. Hogy senki nem venné ki szerinted? Hát ha a lakás állapotához megfelelően áraznak, akkor ez nem igaz. Látom a fiatal kollégáimat hogy milyen áru lakásokat keresgélnek, és mit bérelnek ki végül. Nekik a havi költség számít, nem az hogy 15-20 évesnél régebbi-e a csempe vagy az ablak, és az hogy mennyi marad a félretételre, mikor lesz vége a bérlésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!